Follow Us @seri.mahani

Sep 30, 2017

10 sebab kenapa korang kena berpantang dengan PB!

Kalau duku sebut pasal korset mesti korang ingat sebab nak kurus jek kan. Sebenarnya korset Premium Beautiful mak nih kan korset berpantang No.1 pilihan ibu ibu kt Malaysia setakat nih. 

10sebab kenapa org cari masa berpantang;

1. Senang nak pakai. Tak sampai 10min siap. Sama macam korang pakai baju dalam jek. First time je leceh sket sebab tak biasa. Dah biasa, memang sap sap sui je dah settle.

2. Kemas dan selesa. Yang nih memang tak nafikan langsung. Dari pengalaman mak yang lepas keluar je hospital memang terus sarung je PB nih satu set. Rasa kemas je badan terutama kt perut yang masih menggeleber tuh. Paling penting rasa selesa nak bergerak mahupun berehat dan menyusukan baby.

3. Menghilangkan rasa rengat. Orang dalam pantang memang takleh lari dari rasa nyeri di bhgn ari2 tuh. Camne nak cite pn tak pandai. Ingat2 lupa dah. Tapi mak dapat bezakan sebab masa pantang Elman mak tak pakai PB, rasa rengat tuh terasa mmg sakit. Tapi time Emran mmg tak rasa langsung. 

4. Luka jahitan cepat sembuh. Kalau yang bersalin normal, selalunya dlm masa semingu dua tuh kita cam takut2 n rasa sakit kan bhgn yg kena potong tuh. Nak berjalan pn terkepit2. Haaa nih mak nk share, kalu korang sarung jek PB, terus korang tak rasa langsung sakit kt bhgn tuh. Memang rasa cam tak berpantang pn ada. Bila nurse datang check pn dia terkejut luka cepat je sembuh. Untuk yang bersalin czer pn tak jadi masalah. Mak akan ajar cara nak pakai untuk minggu pertama selepas korang bersalin secara czer.

5. Boleh bergerak bebas. Untuk yang berpantang sendiri dan ada anak kecil yang lain, korset ni apa yang korang sangat2 perlukan. Lepas jek sarung tuh korang takyah risau kalau nak bergerak lebih sikit nak uruskan hal2 rumah dan anak2.

6. Badan tak masuk angin. Perempuan yang dalam pantang nih kalau silap makan ataupun tak dijaga dengan elok, memang cepat sangat badan tuh masuk angin. Kadang2 jadi pening, migrain, kalu bertambah teruk boleh jadi bentan. Haaaa nih yg kita nak elakkan.  Antara cara paling mudah mmg dijaga dengan rapi lah kalau sepanjang berpantang tuh pakai PB, angin takleh nak celah masuk pn.

7. Perut cepat kempis. Selepas bersalin, perut kita belum back to normal kan. Rahim kita masih kembang lagi. Batu merian tuh ade tak balik asal lg. Tuh yg kdg lepas bersalin pn nampak cam baby tak keluar lagi. Hiksss. Jadi, bila seawal minggu pertama tuh kita dh korset nih kan, memang senang sangat badan kita ni nak diadun balik ke asal.



8. Mengelakkan sembelit. Ibu berpantang dengan sembelit mmg takleh berpisah. Samada kurang minum air, ataupun ada yang takut nak meneran takut tertetas benang. Mak pernah kena masa pantang Elman. Tapi masa Emran mmg tak pernah kena langsung. PB bantu kembalikan balik organ2 dlm badan nih ke tempat sepatutnya. Jadi masalah2 berbangkit ni dah dihapuskan sama sekali.

9. Menaikkan semula bhgn peranakan. Yang nih memang terbaik. Kalau tak lepas bersalin je mmg takleh nak mencangkung pn. Rasa cam ada benda nak terkeluar. Sape ade rasa camtuh, cepat2 cari mak kita pakai PB ok. 

10. Bedan barat cepat turun! Dah pakai korset melekap satu badan kan, bhgn2 yg menggeleber tuh tak sempat nak bermaharajalela pn. Lagipun selepas bersalin, hormon relaxin masih lagi tertinggal dalam badan. Hormon nih membantu mempercepatkan proses penurunan badan dengan bantuan PB. 

BONUS!!
Stretchmark pn cepat hilang ok..👍🏻👍🏻

Yang mana bekerja dan tempoh berpantang tuh singkat kan..haaa eloklah kiranya buat sedikit pelaburan untuk berpantang dengan Premium Beautiful nih. Bukan setakat bantu masa pantang jek, lepas pantang pn berguna lagi...💋