Follow Us @seri.mahani

Sep 30, 2017

10 sebab kenapa korang kena berpantang dengan PB!

3:52 PM 0 Comments
Kalau duku sebut pasal korset mesti korang ingat sebab nak kurus jek kan. Sebenarnya korset Premium Beautiful mak nih kan korset berpantang No.1 pilihan ibu ibu kt Malaysia setakat nih. 

10sebab kenapa org cari masa berpantang;

1. Senang nak pakai. Tak sampai 10min siap. Sama macam korang pakai baju dalam jek. First time je leceh sket sebab tak biasa. Dah biasa, memang sap sap sui je dah settle.

2. Kemas dan selesa. Yang nih memang tak nafikan langsung. Dari pengalaman mak yang lepas keluar je hospital memang terus sarung je PB nih satu set. Rasa kemas je badan terutama kt perut yang masih menggeleber tuh. Paling penting rasa selesa nak bergerak mahupun berehat dan menyusukan baby.

3. Menghilangkan rasa rengat. Orang dalam pantang memang takleh lari dari rasa nyeri di bhgn ari2 tuh. Camne nak cite pn tak pandai. Ingat2 lupa dah. Tapi mak dapat bezakan sebab masa pantang Elman mak tak pakai PB, rasa rengat tuh terasa mmg sakit. Tapi time Emran mmg tak rasa langsung. 

4. Luka jahitan cepat sembuh. Kalau yang bersalin normal, selalunya dlm masa semingu dua tuh kita cam takut2 n rasa sakit kan bhgn yg kena potong tuh. Nak berjalan pn terkepit2. Haaa nih mak nk share, kalu korang sarung jek PB, terus korang tak rasa langsung sakit kt bhgn tuh. Memang rasa cam tak berpantang pn ada. Bila nurse datang check pn dia terkejut luka cepat je sembuh. Untuk yang bersalin czer pn tak jadi masalah. Mak akan ajar cara nak pakai untuk minggu pertama selepas korang bersalin secara czer.

5. Boleh bergerak bebas. Untuk yang berpantang sendiri dan ada anak kecil yang lain, korset ni apa yang korang sangat2 perlukan. Lepas jek sarung tuh korang takyah risau kalau nak bergerak lebih sikit nak uruskan hal2 rumah dan anak2.

6. Badan tak masuk angin. Perempuan yang dalam pantang nih kalau silap makan ataupun tak dijaga dengan elok, memang cepat sangat badan tuh masuk angin. Kadang2 jadi pening, migrain, kalu bertambah teruk boleh jadi bentan. Haaaa nih yg kita nak elakkan.  Antara cara paling mudah mmg dijaga dengan rapi lah kalau sepanjang berpantang tuh pakai PB, angin takleh nak celah masuk pn.

7. Perut cepat kempis. Selepas bersalin, perut kita belum back to normal kan. Rahim kita masih kembang lagi. Batu merian tuh ade tak balik asal lg. Tuh yg kdg lepas bersalin pn nampak cam baby tak keluar lagi. Hiksss. Jadi, bila seawal minggu pertama tuh kita dh korset nih kan, memang senang sangat badan kita ni nak diadun balik ke asal.



8. Mengelakkan sembelit. Ibu berpantang dengan sembelit mmg takleh berpisah. Samada kurang minum air, ataupun ada yang takut nak meneran takut tertetas benang. Mak pernah kena masa pantang Elman. Tapi masa Emran mmg tak pernah kena langsung. PB bantu kembalikan balik organ2 dlm badan nih ke tempat sepatutnya. Jadi masalah2 berbangkit ni dah dihapuskan sama sekali.

9. Menaikkan semula bhgn peranakan. Yang nih memang terbaik. Kalau tak lepas bersalin je mmg takleh nak mencangkung pn. Rasa cam ada benda nak terkeluar. Sape ade rasa camtuh, cepat2 cari mak kita pakai PB ok. 

10. Bedan barat cepat turun! Dah pakai korset melekap satu badan kan, bhgn2 yg menggeleber tuh tak sempat nak bermaharajalela pn. Lagipun selepas bersalin, hormon relaxin masih lagi tertinggal dalam badan. Hormon nih membantu mempercepatkan proses penurunan badan dengan bantuan PB. 

BONUS!!
Stretchmark pn cepat hilang ok..๐Ÿ‘๐Ÿป๐Ÿ‘๐Ÿป

Yang mana bekerja dan tempoh berpantang tuh singkat kan..haaa eloklah kiranya buat sedikit pelaburan untuk berpantang dengan Premium Beautiful nih. Bukan setakat bantu masa pantang jek, lepas pantang pn berguna lagi...๐Ÿ’‹

Senggugut dan gastrik hilang dengan PB.

8:46 AM 0 Comments
Testimoni dari Nisa Khairuni.

Nisa nk share testimoni diri sendiri..tuh gambar sblm dan selepas berPB ๐Ÿ˜

Niat asal nk pakai PB ni bukn utk slim tp lebih kpd utk ikhtiar masalah senggugut dan gastrik.

Nisa ni mmg jenis senggugut yg sgt teruk, kadang2 bila time keje memang terpaksa ambil leave takpn mc.

Memang takleh buat apa..sakit tu xleh nk ckp mcmana.

Satu lg masalah Nisa ni selalu kena gastrik..yg ni pon dasyat jgk. Bila kena serang ngan dia tuh mmg mkn jarum lah jwpnnya bagi ok. Kalu setakat telan ubat biasa tak lut dah..sampaikan pergi klinik doktor boleh kenal dah muka nisa ni.

"Ni lh patient aku yg selalu kena inject"..hehe.

Sekarang Alhamdulillah, bila period dpt pergi kerja dgn ok n gastrik pon takde serang2 dh tp still kena jaga mkn...dan of course dengan asbab PB dpt bantu Nisa untuk lenyapkan rasa sakit yang sering menggangu. 

Thanks Nisa for sharing this.



Sep 29, 2017

Kerabu thai kerang yang sedap dan mudah

3:01 PM 0 Comments
Siapa hantu kerang cam mak??baik ngaku cepat.. tapi tu lah skrg kerang bapak mahal mengalahkan ayam. Sekilo beli semalam RM9.90. Dulu rasa bape ringgit jek tau. Eksyen skrg tau kerang. Dah naik takhta.

Setiap kali nampak kerang jek mesti keterujaan mak tu lebih sket. Maklumlah bila jarang dapat tuh, sekali jumpa memang rasa nak kauk amik banyak2. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Dulu mak selalu masak rebus je then cicah ngan kicap dan cili.

Tapi since haritu mak nampak Yatie Kitchen rajin duk share resipi kerabu kerang Thai tuh kan. Terus semangat mak cuba. Btw ni 3rd time mak try..mmg kalu sekali hadap jek tak pandang dah kiri kanan.



Tips nak bagi kerang tak kecut rupanya senang jek. Korang masak air sampai mendidih baru masukkan kerang yang telah dibasuh bersih. Kacau kerang dalam air panas tuh sekejap sampai terbuka then terus tutup api. Ceduk keluar semua kerang tuh dan rendamkan dengan ais batu. So nanti kerang tuh takdelah mengecut kalau terebus lama sangat! Pastu boleh dah kopek sebelah.. (jgn tanya kenapa...mak tanak menderhaka pada resipi !!๐Ÿ˜)

Bahan bahan :

Cili padi (ikut pedas)
Bawang putih 2-3 ulas takyah kopek kulit

Dua dua nih tumbuk kasar. Mak selalu tumbuk dengan garam terus. Senang nanti takyah masukkan garam dah.

Pastuh masukkan dua sudu air asam jawa dan sesudu sos ikan thai tuh.

Perah limau nipis/kasturi.

Potong tomato atau guna je tomato cherry.

Potong daun ketumbar.

Gaulkan semua dan perasakan dengan garam.

Ok dah boleh makan dah !!

Senang kan?? Haaa dah gi carik kerang dulu. Baru leh buat. Dah siap tag lah mak tau...๐Ÿ˜˜

Sep 28, 2017

The Great LEGO® Race VR Coaster Open Nov

9:06 AM 0 Comments

The World's First LEGO® Virtual Reality Roller Coaster

The Great LEGO<sup>®</sup> Race VR Coaster
Ready, Set, LEGO®! Prepare to embark on the wildest LEGO ride as LEGOLAND®Malaysia Resort will be the world’s first LEGOLAND park to launch the LEGO virtual reality roller coaster in November 2017!
The Great LEGO Race will transform the existing “Project X” roller coasters into an exciting, high-octane experience that puts kids and parents alike in the driver’s seat and asks, “Are you brave enough to face, race and beat the best of the best in all of LEGO world?”
The Great LEGO<sup>®</sup> Race VR Coaster
Featuring a colorful lineup of racers drawn from the ranks of the popular LEGO Minifigure mystery assortments, The Great LEGO Race builds a universe of imagination that will unleash the inner child of everyone. It pits riders in a rollicking race against wild, brick-built contraptions driven by Trendsetter, Pharaoh, Surfer Girl, Wizard and Pirate Captain, including a rocket-powered surfboard and a stylish scooter fueled by espresso. 
The Great LEGO<sup>®</sup> Race VR Coaster
Wearing VR headsets, guests will experience the action from every direction – up, down, forward, backward and all points in between – in a spectacular environment completely made of LEGO bricks.
The Great LEGO<sup>®</sup> Race VR Coaster

Get 6" Subway FREE today !

8:16 AM 0 Comments


Enjoy a Free 6″ Sub at Subway Malaysia outlet nationwide with purchase of 6″ Sub and 22oz Drink! Hurry, offer valid on 28th September 2017 only!!

Date:

28th September 2017 


Venue:

Subway outlets nationwide




Sep 26, 2017

Dulu ulat bulu, sekarang rama rama

6:45 PM 0 Comments
Kalau 10 bulan lalu diri sendiri tak nekad untuk berubah memang sampai bila2 pun takkan berubah. 

Tak salah sebab kita berubah ke arah lebih baik, nak memajukan diri & tak nak dipandang lemah. Tujuan hidup ialah untuk menambah nilai yg berguna dan bermanfaat untuk diri dan orang sekeliling kita. 

Sebenarnya Kagum dengan perubahan diri leen sekarang. Gambar sebelum tu raya tahun 2014 amina baru setahun. Gambar selepas tu raya haji tahun ni.

Masa 2014 badan leen bongkok, gelebeh dan ada masalah dalaman. Muka pun tak bermaya. malu nak tunjuk sebenarnya. 

Namun nak kongsi dgn anda selepas pakai Premium Beautiful betul2 dah mengubah badan malah hidup leen.

Thank you #PremiumBeautiful kerana mengembalikan keyakinan dan kebahagiaan ku.

Alhamdulillah ๐Ÿ’

Testimoni : Azleen Abdul



Tiga tahun menanggung derita..

6:38 PM 0 Comments
TIGA TAHUN BMI KELAUT DAN MIGRAIN TAHAP HENTAK KEPALA DI DINDING

2014 - BMI memang ke laut. Selalu sangat diserang migrain tahap nak hentak kepala ke dinding. Lepas tu ikat dahi dengan kain ala2 naruto dengan harapan sakit tu hilang. Berat? Xmenentu..kejap 39kg, kejap 36kg, kejap 41kg. Ikut sesuka hati. Perut? Ala2 ada baby dalam tu sedangkan tak kahwin apatah lagi mengandung. Pipi? oh yes, kelihatan dengan jelas.

2017 - 2 tahun berPB. 

Baju yang sama tapi kali ni banyak ruang2 luas dan kain pun ada sedikit longgar.
Pipi? Bolehla. 

Berat? Alhamdulillah maintain 41kg walaupun ada orang kata Cik Anis bela saka sebab makan banyak tapi badan maintain. 

BMI pun dah okay - normal. Migrain pun jarang2 sangat singgah. 

Alhamdulillah. Benar, PB bukan hanya untuk orang gemuk yang mahu kurus, tapi bagus juga untuk orang yang kurus tapi mahu sihat macam Cik Anis. 

Kredit to Cik Anis.



Lemper, kueh jawa yang semakin dilupakan.

9:57 AM 0 Comments
Sambungan kisah kenduri kahwin adik mak haritu..

Since pakcik mak nak sponsor kenduri malam tuh, sebagai acara bersama2 keluarga dan saudara mara mak memberi cadangan untuk membawa kembali suasana "gejobos" seperti di kampung.

Kalau dulunya di kampung, sehari sebelum kenduri orang kampung akan datang berkumpul dan bergotong royong untuk masak bersama. Antara aktiviti yang sering dilakukan bersama adalah membuat kueh tradisional Jawa iaitu LEMPER dan koci.

Entry kali ni mak cite pasal lemper dulu ok. Lemper ni diperbuat dari pulut yang berintikan sambal kelapa. Haaa sambal tuh diimport dari kampung terus. Senang dan sedap. Terasa Jawanya tuh..hikks

Bahan utama adalah;

1. Pulut yang telah dimasak.
2. Inti kelapa.
3. Daun pisang (ada dua bahagian)
4. Lidi









Cara cara nak membuatnya;

1. Kepal sedikit pulut dan letak inti kelapa didalamnya.

2. Gulung dengan daun kelapa yang bersaiz kecil berbentuk 4segi tepat.

3. Kemudian bungkus dengan daun pisang yang lebih besar.

4. Kemaskan dibahagian tepi pada kedua2 belah dengan menggunakan lidi supaya ianya tegak. *nampak cam mudah tp part ni la susah sket camne nak bagi sisi tepi tuh tegak instead of baring. 

5. Tadaaaaaa dh siap untuk dikukus dan dimakan !





Haaaa yang ni lah mak cakap kalau tepi dia tuh baring maknanya tak jadilah lemper..yang tegak tuh la lemper namanya !!!



Semangat tau buat..tapi mak sempat makan seketul je kot haritu. Tengok sekali lagi dah licin!! Tapi takpe saje nak kenalkan pada anak2 supaya satu hari nanti diorang takkan lupa makanan2 orang lama nih..

Oklah nnt mak sambung lagi ok...

BACALAH 3 minit untuk perubahan masa depan anda.

9:25 AM 0 Comments

Suatu hari seorang Raja mendapat hadiah 2 ekor anak burung helang.

Lalu dia berpikir, akan bagus sekali jika helang ini dilatih untuk terbang tinggi. Tentu akan lebih indah lagi. Lalu beliau memanggil pelatih burung yang tersohor di negerinya untuk melatih 2 helang ini.

Setelah beberapa bulan, pelatih burung ini melapor : 

Seekor helang telah terbang tinggi & melayang² di angkasa. Namun yang seekor lagi tidak berganjak dari pohonnya.

Raja pun memanggil semua pakar haiwan untuk memeriksa helang kesayangannya ini namun tidak ada yang berhasil menyembuhkan & membuatkn helang ini terbang.

Berbagai usaha telah dilakukan, tetapi helang ini tidak juga bergerak dari dahannya.

Kemudian ia bertemu dengan petani yang sangat mengenal akan sifat helang & Raja meminta bantuan petani itu.

Keesokan harinya ketika Raja mengunjungi helang ini, beliau terkejut melihat helang ini sudah terbang tinggi.

Dengan penuh perasaan ingin tahu Raja bertanya kepada petani, apa yang telah si petani lakukan.

Petani menjawab :

"Saya hanya memotong cabang pohon yang selama ini dihinggapinya".

Dahan itu yang membuatnya selama ini SELESA sehingga MALAS untuk terbang.

Kita sedia dilahirkan sebagai PEMENANG, ditakdirkan untuk terbang tinggi, namun ada yang memegang terlalu erat iaitu KETAKUTAN.

Tidak ada yang mahu melepaskan ketakutan itu & tidak berganjak dari posisinya.

Atau kadang kita terlalu memegang zon keselesaan, sehingga takut & tidak mau melepaskannya.

-Takut penat
-Takut ditolak
-Takut kerja keras
-Takut mencuba
-Takut rugi
-Takut risiki
-Takut tidam berkembang
-Takut gagal
-Takut pindah
-Takut sibuk
-Takut di ejek
-Takut tidak boleh
-Takut berubah
-Takut prospek
-Takut follow up
-Takut sharing
-Takut belajar
-Takut mengembangkan diri
-Takut bermacam macam lagi yang kita miliki.....

Lepaskan segala ketakutan itu, lepaskan zon keselesaan itu, kenali dirimu serta tumbuhkan kekuatan & rasa percaya dirimu.

Maka kamu TERBANG TINGGI

Kenali dirimu dan potensi diri kerana kita ditakdirkan menjadi seorang PEMENANG !!

- Berani bermimpi
- Berani melangkah
- Berani berjuang habis - habisan
- Sampai akhirnya anda berjaya terbang tinggi

DREAM - PRAY - ACTION

Dan ketika ada kesempatan pergilah bersama rakan-rakan lama. Berkumpul bukan sekedar makan dan berbual-bual.

Tetapi ingat, waktu hidup kita semakin SINGKAT!

Mungkin, lain waktu kita tidak bertemu lagi.

Mungkin, lain waktu kita sudah semakin susah berjalan.

Menghabiskan Sebahagian Waktu  Dengan Rakan Atau Sahabat Akan Membuat Hidup Lebih Sihat Secara Mental Dan Fisik 

Umur itu seperti ais dipakai atau tidak dipakai ia tetap akan mencair.

Begitu juga dengan USIA..
Digunakan atau tidak digunakan dengan bijak, umur kita tetap berkurang !

Hal yang harus dilakukan SETIAP HARI; Tersenyum dan Tertawalah !

Air yang mengalir tidak dapat berbalik arah. Itulah hidup kita, umur tidak berbalik menjadi muda kembali! 

~ Jalani Hidup ini dgn santai/tenang
~ Jangan Mau Menang Sendiri 
~ Jangan Suka Sakiti Sesama
~ Jangan suka Mengeluh
~ Jangan Mencela
~ Hiduplah dgn Ceria

Perbanyak waktu untuk  berdoa, berkumpul bersama keluarga dan teman teman ๐Ÿ’‹

Sep 25, 2017

OST Titian Cinta

10:57 PM 0 Comments
Lama dah mak tak layan cite akasia kul 7 petang2 nih. Walaupun Zul Ariffin yang berlakon, mak memang tak layan sangat. Tapi kali nih cam terjebak pulak. Mungkin mak suka tengok heroinnya lembut je mukanya.

Jom kita layan lagu OST citer nih dari Asfan Shah - Sumpah Cintaku ๐Ÿ˜˜

Disaat saling mengenali
Ku tahu cinta mu memanggil
Dalam perasaan yang tak kau dengari

Lambaian mu di dalam mimpi
Bayangan senyum bidadari
Indah segenap rasa tak terbagi

Belah lah jasad ku
Tirai kenangan ku
Pasti akan kau jumpa api cinta menyala

Hingga akhir nafas ini
Sayang sampai akhir pasti
Cinta ku tersimpul mati
Di syurga tetap kau ku nanti
Sumpah cintaku hanya padamu

Disaat saling mengenali
Ku tahu cinta mu memanggil
Dalam perasaan yang tak kau dengari

Belah lah jasad ku tirai kenangan ku
Pasti akan kau jumpa api cinta menyala

Hingga akhir nafas ini
Sayang sampai akhir pasti
Cinta tak bisa berganti
Sumpah ku hanya kau disisi

Genggam tanganmu yang suci
Sampai rambutku memutih
Cinta ku tersimpul mati
Di syurga tetap kau ku nanti
huooo... ooo...
(sumpah cintaku hanya padamu)
..............................................................
Sumpah cintaku hanya padamu
Sumpah cintaku hanya padamu




Team Sohibul Bait

10:34 AM 0 Comments
Selepas hujung minggu yang sangat HECTIC..

Pernah dengar tak Sohibul Bait tuh apa?
Sohibut bait tuh tuan rumah yang mengadakan kenduri walimatul urus dalam bahasa jawanya.

Selepas beberapa faktor yang tak dapat dielakkan, kami bersepakat untuk mengadakannya di Dengkil. Alhamdulillah saudara mara sebelah arwah mak dan ayah semuanya datang. Hampir separuh orang kampung pun datang dari jauh meraikan kedua mempelai.

Paling tak sangka kami menjangkakan jemputan yang hadir seramai 1500 orang, namun rezeki adik mak..jemputan yang hadirnya mencecah hampir 4,000 orang. Dari pukul 11pagi hingga 6ptg jemputan datang bertali arus, terpaksa  catering masak 4kali. Fuhhhh bagai nak tercabut skru dalam badan nih haaa.. tapi Alhamdulillah semuanya berjalan sangat lancar dan dipermudahkan.

Nanti mak review pasal Yuhanis Catering eh. Memang servis dan makanan yang disediakan TIPTOP. Siap bertambah2 lagi tetamu makan. Takde yang membazir. Yang sedihnya mak tak sempat pn nak makan. Tengok semua dah licinnnn.

Oklah harini nak cerita pendek dulu..nanti mak sambung lagi pasal persiapan sebelum majlis kenduri. Penyediaan kueh mueh tradisional orang Jawa yang jarang jarang dijumpai lagi sewaktu majlis kahwin seperti koci dan lemper.

Btw selamat pengantin baru pak chik. Semua doa yang baik2 untuk korang berdua. Pesan arwah mak kami dah tunaikan sebaiknya. Ok habuk masuk mata....adioss


post signature

Sep 20, 2017

Kasut Travel Yang Sedap Dipakai.

10:30 AM 0 Comments
Setiap kali travel setiap kali tu lah beli kasut..kaki mak ni sejenis yang tak bape lasak cam mak. Kalu salah pilih kasut, mmg mak sanggup je berkaki ayam. Macam masa kt Jepun hrtu mak pakai boot yang bertumit skit. Kat Jepun, kebanyakkan tempat yang kitorang pergi memang kena berjalan agak jauh dari tempat bas parking. Struktur jalan pun berbatu batu tuh yang jadi kaki makin bertambah sakit.

Serik dah pakai boot, masa pergi Italy bulan 3 lepas mak memang survey kasut yang betul betul sesuai supaya kaki mak tak meragam lagi. Tak best tau kalau kaki sakit masa travel. Boleh jadi kemurungan gitu.

Jadi, masa pergi Italy tuh ingat nak beli kasut Adidas sneakers biasa tuh. Tapi bila tanya seller, diorg cakap kasut tuh kalau nak jalan sekejap2 bergaya bolehla. Kalau nak travel memang sakit kaki. Diorang suggest untuk pakai kasut yang tapaknya tebal sikit. Yang ada macam gabus peti ais katanya. Contoh macam Adidas Boost tuh.



Seriously memang sedap gila dan selesa dipakai walaupun mak berjalan ntah berapa km pn. Tumit tak sakit langsung. Kaki pun tak bengkak sakit bila balik hotel. Memang tak menyesal langsung beli.

Tapi masa mak pergi Italy haritu terpedaya gak tengok banyak kasut Geox. Bagus katanya kasut nih sbb tapaknya mmg support kaki then ade lubang udara yang buat kaki tak berbau kepam. 99€ harganya.



Memula pakai tuh tak selesa sgt lg, tp bila dh 2-3x pakai haaa barulah sedap. Tp mak suka lg pakai kasut Adidas tuh.

So kalau korang travel yang banyak berjalan kan, mak recommend pakai kasut Adidas macam tuh. Cari tapak yang tebal macam ade gabus peti ais tuh. Memang korang leh maraton berpuluh km tanpa sakit kaki.

post signature