Follow Us @seri.mahani

Feb 17, 2017

Tips Memilih Kolagen Dengan Betul

Lambakan produk-produk kesihatan samada secara talian (online) mahupun di tv kadang membuat kita sukar untuk memilih yang terbaik mengikut kemampuan. Di sini mak ingin kongsikan tips-tips untuk memilih kolagen dengan betul dan apa yang perlu kita tahu dalam memilih produk ini.

Kolagen membentuk 70% daripada lapisan dermis kulit. Ia adalah bahan utama dalam kulit, tulang, rawan dan pelbagai tisu penghubung di dalam badan kita. Kolagen membantu pertumbuhan semula kulit baru serta mengekalkan kelembutan kulit. Di dalam sendi rawan, ia berfungsi sebagai kusyen untuk mengurangkan bebanan terhadap sistem struktur badan terutama pada pinggul, sendi dan lutut.

Secara ringkasnya kolagen adalah protein semulajadi terbentuk sendiri dalam badan kita yang memberikan struktur, firmness dan sokongan kepada badan dan bukan hanya pada kulit. Ia adalah tisu penghubung utama dalam badan kita yang membina kira-kira 25tisu otot.


Namun malangnya, semakin kita meningkat dewasa kolagen dalam badan kita mula mengurang apabila kita mula menyedari kemunculan kedutan-kedutan di muka serta mula berasa sengal dan sakit di bahagian sendi. Kolagen dalam badan mula berkurang apabila usia mula mencecah 25tahun dengan pengurangan 1.5% setiap tahun. Dengan kemerosotan kolagen semulajadi setiap tahun ditambah pula amalan diet yang tidak seimbang serta pencemaran telah mempercepatkan lagi proses penuaan sebelum usia.

Walaupun kolagen hakikatnya bukanlah hanya untuk keanjalan kulit semata, namun tanda-tanda penuaan sebelum usia pada wajah menjadikan produk ini mula menarik perhatian ramai.


Apakah perkara-perkara penting yang perlu kita tahu dalam memilih kolagen?

No.1
Ada dua sumber utama kolagen iaitu Bovine derived collagen dan Marine derived collagen. Kolagen yang dihasilkan daripada sumber marin (sumber laut dalam) adalah 60% lebih asli daripada Bovine kolagen (lembu).

No.2
Kolagen adalah terdiri daripada tidak kurang dari 28 jenis. Setiap jenis kolagen mempunyai fungsinya tersendiri. Contohnya kolagen jenis 2 adalah bagus untuk sendi. Manakala untuk kulit kita memerlukan kolagen jenis 4 dan jenis 7 untuk anti kedutan.

Kolagen yang ada di pasaran sekarang kebanyakkannya mengandungi kolagen jenis 2 untuk sendi dan jenis 3 dan 4 untuk meremajakan kulit anda. Pastikan ianya diadun bersama marin kolagen bagi mendapatkan kolagen yang berkualiti.

No.3
Rata-rata saiz kolagen di pasaran adalah diantara 2000 - 5000 dalton. Saiz kolagen yang lebih kecil adalah lebih bagus dari segi penyerapan yang optimum serta kesan yang lebih cepat. Namun penghasilan saiz kolagen yang kecil adalah lebih mahal dan secara tidak langsung menyebabkan kolagen yang mempunyai saiz yang kecil adalah agak mahal.

No.4
Pilih kolagen yang mengandungi emollient bagi mengekalkan kelembapan pada kulit.

No.5
Mengandungi antioksida yang tinggi bagi mengurangkan proses penuaan dan mengawal kulit dari sinaran UV.

No.6
Antara kandungannya mengandungi vitamin untuk menggalakkan proses sintesis dan pembentukan kolagen secara semulajadi.

No.7
Juga pastikan ia mengandungi gula amino untuk kesihatan sendi.

No.8
Pastikan setiap kolagen mempunyai bahan yang merangsang pembentukan asid hyaluronic yang memberi kesan tegangan pada kulit kerana fungsinya adalah untuk mengikat kolagen dengan serat yang elastin. 
Mengapa memilih BBplus kolagen?
  • BB Plus diperbuat daripada kolagen ikan yang bermutu tinggi.
  • Kolagen ikan dikelaskan sebagai Kolagen Jenis 2, yang mempunyai struktur rantaian asid amino yang seakan-akan sama seperti yang terdapat dalam kolagen manusia.
  • Habitat semulajadi ikan menyebabkan kolagen ikan mempunyai kandungan Prolin dan Glisin yang cukup dalam suhu badan ikan yang rendah iaitu sama seperti kolagen manusia.
  • Prolin dan Glisin adalah dua jenis asid amino yang penting untuk penghasilan kolagen, mengekalkan kecantikan kulit dan kesihatan rawan.
  • Kolagen ikan ditukarkan menjadi peptida dengan menggunakan teknologi terkini untuk sumber kolagen yang kaya dan kesan penyerapan yang lebih baik.
  • Bagaimana BBplus bertindak?

1. Memulih  -  Menggalakkan pembersihan mikro, menggantikan peptida kolagen bagi
                         rantaian kolagen yang telah rosak ataupun lemah
2. Membina -  Menguatkan dan melindungi rantaian kolagen melalui proses antioksida
3. Memperbaharui - Menggalakkan pertumbuhan dan penghasilan sel kolagen baru


Dos apakah yang efektif?

Hanya 1 paket (5g) setiap hari untuk memiliki kulit muda yang cantik dan mulus. Proses hidrolisis menghasilkan peptida (3,000 saiz Dalton) yang sedia diserap.


Bagaimanakah dengan aksi perlindungan antioksida tambahan?

Jus blackcurrant mengandungi anthocyanin untuk melindungi kulit muka dan badan daripada sinaran UV dan radikal bebas. Ekstrak biji anggur dengan OPC (oligomeric proanthocyanidins) mengurangkan ketidakselesaan kulit serta menggalakkan penyembuhan kulit. Vitamin C dan roselle menguatkan rantaian kolagen, melindungi kolagen di dalam dermis kulit dan menggalakkan proses sintesis


Bagaimanakah BB Plus dapat meningkatkan kualiti kulit?

Serat epal dan inulin (serat diet) menggalakkan pencerahan kulit melalui proses detoksifikasi.


Bagaimanakah BB Plus dapat membantu mengurangkan ketidakselesaan penyakit sendi?

Peptida kolagen ikan adalah sumber Kolagen Jenis 2 yang baik dan merupakan komponen utama dalam rawan untuk membantu mencegah keradangan yang disebabkan oleh rheumatism and osteoarthritis.
----
Sebab itulah PS memilih BBplus sebagai kolagen supplement kerana harganya yang berpatutan dan rasanya yang sedap sepeti ribena serta kesannya yang begitu efektif. Untuk melihat kesan perubahan pada kulit, PS telah kongsikan di akaun instagram setiap hari. 
Harga pasaran untuk sekotak BBplus kolagen adalah RM180 yang mengandungi 20sachet.
Untuk keterangan lanjut dan sampel percuma boleh menghubungi PS di
0163223094
puanseri

1 comment:

  1. Salam, Puan just to rectify a bit, Bovine from my understanding is from pig.

    ReplyDelete