Follow Us @seri.mahani

Feb 9, 2016

Apa Bestnya Vietnam??

2:27 PM 0 Comments

Nih kali kedua mak jejakkan kaki ke tanah Ho Chi Minh City. Last was masa preggy Emran, tapi setahun book tiket okehhh dari tak mengandung sampaila mengandung anak no2. hikkkkk eh ye laaa nak merasa gak bercuti-cuti oversea. Tapi kalini mak pergi ditaja sepenuhnya oleh SHOM. Mau tak best, bukan kena bayar sesen pn kan. Tambahan lak pergi ramai-ramai dengan rombongan Cik Kiah memang syiok habissss.


Alhamdulillah untuk percutian PERCUMA kali nih mak berjaya bawak dua orang anak didik terbang sama untuk merasa sendiri seperti VVIP. Semua ditaja kan, pergi bawak diri jek. Tahniah Dilaf dan Yani yang dapat qualify first trip ke Vietnam nih. Pasnih mak nak bawak lebih ramai qualifier untuk merasai sendiri bestnya bercuti dengan PIN dan SHOM nih.

Tapi kalau korang perasan kan, HCMC nih adalah destinasi tumpuan rakyat Malaysia juga tau. Ada yang datang balik hari je. Jadi best sangat ke sampai peniaga-peniaga sana fasih berbahasa Melayu dan RM pun boleh digunakan kat sana tau. Nampak naw ramai pengunjung dari Malaysia ye dok?
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ok apa bestnya ehhh...tempek dulu gambar sebelum mak tayang apa yang menarik kat HCMC tuh sampaikan kitorang nih macam tak reti reti nak balik dah...huhu
 


Haaaa nindiaaaa salah satu dari kegilaan rakyat Malaysia yang datang ke HCMC adalah memborong tudung. Cakap je fesyen macamana korang nak, semua ada dan harga jauh lebih murah berbanding di Malaysia. Memang bukan setakat rambang biji mata, terus rabak jadinya. Ni hari pertama kejadian tau, akibatnya setiap hari kitorang berulang ke kedai yang sama sampai ke sudah. Dari tanak beli pape, end up beli sekodi okeh!!!


Ni lah yang menjadi lubuk rezeki rakyat Malaysia kat sini...KAIN COTTON VIETNAM. Korang kalau nak beli kain cotton yang cantik-cantik dan murah kan boleh pergi jengah page KAINOHKAIN ataupun AUDRABELLA WARDROBE...memang boleh sesak poket dibuatnya bila tengok kain-kain yang diorang jual. Tapi masa kami pergi haritu, currency Malaysia jatuh jadi harga kain cotton agak mahal (naik RM5-RM10) setiap pasang. Kalau nak beli dua 3pasang better beli je online dari pemborong kain nih, jauh lebih murah.


Selain kain cotton dan tudung, banyak juga lace yang dijual memang jauhhhhhhh lebih murah dari Malaysia. Mak nih tak pandai tengok kain lace, jadinya tak bernafsu sangat. Tengok macamtu jek..prada lace la nest bird la..hikksss


Tapi lace yang camnih lawa jugak kan an an an?? Nasib masa tuh mak punya pendinding kuat, jadinya takde berlaku impulsive buying dek mengikut hawa nafsu semata...ekekkekekke..oh yeeee semua semua nih kitorang bersiaran dari market Cho Ben Tanh tu. Tak jauh pun dari hotel yang kami duduk. Pantang ada masa lapang confirm ke sini la kami merayap sampaila hari terakhir. Memang semuanya membuat lontaran tanpa henti kot masa cuti-cuti FREE nih.

Oklah nanti mak cerita lagi apa bestnya tempat-tempat yang mak pergi okeh. Till then!!!muahhhhs

post signature

Feb 8, 2016

Leaving on a jet plane..

1:34 PM 0 Comments

ok 14 hari lagiiiiiii!!can you hear me bebeh....14 days to go.....Allah heksaitednya taktahu nak explain dah..takleh nak imagine yang mak berpeluang untuk jejakkan kaki ke negara Matahari Terbit tuh..Alhamdulillah syukur sangat sangat..mak ni orang kampung yang serba kekurangan tau, nak pergi jenjalan over the sea ni memang takde dalam list kehidupan pun..tapi dilahirkan susah tak bermakna selamanya kita memendam rasa untuk tidak merasa dan melihat sendiri keindahan yang Allah ciptakan untuk kita nikmati. Tidak bagi mak!! Selagi ada kudrat dan tenaga, mak akan kerah untuk kecapi apa sahaja yang mak nak sepanjang hidup ini. Tak larat nak putihkan mata wehhhhhhhh..di zaman-zaman IT ni lagilah mau merembes air mata darah tengok orang travel sana sini.




Last week dah dapat message dari HQ dan lead tour pun dah bagi full details itinerary sepanjang kat sana nanti. Mak of course sangat excited okei bila tengok aktiviti, memang kebabommmm syiok abis. Rupa-rupanya SHOM dah upgrade pakej percutian FREE kitorang nih tauu..bukan ke Osaka jek tapi  akan ke OSAKA, KYOTO dan KOBE... memang bertambah-tambah happy la sebab pergi 3 tempat sekaligus!!!!

Jadi group mak dijadualkan terbang pada 22hb Feb pada pukul 8.30 malam waktu tempatan menaiki Malaysia Airlines..yahoooo takde transit. Antara tempat tempat yang kitorang lawat antaranya:




Located halfway up Otowa Mountain in the eastern part of Kyoto City, Kiyomizu-dera is a historic temple that was established in 778, even before Kyoto became the capital of Japan. Since its foundation, the temple has burned down many times. Most of the current buildings were rebuilt by the third Shogun Tokugawa Iemitsu in the early Edo period (1631 to 1633).



Ada sesiapa nak kirim kimono ke???


 Gion Street


Haaaa yang nih pastinya tempat bergambar paling menarik sekali. Bukan senang nak sampai oiiiiiii haruslah bergambar sampai nak muntah. Kalau boleh di setiap bucu dan penjuru nak diabadikan sebagai kenangan serta sentapan mata korang gitewww!!:P




Yang nih la tempat paling ditunggu tunggu oleh semua orang dewasa..LOL..tunggu jek live update dari mak okeiiii ntah apa la yang mak naik nanti eh kat sana tuh!!wakakkakaaka

Tak sah kalau holiday FREE dengan SHOM nih tak pergi shopping..haaa amik dua hari berturut-turut tuh termasuk aktiviti bebas ikut suka nak beli apa sepanjang hari..


Shinsaibashi




Masa untuk membuat lontaran bertubi tubi secara berjamaah okeiii. Masa nih sorang sorang memang lupa diri. Ehhh kalau korang nak order barang, mak terima ye!!as usual boleh contact mak personally..mak memang suka belikan barang orang..ekekekkekekke

Jadi sepanjang percutian di Osaka - Kyoto - Kobe nih kitorang akan menginap di dua hotel nih..kalau mak pergi sendiri tak kot nak sewa hotel mahal-mahal macam nih kan..Alhamdulillah dapat juga peluang merasa bermalam di hotel hotel mewah secara PERCUMA..ya mak memang spesies jakun. Kan dah cakap tadi tak pernah, bila ada peluang camnih mak memang akan bersungguh untuk pergi jugak. Self reward dengan merehatkan diri dan bercuti-cuti dua kali setahun lak tuh. Am such a happy mompreneur! Thanks SHOM for treating us so well..memang VVIP treatment sungguh lah!


Imperial Hotel, Osaka



 Portopia Hotel, Kobe


Korang dapat rasa tak apa yang mak rasa nih....................haishh haishhhh semoga Allah permudahkan dan berikan kesihatan yang baik untuk menikmati percutian hebat yang ditaja penuh nih!!

Nanti mak sambung entry persiapan lak okehhhh!! 
 
post signature

Feb 7, 2016

BEIJING, saya pasti sampai!!!!

12:28 PM 0 Comments
Musim cuti nih...semua pn duk berpusu balik kampung dan amik peluang untuk holiday sakan..cuti panjang kan, biasalah tu masa mak keje dl pn camtuh gak. Pantang ada cuti lebih sikit, memang berjalan jek kerjanya. Tapi bila dah tak kerja nih, mood nak holiday tuh dah tak sama cam biasa. Bukan apa, kita kasi cannnnnn pada orang yang kerja ye dokkk???hikkkss :)...kita tak kerja nak cuti bila-bila pun boleh.

Tapi kannnn mak jumpa ramai gak orang yang tak suka pergi bercuti...dia cakap malas nak packing semua dan leceh..hahah orang kan ada macam-macam pe'el..mak lak okey jek..dapat bercuti lagi-lagi kalau FREE memang yabedabedo wehhhhhhhhhh!!

Sebenarnya kan lebih kurang lagi 2minggu mak nak pergi jenjalan kt OSAKA tauuuuu...hmmm sangatlah tak sabar..tp nnt mak hupdate ok live dari sana...watch out my space especially kt ig and fb!

Tapiiii tapiiiiii....
mak tulis blog nih bukan nak cakap pasal Osaka...mak nak cerita pasal BEIJING la. its officially announced our next FREE trip will be Beijing..somewhere in July this year. Haihhhh haihhhh osaka tak jejak lagi dah keluar trip baru. 

Kita kasi teaser sikit dululahhhh ye tak?


This will be my second trip to China. Last year mak pergi Shanghai. Apa bestnya bercuti kat Negara China????shopping la wehhhhhhhh...memang merambang biji mata nak hangkut semua barang. Tapi kat Beijing nih bukan setakat shopping tapi sight seeing pun memang cantik cantik belaka pemandangan. 



Actually mak nih bukan jenis yang memilih tempat dan kadang tak amik tahu apa best nya pergi ke sesebuah negara yang SHOM taja.

Sebab apa tau,
1. Company akan bagi satu destinasi yang terbaik untuk semua usahawan berehat dan bercuti.
2. Semua ditaja memang mak ZERO complaint.
3. Percutian yang menarik itu bukan diukur pada destinasi tapi dengan siapa kita pergi...haaa nampak tak, bercuti dengan kami confirm HAPPY!


Apa, camner nak bercuti bersama kami???

Tiada syarat yang ketat untuk anda menyertai kami. Yang penting anda betul-betul serius untuk mencari pendapatan tambahan atau pendapatan utama melalui perniagaan. Hanya serendah RM50.00 sebagai yuran pendaftaran, anda layak bermula sebagai usahawan bersama-sama PIN dan anda berpeluang untuk mendapat tiket ke BEIJING PERCUMA!. Kami sedia berkongsi pengalaman kami dan membimbing anda menjadi usahawan yang hebat.. InsyaAllah


Pada anda di luar sana, yang nak juga merasa pengalaman melancong ke BEIJING secara PERCUMA, atau ingin menjadi seorang usahawan dengan income yang stabil (3, 4, 5 atau 6 angka) setiap bulan, ataupun nak jana income kedua setiap bulan, kami buka peluang untuk sama-sama menyertai 'PIN' dan 'Projek Kunci PIN'. Didalam Projek Kunci PIN ini, anda akan di ajar bagaimana untuk menjadikan perniagaan ini sebagai satu kerjaya yang 'serius' untuk anda.

Objektif utama kami melalui 'Projek Kunci PIN' adalah untuk memastikan setiap usahawan yang kami bantu akan mempunyai pendapatan tetap secara pasif. Tak perlu risau kalau hari ini kita tiada basic pun untuk berniaga kerana semuanya akan disediakan, dari latihan perniagaan (percuma), personal coaching, business tools, group support, dan sebagainya semuanya disediakan..eh banyak lagilah kalau nak diceritakan..nak tahu details boleh je hubungi mak pada nombor kat bawah ni.


post signature