Follow Us @seri.mahani

Dec 29, 2015

Antara KEPERLUAN dan KEHENDAK.

10:36 AM 0 Comments



***Cerita sebenar dan benar..

Heboh dekat wall FB bila Awani mengetengahkan isu '2 kerja'.. masing-masing ada pendapat dan kefahaman sendiri.

Bukan perkara yang baru dan bukan sesuatu yang pelik bila ada dikalangan kita melakukan lebih dari satu kerja hari ini. Cuma persoalannya adakah extra kerja yang dilakukan itu satu kehendak (suka-suka) atau keperluan (wajib)?



***************

Kisah benar dari PIN Founder yg diceritakan oleh CDM Azizul Razman

Masih ingat lagi masa tahun 2010. Masa tu kami masih baru-baru nak kenal kehidupan. Seronok bila bekerja masuk opis hari2, hujung bulan dapat gaji..

RM2,000 (belum tolak apa2 lagi). Tu gaji kami masa tu. Banyak giler rasa bila setiap bulan masuk jumlah tu dlm bank. Maklumlah baru2 nak hidup takda apa2 komitmen. Just untuk makan pakai sendiri je. Takda nak sara org lain. Memang cukup dgn pendapatan banyak tu.

Tapi kami masih ingat walau pun masa tu duit Alhamdulillah cukup (konon nya dh rasa besar) kami masih mencari peluang utk buat 'pendapatan sampingan'..macam-macam kami cuba dari jual baju, tudung, minyak wangi hinggalah masuk skim-skim yg ntah apa2.. (haha kelakar pula bila ingat masa tu)

Kenapa nak extra income. Kata gaji dh cukup?

Jawapan dia sebab kami nak penuhi 'KEHENDAK' kami. Masa tu berangan nak pakai kereta, nak beli rumah, nak pergi melancong, nak shopping banyak-banyak dan lain-lain lagi. Maksudnya keperluan harian kami mmg cukup utk makan pakai tapi kalau nak rasa lebih, kami cari jalan buat income extra..

Tapi itu dulu........cerita 5thn lepas.

Berbalik pada situasi hari ini. Kalau pendapatan kami masih sama, mungkin banyak yang kami terpaksa korbankan utk kehidupan hari ini. Bukan tak boleh hidup, tapi ada bende yang perlu dikorbankan atau dikurangkan termasuklah impian untuk memenuhi KEHENDAK kami.

Bila tengok rakan-rakan sekeliling yang melakukan lebih dari satu kerja hari ini, terdetik persoalan adakah mereka melakukan extra kerja utk menampung 'KEHENDAK' mereka atau dah masuk ke fasa utk menampung KEPERLUAN?

Apa maksudnya? Bila kita bercakap tentang menampung keperluan, ia adalah satu perbelanjaan yang 'wajib' dan perlu dibelanjakan setiap bulan. Kalau kita tak penuhi, mungkin akan mengganggu sistem kehidupan normal kita dan keluarga. Sebagai contoh makanan, rumah, pengangkutan, sekolah dll.

TAKUT bila situasi sesetengah dari kita terpaksa melakukan lebih dari satu kerja sebab 'gaji' bulanan x cukup utk tampung keperluan asas keluarga. Dgn kata lain 'terpaksa' buat lebih dari satu kerja untuk HIDUP.

Syukur bila sebahagian dari kita masih lagi mampu berfikir dan berusaha untuk mencari jalan untuk melengkapkan keperluan diri dan keluarga dan tidak hanya mengharap sesuatu yang tetap sahaja setiap bulan (walaupun yang tetap dah negatif)

Tapi masih ramai yang masih berasa selesa untuk kekal dgn rutin harian tanpa mencari jalan penyelesaian walaupun perbelanjaan keperluan dh berada di tahap bahaya. Tak risau ke satu hari nanti kita x mampu nk bercakap tentang 'kehendak' bila 'keperluan' kita pun masih tak cukup


*****************

Kesimpulannya tak perlu terlalu ego dan sombong untuk tidak melakukan kerja extra atau mencari peluang menambahkan income jika 'keperluan' kita dan keluarga berada di tahap yang membimbangkan setiap bulan.

Tak perlu bercakap tentang 'kehendak' lagi sekarang sekiran nya kita masih 'malas' dan x melakukan apa yang perlu utk melengkapkan keperluan kita.

**sekadar perkongsian utk kita fikir-fikirkan bersama. Di mana tahap keperluan dan kehendak kita.. 😊
post signature

Nov 30, 2015

Penapis Air Termurah!

8:47 AM 0 Comments

24hours LEFT!!!!

The CRAZIEST OFFER!!!





Bio Evolve TM Water Purification System menggabungkan penemuan terbaharu Teknologi Nano Termaju dan Blok Karbon Inovatif Ultra Padat dalam sistem penulenan yang mampat, ringan dan berpenampilan menarik. Ia memberikan prestasi penapisan air yang terbaik untuk seisi keluarga!

·      Penemuan Baharu Teknologi Nano Termaju
 
·      Blok Karbon Inovatif Ultra Padat
 
·      Penulenan air berprestasi hebat
 
·      Air yang lebih bersih dan tulen
 
·      Rasa air yang lebih sedap – terus dari paip!
 
·      Kualiti air yang dipertingkat
 
·      Pemasangan sendiri yang mudah
 
·      Jimat kos! Tidak menggunakan elektrik
 
·      Kos penyelenggaraan yang rendah
 
·      Tahan lama
 
·      Mudah digunakan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dapatkan harini SAHAJA (30hb November) cashback bernilai RM1,000 dengan pembelian satu unit Bio Evolve!!!!
 
 
 
Tawaran akan tamat pada 12am tonight!!!!! 
 
 
 
 
 
post signature

Nov 26, 2015

Kalaulahhhh dapat EXTRA RM5,000 sebulan!!

4:11 PM 0 Comments
Assalamualaikum semua....lama rasanya mak tak menulis dlm nih...haihhhh bulan2 pakej selalunya mak akan jadi extra vaganza busy jadinya!! Tapi kali ni mak ada kisah menarik utk korang baca....baca sampai habis ok!!

Minggu lepas mak berkesempatan berbual dengan seorang Jutawan Networking. Yelah kan kalau kita teringin nak jadi jutawan kena la belajar dengan orang yang dah berjaya jadi jutawan. Mak sempat bertanya kepada beliau tips untuk kita 'survive' dalam keadaan ekonomi, kenaikkan kos sara hidup, GST, pertambahan perbelanjaan dan sebagainya. Ramai sangat rakan-rakan sekeliling kita terkesan dengan kos sara hidup yang amat tinggi hari ini.

Beliau hanya tersenyum dan bertanya kembali pada saya

'jika awak mempunyai pendapatan extra RM5,000 sebulan, boleh tak awak survive dan tampung kos sara hidup anda hari ini?'

Saya jawab, InsyaAllah boleh. Extra RM5k sebulan macam-macam saya boleh buat hari ini. (Tapi sebenarnya dalam hati pny la menjerit keriangan  WOWWEEEEE!!!

Apa beliau buat, beliau terus lakarkan kepada saya satu kaedah untuk dapatkan income RM5,000 sebulan secara berterusan tanpa putus. Dan yang lagi best, income ini akan sentiasa menaik setiap bulan..

Wow! Itu je yang mampu saya cakap bila saya tengok strategi yang beliau lakarkan kepada saya.. dan saya rasa teruja 'gilerrr' untuk berkongsi kepada rakan-rakan sekeliling saya tentang cara untuk bantu mereka dapatkan extra RM5k sebulan..

Berminat tak kalau saya kongsikan juga cara ini kepada anda?

Jangan takut,

** INI BUKAN SCAM ATAU SKIM CEPAT KAYA. APA YANG SAYA INGIN KONGSIKAN ADALAH SATU 'MODEL PERNIAGAAN' YANG MEMERLUKAN ANDA BERNIAGA (MELIBAT KAN URUSAN JUAL BELI PRODUK) DAN KAMI AKAN LATIH ANDA UNTUK BERNIAGA MELALUI ONLINE DAN OFFLINE UNTUK MENDAPAT PENDAPATAN TETAP SETIAP BULAN **

Jika anda rasakan apa yang saya kongsikan kepada anda ini 'mengarut' dan tak akan dapat membantu anda, anda berhak untuk mengabaikan apa yang saya bakal kongsikan.. tiada paksaan, tiada kewajipan untuk anda terima. Saya hanya akan kongsikan sahaja kepada anda..

 Berminat untuk saya kongsikan lagi?
Boleh sms/whatsaap/telegram ke no 016.3223.094

Dan saya akan sambung perkongsian saya..
post signature

Oct 8, 2015

Permulaan yang sama.

1:10 AM 0 Comments
Belum terlewat lagi rasanya nak ucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada semua achievers terutama anak-anak didik MokSeri yang mencapai pangkat pertama dan kedua dalam biz ni. Kita semua sama, bermula dari tangga pertama sebelum naik tangga berikutnya. Langkah beribu tetap bermula dari langkah yang satu.

Sebahagian daripada penerima anugerah dan juga PIN leaders yang bergambar sebelum majlis bermula.


Anugerah SM/SSM ini diadakan sebanyak dua kali setahun bagi meraikan pencapaian setiap usahawan membuat jualan terkumpul sebanyak 20,000 dan 60,000 point value. Ini adalah usaha syarikat (SHOM) dalam memberi galakan dan penghargaan kepada usahawan untuk terus melangkah ke hadapan. Alhamudillah cycle kalini MokSeri berjaya membawa seramai 12orang penerima SM dan SSM. Rasa macam tak percaya pun ada sebab dulu datang sorang-sorang jek..huhuhu InsyAllah pada masa akan datang MokSeri akan pastikan lebih ramai lagi rakan kongsi akan dapat diraikan bersama.


Sekalung TAHNIAH untuk:
SSM Wanishah
SSM Suriyani
SSM Adilaf
SSM Faridah

SM Fairuz
SM Azlindah
SM Zafizah
SM Aila 
SM Zubaidah
SM Adzalia
SM Rosidah
SM Naziah

Missing dilaf and mama here.
SSM Adilaf

SSM Faridah

SSM Suriyani

SSM Wanishah

Tahniahhhhhhh semua. Mak lebiuuuuuu!! lepas ni kita naik pentas diamond sama sama ok.


Not to forget, rasa bangga sangat bila Syida terpilih untuk menjadi salah seorang SPEAKER berkongsi kisah kejayaan di hadapan beribuan orang yang datang dari pelusuk tempat. Taktau nak gambarkan perasaan macam sebak pun ada bila kita sama-sama buat dari bawah, hasilnya pasti ada. YOU REALLY MAKE US PROUD MOMMY!! orang yang tak pernah putus asa untuk naikkan nama dan membawa kumpulan PIN (professional intelligent network)setakut lebih tinggi. Tahniah Syida dan terima kasih atas segalanya.


"Perjalanan ini baru sahaja bermula. Banyak lagi liku dan tangga yang pelu didaki untuk sampai puncak. Takkan pernah ada erti penat sebelum sampai ke hujungnya."



Oklah lama tak mengarang kan hikkkk sebab masa sangatlah mencemburui MokSeri. nanti kita sambung lagiiiii banyak cerita-cerita menarik!!



post signature

Aug 27, 2015

PB vs Cancer?

1:08 AM 0 Comments

Mencegah lebih baik dari mengubati. Selalu dengar tapi tak semua yang ambil peduli sehinggalah dah kena baru beringat dan berubat. Manusia begitulah sikapnya. 

Jadi wanita itu istimewa. Setiap segala yang ada ditubuhnya adalah ciptaan Allah yang terindah untuk kita jaga dan pelihara. Dan setiap sakit dan sembuhnya itu juga dari Dia...dan segala yang Allah takdirkan itu adalah yang terbaik.

Redha. Seperti gen yang mengalir dalam tubuh PS. Arwah mak kembali ke rahmatullah setelah bertarung melawan penyakit ini yang lama dirahsiakan. Takkan nak marah?? Ingat sihat sebelum sakit. Syukur Allah beri peringatan siap siap supaya berwaspada. 2004 juga PS diberi tanda-tanda awal dengan kehadiran lump. Nak tak nak kena buang. Since then, apa saja makanan dan nasihat yang baik untuk mencegah kanser amat PS pandang serius. 

PB adalah satu-satunya pakaian dalam yang bantu masalah PS kesan daripada parut pembedahan lump. Parut yang dulunya hodoh dan membesar semakin elok rupanya. Parut yang kerapkali gatal bila berpeluh dapat juga diselamatkan.

Untuk agent PB mcm PS nampak cliche kan. But you have to read this..please for your own good or may be for your loved ones!!



.................

 

Testimoni dari Puan Soraya Nashir


July 2015


July 2010


Sharing 2 pics as I receive more news of a beloved relative and a friend facing breast cancer. Isn't it an insidious disease and just rears it's ugly head from nowhere!


But every cloud has a silver lining, as they say. Alhamdulillah 5 years on, I am thriving and super blessed to have seen my eldest two graduate and start wonderful careers and the younger two off school into uni. Some of the things I have done to get better include putting on this amazing Far-Infra-Red (FIR) lined corset for at least 8 hours a day.

No I am not saying it's THE CURE, but honest to god, it has helped my healing. Why?

1.       After 8 rounds of toxic chemo, 35 debilitating radiotherapy sessions, my breast area skin was dry, sore n almost a burnt hue. After putting on the PB corset for 6 months the radiologist at my follow up mammogram commented how clean n soft my scar tissue n skin had healed. No doubt in part due to the FIR concentrated area on the PB brassiere cup. FYI after rads, we are discouraged from applying lotions to these raw areas.

2.   As cancer cells love cold bodies, wearing the FIR corset helps to regulate my body temperature and keeps me warm. We can't fathom living without our air-conditioner offices, bedrooms and cars, but cold environments serve more harm than good. So wearing the PB corset is an antidote as the FIR regulates my body temp and keeps me warm. Yes, zap those cells!

3.      Cancer cells also thrive in oxygen-free environments. So I even put on the corset when I run or exercise. Besides the support it provides; double whammy as the FIR promotes blood circulation and enhances oxygen levels. Cancer cells hate this! 

Of course my healing has been enhanced by many other methods. Will share more. But have faith, do everything in your power to create a healthy, meaningful, stress-free lifestyle.
Not impossible, just do it, insyaAllah. 




You can read how FIR works in PB here!

Semoga segala yang baik dikongsikan dapat kita manfaatkan sama-sama. PS juga doakan semoga Puan Soraya terus kekal sihat dan memberi semangat kepada wanita lain.

post signature

Aug 25, 2015

See you in Osaka!

6:50 PM 0 Comments

Get ready for our next incentive trip to Osaka - a breathtakingly beautiful city in Japan that will leave you mesmerised and in awe!

Qualifying period: 1 Aug - 30 Nov 2015

Be sure to qualify for the trip and find yourself embarking on an amazing trip of fun, laughter and wonderful memories!





post signature

Bagaimana FIR dalam Premium Beautiful bekerja?

12:11 AM 0 Comments

Apa sebenarnya FIR (Far Infrared Rays)?

FIR adalah spektrum cahaya yang diserap oleh badan kita dari sinaran cahaya matahari. Ia banyak terdapat pada matahari pagi dan petang.

FIR adalah gelombang tenaga yang totally invisible pd mata kasar kita, tetapi boleh menembusi ke dalam tubuh manusia, di mana ianya akan perlahan-lahan menaikkan suhu permukaan badan dan mengaktifkan fungsi utama badan.


Bagaimana corset Premium Beautiful dapat mengeluarkan gelombag FIR?

Jawapannya adalah melalui Bio-Seramik. Bio-Seramik adalah sejenis seramik yang emits/reflect FIR. Bio-Seramik ini diperbuat daripada formula tertentu dalam bentuk raw/mentah dan kemudiannya dijadikan serbuk. Serbuk ini kemudiannya diubah menjadi campuran cecair yang kemudian extruded ke dalam gentian. Bio-Seramik fabrik ditenun dan kemudian dicampurkan dengan oksida galian seperti Silica Oxide (SiO2) dan Dioksida Aluminium (Al2O3).

Campuran ini juga termasuk zarah nano fotokatalis bersaiz FIR. Zarah-zarah ini bertindak untuk memancarkan FIR pada suhu yang bersesuaian dengan badan manusia. Nano bersaiz FIR dan zarah fotokatalis bercampur bersama dengan fiber raw material semasa proses penghasilannya. Gentian menjadi lebih hidrofilik dan selesa pada kulit.

Itulah sebabnya mengapa bio-ceramic coated inside space shuttle to duplicate energy of sunlight. Dan pakaian yang dipakai oleh angkasawan juga dilapisi dengan bio-ceramic. Kini teknologi yang sama boleh anda pakai tanpa menjadi angkasawan!


Adakah FIR memberikan kesan sampingan?

Sememangnya tiada kesan sampingan untuk Bio seramik dan FIR kerana ianya adalah semulajadi dan diperlukan oleh badan manusia. Bayi pramatang yang lahir pn perlu disimpan dalam ruang FIR serta-merta selepas bersalin, jadi fikirlah betapa pentingnya FIR dalam kehidupan kita.

Sesetengah pengguna yang memakai PB akan merasa panas dan sedikit tidak selesa dalam bebrapa hari pertama. This is normal and we called it healing process. Ia menunjukkan bahawa FIR telah mula bertindak di dalam badan kita. Minum air yang mencukupi jika mula rasa tidak selesa untuk mengelakkan dehidrasi. Teruskan pemakaian minimum 8jam sehari secara konsisten setiap hari untuk mendapatkan hasil yang optimum. Basuh PB dgn cara yang betul (gunakan PB wash atau soft detergent) supaya ianya tahan lama dan tidak rosak.


Kelebihan FIR dalam corset Premium Beautiful.
  1. Membersihkan darah drpd toksik dan menukar darah berasid kpd darah beralkali rendah.
  2. Merangsang sel-sel yang lemah atau tidak aktif untuk meningkatkan kadar metabolisma.
  3. Memperbaiki dan memulihkan ketidakseimbangan sistem saraf anatomi serta menstabilkan fungsi organ-organ dalam darah.
  4. Membantu melambatkan proses penuaan.
  5. Meningkatkan daya tahan melawan penyakit. 
Semua ini berlaku bergantung kepada kesihatan dan tahap toksin dalam badan seseorang.



Tahukah Anda?

Badan kita juga boleh menghasilkan FIR melalui bio sinar genetik. Keamatan FIR yang dihasilkan oleh manusia adalah berbeza-beza dari seorang ke seorang. Walau bagaimanapun, apabila ia mula merosot, badan manusia mudah mendapat serangan penyakit dan proses penuaan akan berlaku dengan cepat. Semakin tua seseorang, sinaran FIR dari badan manusia akan berada berhampiran dengan sifar.


post signature

Aug 23, 2015

Sanggup Rugi RM2juta.

3:31 PM 0 Comments


KLANG: Over 800 distributors of Sahajidah Hai-O Marketing (SHOM) had to cancel their leisure trip to Bangkok following the recent explosion at the Erawan Shrine there.

Its general manager, Tham Yoke Lon, said the company decided to call off the holiday in Bangkok because the safety of its distributors was important.

He said the company sent their distributors for two trips annually as an incentive for their efforts throughout the year.

“We took up to five months to plan this leisure trip to Bangkok and it was supposed to be for four days and three nights starting Aug 21. The company spent RM2mil for this, and since we chose to cancel it at the last minute, we were not able to get any refund,” he said at Wawasan Hai-O here.



He added that he would rather spend another RM2mil to send his distributors to another location for their holiday instead of making them risk their lives by going to Bangkok now.

“Maybe if the perpetrators were caught we could have gone ahead with the plan, but that has not happened. Considering the situation, our distributors would probably have been restless and apprehensive throughout the trip, which defeats the purpose of the holiday,” he said, adding that losing money was nothing compared to risking the lives of staff and the relationships established over the last 23 years.

Tham added that he was in the midst of making arrangements for a replacement trip.

Source: The Star Online 21st Aug 15


................................


Alhamdulillah..it was officially cancel. Syukur kejadian berlaku sebelum keberangkatan kami ke sana. Terima kasih SHOM yang sanggup kerugian RM2juta demi keselamatan kesemua delegasi dan sanggup menggantikan dengan trip yang baru.


Betapa bertuahnya kami dapat bernaung di bawah syarikat yang begitu prihatin dan mengambil berat tentang keselamatan dan keselesaan kami sepanjang percutian yang ditaja.


Tak sabar company announce trip baru dan pastinya Osaka sedang menanti!!!!!!


post signature

Aug 2, 2015

Percutian PERCUMA ke OSAKA!

9:05 PM 0 Comments


Its officially announce..percutian PERCUMA destinasi berikutnya adalah Osaka, Japan. Macam tak caya je berpeluang pergi..PERCUMA pulak tuh..haishh kenapa nak tolak bila peluang tu tergolek depan mata.

Apa yang menarik sangat kt Osaka nih yang PS excited sangat nak pergi nih???



PS nih tak pernah pn jejak mana-mana universal studio nih. Tapi bila buka je tiket ke Osaka nih, tempat pertama yang CONFIRM dibawa utk menghabiskan masa adalah Universal Studios Japan yang mana salah satu tarikannya adalah The Wizarding World of Harry Potter. 


The wizarding world of Harry Potter, a magnificent area reproducing the world from the Harry Potter stories and overwhelming attention to detail. Before the towering Hogwarts castle spreads Hogsmade, a village where wizards reside, as well as ride attractions and many shops.


The Hogwarts Castle.

See Hogwarts™ castle recreated on a grand scale with meticulous attention to detail. Travel through the massive castle gates and enter Hogwarts™ School of Witchcraft and Wizardry. Explore Dumbledore’s office, the Gryffindor™ common room and the Defence Against the Dark Arts classroom before departing on a thrilling journey on Harry Potter and the Forbidden Journey™ in 4K3D, ‘the world’s best attraction’* which uses state-of-the-art 4K technology and is now in 3D for the first time in the world. Soar across the vast sky above Hogwarts™ at high speeds and experience the intensity of the thrilling immersive realism as the Golden Snitch™ races by as if within arm’s reach. This unrivaled awe-inspiring attraction and its magical journey full of thrills and excitement is sure to be unforgettable.

Lets join PS to check out this amazing land together.













Ok. I feel like going NOW!!!!!!!bye.

post signature

Jul 7, 2015

Calit Calit Cantik!!

7:54 AM 0 Comments

Fenomena baru melanda..huhu..percayaaa tak hanya dengan calit calit sikit sahaja terus nampak perubahan yang sangat ketara. Cepat, mudah dan berkesan. Sangat magik gitew!! Myself sendiri dah cuba. If not am not promoting here. Itu syarat PS sendiri. Takkan sekali kali promot sesuatu produk tanpa mencubanya dahulu. Memperkenalkan Cozuma Beauty Series CC Cream!!!


Ok first semua orang nak tahu CC cream tuh apa kan???Samalah kita..PS sendiri pn tak pernah nak amik tahu pun BB ke CC ke UV cream or even foundation sekalipun dalam sejarah hidup ini. But this one is EXCEPTION!!!!serius first time cuba memang totally in love.

CC Cream ni adalah upgrading formula dari BB Cream. CC yang bermaksud Colour Control atau Complexion Care. Masalah cela di muka seperti bintik bintik merah, bekas jerawat serta tona yang tidak sekata mampu dikaburkan dengan penggunaan CC Cream.

Terdapat formula collagen di dalamnya juga sangat membantu dalam memulihkan kulit dari luar, memperbaiki dan kesihatan kulit serta mencerahkan kulit. Ia juga mengandungi sun protection 30++ SPF bagi melindungi kulit akibat terdedah kepada cahaya matahari.

Yang paling PS suka pasal CC cream nih sangatla mudah dipakai, tidak meninggalkan kotoran serta minyak kat tudung..juga wuduk friendly!!!


Jadi, alamilah 10 KEAJAIBAN dan kehebatannya!



.............................

Kat bawah antara pengguna-penggua CC cream tak sampai pn sebulan termasuklah diri sendiri :P!!




PS selepas seminggu menggunakannya!!
Perbezaan yang sangat ketara..instant result!

 
banyakkkkk lagi testimoni yang telah dikongsikan. just search hashttag #CalitCalit Cantik!


.............................

Dalam tempoh 2 minggu sahaja my team dah restock hampir 100kotak CC cream nih!!



...............................

Harga CC Cream nih:

Sekotak  RM110
Promotion beli 3kotak PERCUMA 1kotak!!

.............................

Nak dekat nak raya nih memang ramai sangattttt yang carik!!

You can call me anytime to get a tester..but seriously sgt worth buying!!




post signature

Jun 18, 2015

Ramadhan Legacy Apps.

1:11 PM 0 Comments

Assalamualaikum.

Selamat berpuasa diucapkan kepada semua pembaca pembaca yang setia yang beragama Islam. Cepat je kan masa berlalu. sedar tak sedar Ramadhan dah bertamu lagi.



Since today adalah hari pertama berpuasa, malam tadi duk godek godek handphone apa yang boleh dimanfaatkan. Yelah dah memang takleh pisah kan dengan telefon korang tuh, apakata jadikan bulan puasa nih ianya memberi manfaat dari kita tengok perkara-perkara yang menguruskan pahala puasa kita. Terima kasih kepada this young group from Scotland yang mencipta aplikasi ni.





Tak kira korang guna handphone apa, boleh je download apps nih di telefon masing masing.



Apa yang bestnya??


  • Apps nih suruh kita tetapkan 3 goal yang kita nak capai sepanjang Ramadhan ni. Tak kisahla apa. kalau kita tahu nak tetapkan goal kita boleh pilih je dari apa yang diorang senaraikan whic is sangat2 helpful. Apps nih akan bantu kita untuk track record sejauh mana kita nak capai goal tadi.



  • Ada daily planner untuk track ibadah wajib yang kita lakukan setiap hari seperti solat dan puasa juga ibadah sunat yang lain seperti berapa page baca AlQuran.


  • Ada provide journal juga. Boleh tulis apa apa sahaja yang kita nak tulis at that moment yang boleh kita muhasabah nanti.

  • Like other social media yang lain, apps nih membolehkan kita berinteraksi dengan 10000 muslim di seluruh dunia yang menggunakan aplikasi ini.


  • Selain tu ada 'knowledge library' yang disediakan dalam bentuk pdf  mostly tentang ramadhan yang boleh kita jadikan bahan bacaan sepanjang ramadhan.

  • Tapi paling best ada doa, hadith dan ayat setiap hari.setiap hari kita akan dapat yang baru!!



Mari ajak semua kawan-kawan siapa sahaja download apps nih..kalau kita tak mampu nak letak handphone sekejap dari tangan jadikan ianya bermanfaat dan tempat untuk kita tingkatkan serta mengimarahkan lagi bulan mulia ini.

 

post signature