Dec 25, 2014

Tulang terlebih??????


Dikongsi daripada Meilla menceritakan bagaimana dia mula memakai Premium Beautiful...





Menurutnya:

Ramai yang tahu dia pakai PB dan reaksi yang dia dapat "eh, awak ni kurus pun pakai korset??"

Meilla mempunyai masalah extra bone ataupun dalam bahasa medicalnya 'Femoroacetabular Impingement' (FAI) - its regarding to Orthopedic Thingy. Ok macam bulatan kuning seperti gambar kat bawah ni.





It's where the hip bones rubs against each other and that causes the pain because extra bone EXTENDS out over the normal rim of he acetabulum.

Dan dia sebenarnya tak boleh nak angkat beban yang berat dan stress sebab ia akan membuatkan tekanan pada kawasan tersebut. But knowing Meilla, lasak gak orangnya..hikkk so jarang nak amik peduli pasal tu.

Pada tahun 2002, dia dah menjalani Minor Surgery/Outpatient surgery yang dipanggil Arthroscopic. Doc said it can lasts up to 10years. tapi skrg dah 14tahun dah. Pernah dah rasa sakit balik dan sebab itulah dia mula pakai Premium Beautiful.

Bila dah ada anak, bebanan dan tekanan bertambah katanya, mencegah itu kan lebih baik dari merawat. Walaupun ada alternatif lain tapi dia tak sanggup nak tanggung kesannya.


Alhamdulillah since then, dia mula sarungkan PB kebadan...rasa sakit tuh dah tak ada..so happy for her!



post signature
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...