Follow Us @seri.mahani

Oct 17, 2014

Dilema lepas pantang.

Ramai kan yg sedang membuyung kan skrg..dah macam virus yang mudah dijangkiti pulak...hikkkk

Jadi dah bersedia ke nak tengok bentuk badan kita nanti selepas bersalin?
"Saya tak kisah macam mana bentuk badan saya selepas bersalin nanti. Ala setakat naik 10/20 kg je pun.malas arr nak fikir..biarlah menggeleber sana sini pn."
Atau
"Saya nak kembali bentuk badan saya seperti sebelum pregnant atau sebelum kawin dulu. Rindu nak pakai baju cantik-cantik macam dulu. Lagipn skrg badan rasa berat dan cepat penat. Rasa tak best pn ada."

For me sangat risau ok..sbb PS dulu kurus kering..selepas lahirkn Elman,ok lagi..tapi lepas lahirkn Emran badan seperti di pam pam dan lambat naw naw nak menyusut..

Menjadi ibu bukan nya satu lesen untuk mengabaikan bentuk badan kita. Kita masih lagi ada tanggungjawab untuk tampil cantik kepada suami kita. Betul tak?



BERPANTANG...

PS memang tekankan bab2 berpantang ni walaupun berpantang sendiri..makan dan aktiviti seharian pun PS jaga termasuklah memakai pilis dan mandian daun daun herba untuk kesegaran badan. Jadi berpantang yang betul adalah satu cara yang sangat tepat untuk mendapatkan kembali bentuk badan kita dan kekal sihat terutama bahagian dalaman. Tengok mak-mak kita dulu, bentuk badan sentiasa cantik sampai ke tua walaupun mempunyai anak yang ramai.

Persoalannya, sejauh mana kita sanggup mengikuti kaedah berpantang mereka? 

Zaman makin berubah. Tekonologi pun semakin memudahkan. Berpantang adalah 'wajib', tapi macam mana caranya yang membezakan supaya lebih memudahkan.

BERBENGKUNG.

Ni adalah kunci sebenarnya untuk mendapatkan kembali bentuk badan kita. Pernah tengok tak macam mana keadaan berbengkung selepas bersalin?

Bengkung (kain panjang sepangjang hampir 30m) dililit di perut berlapis-lapis. Perut akan disapu dengan campuran kapur, limau nipis, kunyit garam, cuka dan sebagainya bergantung kepada amalan tertentu. Tujuan nya untuk bagi panas, buang angin dan kecutkan kembali rahim kita. Seriuosly kaedah ini sangat baik dan telah diamal sejak zaman berzaman.



Tapi persoalannya adakah kita sanggup??

1. Mengikat bengkung setiap hari, tukar kembali bengkung selepas beberapa jam dan perlu mengikat kembali bengkung. Perlu orang membantu setiap kali nak ikat bengkung.

2. Kene bukak bengkung setiap kali nk buang air, dan ikat kembali bengkung selepas selesai.

3. Membataskan pergerakkan kerana ikatan bengkung yang ketat. Mungkin juga boleh menyukarkan kita menyusukan anak kerana memerlukan postur badan yang tegak setiap kali penyusuan.

4. Kena rajin membasuh bengkung, kena basuh setiap kali lepas guna. bengkung jadi kotor dengan bahan-bahan pemanas yang disapu pada perut dan badan kita.

5. Berbau.. campuran belbagai-bagai bahan dibadan kita mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan. Mungkin kurang selesa sikit bila orang datang melawat kita dengan badan yang berbau.

Haha..antara masalah yang sering dihadapi bila berkongsi pengalaman dengan family yang pernah berbengkunh secara tradisional selepas bersalin.


Jadi apa pilihan yang kita ada? 

Banyak sebenarnya bengkung moden yang dijual dipasaran. Mungkin boleh mempermudahkan kita. Tapi for me yang dah pernah menggunakan bengkung lama dan juga bengkung instant (aka Premium Beautiful) PS dapat rasakan perbezaannya.

Semasa berpantang Elman,penggunaan bengkung moden amatla merimaskan dan tak kemas (buat sendiri kot). Kalau pagi2 pakai elok je tapi selepas sejam dah herot benyot n tak selesa. End up pakai sekadar pakai je even tak nampak kesan pn.

Semasa berpantang Emran, slps hari ke3 PS dah sarung Premium Beautiful. Bidan yang datang mengurut pn terkejut sbb dia cakap perut dh kempis dan batu merian dah mengecut. Badan pun tak masuk angin. Selama tempoh berpantang, PS pakai premium beautiful 24jam siang malam. Takde rasa rengat dan luka perinium pn tak rasa sakit dan cepat je sembuh. Berpantang sendiri dgn ada anak kecil lagi sorang kenala proaktif. Tp Alhamdulillah premium beautiful help me a lot. Sgtla breastfeed friendly. Oh ya am a bf mom tegar since Elman lagi.






1. Secara keseluruhannya, semua masalah yang dihadapi oleh pemakai bengkung tradisional dapat diselesaikan oleh 'Premium Beautiful'.

2. Material 'Premium Beautiful' tersangat la selesa dan tidak membuatkan kita rasa panas dan lemas + PB akan mengikut badan kita untuk menambahkan lagi keselesaan kita.

3. Tidak berbau, mudah dicuci, senang dipakai, mudah untuk ke tandas dan sentiasa kemas.

4. Premium Beautiful dicipta 70% untuk kesihatan dimana ia boleh membantu kita mengecutkan kembali rahim kita, membuang lemak-lemak jahat, memulihkan luka bersalin dan menghilangkan strechmark dan selulit secara semualjadi.

5. Premium Beautiful boleh mengembalikan bentuk badan kita + membentuk kembali bentuk badan kita menjadi lebih cantik. Teknologi pembentukan badan Premium Beautiful memang sgt berkesan bagi PS. PS dpt rasakan perbezaan selepas melahirkn Elman dan Emran.

6. Pemakaian Premium Beautiful juga boleh membantu ibu-ibu menambahkan penghasilan susu badan (banyak testimoni) dan juga memudah kan ibu menyusu bayi kerana bentuk cup Premium Beautiful memang dicipta untuk memudahkan penyusuan ibu.


Premium Beautiful memang akan sentiasa menjadi pilihan peribadi PS. Susah nak cerita macam mana pengalaman dan perasaan bila kita sarungkan Premium Beautiful kebadan kita kalau kita tak cuba. Dah 3tahun PB ni jadi best friend PS walaupun nak pergi ke pasar. Dah mcm lapisan kulit kedua gitu!

Susah nk percaya kalau kita tak cuba. Cuba try sarungkan sekali je (FREE tak perlu bayar pun walau 1sen) dan kita tengok perbezaan badan kita. 

PS happy sangat bila pakaikan 'Premium Beautiful' pada customers sebab tengok ekspresi diorg lepas dah sarungkan dekat badan memang sangatlah menerujakan.

Berminat nak cuba boleh terus hubungi PS. Special price untuk pembaca setia Blog puanseri. Do tell me youre my blog reader than PS akan bagi special price + hadiah misteri kepada anda.