Follow Us @seri.mahani

Oct 29, 2014

Sampai Bila?

9:39 AM 0 Comments


Berapa lama lagi nak bertahan?

Berapa lama lagi 'sanggup' bertahan?

Semakin lama kita bertangguh, semakin jauh kita dari kejayaan.

Sampai bila nak tengok je orang lain merasa, kalau kita asyik terasa.

Sesaat kita terlewat, setahun kita terlepas.

Masa tak akan menunggu kita kalau kita tidak mengejarnya..

Korban kan setahun dua untuk kesenangan 100 tahun.

Takut bertindak adalah simptom Takut untuk berjaya..

Gagal untuk bertindak adalah tindakan untuk gagal..

Make today count..and make it NOW!
post signature

Oct 28, 2014

Kerana Sepasang Baju Dalam.

12:50 PM 0 Comments

Kisah yang panjang..hanya diperkenalkn melalui lama sosial cukup membuat hati melonjak ingin mencuba..mudahkan??kalau tahu caranya apa sahaja boleh dipasarkan yang penting ILMU..perempuan dan masalah badan memang takkan habis..ada sahaja yang tak kena..betul tak?

Bila bercakap pasal badan perempuan ni cepat sentap..tapi bila bercerita macamana nak jaga semua ambil mudah..lagi2 lapisan pertama yg dipakai untuk melindungi barang-barang berharga..sebenarnya  lapisan itulah yang perlu dititikberatkn supaya badan yang satu ini sentiasa terjaga rapi dan selesa..banyak kajian menunjukkn pemilihan pakaian dalam yang salah boleh menyebabkn masalah kesihatan terutamanya pada bahagian buah dada..jadi dari sekarang kita perlu educate diri kita kenapa perlu memilih pakaian dalam yang sesuai dgn diri kita.

Jika diberi pilihan pakaian dalam yang menjaga sambil memberi pemulihan tetapi harga yang agak mahal berbanding biasa, mesti ramai yg memilih utk membeli yang biasa biasa..sebab kita dah biasa sayang duit dari sayang badan..kalau saya pn akan pilih mcm tu..sebab sayang duit n kedek juga..padehal duit boleh cari tapi badan yang satu ni takleh dah nak cari replacement !!

Jadi apa yang saya buat untuk memilih pakaian dalam yang terbaik untuk diri saya tanpa menggunakan wang yang saya ada?

-
-
-
-
-
-

Saya mula menceburi bidang ini..memasarkan premiumbeautiful secara online sepenuhnya...Alhamdulillah dr situ saya bukan hanya dapat menyarung pakaian dalam PREMIUM yang terbaik malah Allah beri lebih rezeki kepada saya untuk membuat perniagaan ini hanya dari rumah..indah sungguh aturan Allah..sapa sangka, walaupun pada mulanya tak konfiden, malu dan sebagainya..berkat kesabaran takada yang mustahil bila hati kata nak..

Saya dapat mengenali lebih diri saya sebenarnya...jika perniagaan hanyalah berasaskan untung duit semata..saya tidak akan bertahan sampai ke harini..saya mahu jadi manusia sebaik2 manusia yang boleh memberi manafaat kepada orang lain..insyAllah.


post signature

Oct 24, 2014

Madrasah Ibrahimiah adalah kisah wang dan kehidupan kami.

8:41 AM 0 Comments


Assalamualaikum dan selamat pagi.


Alhamdulillah Allah masih panjangkan umur kita harini berjumpa lagi di Tahun Baru Islam ini..tak ada yang lebih berharga daripada nafas dan udara yang kita hirup kerana ianya memang tidak boleh dibeli.

Pagi ini PS nak sambung bagaimana kisah wang dan kehidupan saya. Ya dilahirkan dalam keluarga serba sederhana banyak memberi kesan kepada kehidupan kami. Sebelum PS teruskan pertamanya nak sedekahkan Alfatihah kepada kedua orang tua PS yang sedang tenang di alam sana. Semoga apa yang kami lakukan ini sebagai bekalan mereka di sana.


Rumah yang dulunya tempat kami bermain dan membesar kami wakafkan keseluruhannya kepada asnaf dan anak yatim untuk dijadikan Madrasah Tahfiz. Dari dibiarkan kosong biarlah ianya setiap tanpa penghuni kita pulangkan semula kepada pemiliknya dengan jariah yang tak pernah putus InsyAllah.

Dibesarkan dalam keluarga yang serba sederhana walaupun tanpa peninggalan satupn harta dan satu-satunya harta pusaka adalah rumah ini. Kami jadikan lambang cinta kami supaya ianya lebih bermakna tampa nilaian. Benar kuasa wang dan kehidupan banyak mencorak kehidupan kami adik beradik hari ini. Betapa mata ini melihat jerih perih mereka memerah keringat mencari nafkah, diajar berusaha dan berdikari sejak dari kecil. Alhamdulillah tak pernah adapn sekelumit dendam malah berterima kasih kerana kisah lampau menjadikan kami orang yang insyAllah tidak rapuh dgn cabaran dunia.

Terima kasih abang untuk semua ini. Benarlah walaupun niat yang baik tapi tanpa kuasa wang mana mungkin semua ini menjadi kenyataan. Perlaksanaan dan perbelanjaan memerlukan modal yang agak besar. PS teringat kata kata seseorang "benarlah duit tak boleh bawak masuk kubur tapi dengan duitlah kita boleh infakkan kepada yang lebih memerlukan."

Madrasah Ibrahimiah (diambil dr nama Ibrahim - bapak kami) adalah ringkasan dari cerita wang dan kehidupan kami. Bagaimana kehidupan kami dicorakkan sehingga kini. Alhamdulillah terima kasih Allah kerana lahirkan aku dlm keluarga ini. Dengan rasa  rindu dan sayang kami bangunkan madrasah ini bersama...


post signature

Oct 23, 2014

Kisah Wang dan Kehidupan.

4:09 PM 0 Comments



Sedang saya membaca buku ini tentang bagaimana membina kekayaan dengan pengurusan kewangan peribadi berkesan, penulis ada menulis tentang kisah kewangan dan bagaimana ianya mempengaruhi kehidupan kita. Walaupun kita menafikan bahawa duit tidak boleh beli segalanya namun biarlah persoalan-persoalan dibawah merungkai sendiri kisah kehidupan kita.


Soalan pertama:
Bagaimana wang mempengaruhi zaman kanak-kanak dan remaja kita???

Ada diantara kita yg lahir tanpa kedua org tua..malah ada yang tidak mengenal siapa mereka. Namun persekitaran tetap mempengaruhi kehidupan samada gelandangan, saudara mara, mahupun rumah perlindungan serta anak yatim.

Namun ramai juga yg bertuah. Dilahirkan dengan serba serbi cukup malah berlebihan tanpa perlu meminta itu dan ini. Rutin hariannya mestilah terbawa-bawa sehingga mereka dewasa. Bercuti dan membeli belah bersama adalah sebahagian rutin mereka.


Soalan kedua:
Dari segi kewangan, bagaimana pengalaman zaman kanak-kanak dan remaja mempengaruhi cara hidup kita?

Kita mesti mempunyai rakan-rakan yang memiliki permainan terbaru apatah lg zaman sekarang generasi Y yang terdedah dengan gadget dan mainan komputer yang canggih canggih. Ada juga yang sering pergi melancong ke luar negara..check in sana sini.

Dalam hati mesti kita terdetik "apalah nasib anak aku nanti bila melalui zaman mereka jika aku tidak memikirkannya dari sekarang."

Pengalaman suka duka memberikan saudara pandangan yang berbeza mengenai wang.

Soalan ketiga:
Bagaimana ibu bapa dan adik-beradik kita berkomunikasi berkenaan wang?

Persoalan yang sukar diterangkan kerana bergantung kepada didikan dan pengalaman yang dialami sendiri.

Mungkin ada yang membesar dalam keluarga bermasalah kewangan kerana sering kesempitan wang. Pengalaman itu membawa perasaan sedih, marah, kecew dan dendam dalam hati. Dari segi negatifnya ialah kita beranggapan wang itu membawa masalah yang menyebabkan timbulnya hasad dengki, tamak haloba serta perasaan pentingkan diri sendiri. Kita akan beranggapan wang itu tidak berguna sama sekali. Dari pandangan positif, pengalaman itu menjadikan kita lebih matang dan bijak serta meletakkan wawasan untuk memiliki kehidupan selesa dengan kuasa kewangan di tangan kita.

Jika kita menebesar dalam keluarga yang sedar akan kepentinan wang pada masa hadapan anak-anaknya secara tidak langsung kita juga mempunyai komunikasi yang cukup mesra dengan wang. Sejak kecil lagi kita sudah diajar untuk menyimpan wang, berjimat cermat dan membelanjakan wang saku sebaiknya.


Soalan keempat:
Apakah titik perubahan yang menyebabkan kita menghargai kuasa wang?

Dalam menghadapi liku-liku kehidupan, pasti ada saat suka dan duka yang perlu ditempuhi oleh setiap insan. Setiap orang pasti menghadapi krisis, malapetaka dan kecemasan dalam hidupnya. Kadangkala kita sedar bahawa wang yang dimiliki tidak semestinya membantu kita mengharungi atau menyelesaikan kesulitan itu. Tapi sebahagian besar dari kesulitan itu dapat diselesaikan ataupun dikurangkan kesannya jika kita membuat persedian awal.

Keadaan sebegini boleh menyebabkan kita mengalami tekanan emosi, kekecewaan, marah dan kemurungan. Sebagai manusia, pada kebiasaanya pengalaman pahit seperti ini memberikan kesan psikologi ataupun trauma sepanjang hayat dan menjadi kenabgan pahit sampai bila bila.

Mungkin inilah Turning Point berkenaan kepentingan kuasa wang di dalam hidup kita!!!
post signature

Oct 20, 2014

Tragedi Oktober

3:16 PM 0 Comments
Dah sampai bulan oktober kan..cepattt jek masa berlalu..lagi dua bulan dh masuk 2015...but still were in 

2014 so apapn yg berlaku jangan sesekali give up..hidup kena hadap semua ni ok!


Apa azam kita masa awal tahun haritu??

  • takkan nak RENEW azam yang sama setiap tahun???
  • inprogress - dah sampai mana??
  • adakah setiap hari kita sentiasa lebih baik ataupn sama shj tiada perubahan

Semoga apa sahaja yang kita niatkan..apa sahaja kita impikan akan tercapai pada tahun ini..insyAllah..just go for it..

Do the best you can do..we still have time before everything was late!!

Oct 17, 2014

Dilema lepas pantang.

8:27 AM 0 Comments
Ramai kan yg sedang membuyung kan skrg..dah macam virus yang mudah dijangkiti pulak...hikkkk

Jadi dah bersedia ke nak tengok bentuk badan kita nanti selepas bersalin?
"Saya tak kisah macam mana bentuk badan saya selepas bersalin nanti. Ala setakat naik 10/20 kg je pun.malas arr nak fikir..biarlah menggeleber sana sini pn."
Atau
"Saya nak kembali bentuk badan saya seperti sebelum pregnant atau sebelum kawin dulu. Rindu nak pakai baju cantik-cantik macam dulu. Lagipn skrg badan rasa berat dan cepat penat. Rasa tak best pn ada."

For me sangat risau ok..sbb PS dulu kurus kering..selepas lahirkn Elman,ok lagi..tapi lepas lahirkn Emran badan seperti di pam pam dan lambat naw naw nak menyusut..

Menjadi ibu bukan nya satu lesen untuk mengabaikan bentuk badan kita. Kita masih lagi ada tanggungjawab untuk tampil cantik kepada suami kita. Betul tak?



BERPANTANG...

PS memang tekankan bab2 berpantang ni walaupun berpantang sendiri..makan dan aktiviti seharian pun PS jaga termasuklah memakai pilis dan mandian daun daun herba untuk kesegaran badan. Jadi berpantang yang betul adalah satu cara yang sangat tepat untuk mendapatkan kembali bentuk badan kita dan kekal sihat terutama bahagian dalaman. Tengok mak-mak kita dulu, bentuk badan sentiasa cantik sampai ke tua walaupun mempunyai anak yang ramai.

Persoalannya, sejauh mana kita sanggup mengikuti kaedah berpantang mereka? 

Zaman makin berubah. Tekonologi pun semakin memudahkan. Berpantang adalah 'wajib', tapi macam mana caranya yang membezakan supaya lebih memudahkan.

BERBENGKUNG.

Ni adalah kunci sebenarnya untuk mendapatkan kembali bentuk badan kita. Pernah tengok tak macam mana keadaan berbengkung selepas bersalin?

Bengkung (kain panjang sepangjang hampir 30m) dililit di perut berlapis-lapis. Perut akan disapu dengan campuran kapur, limau nipis, kunyit garam, cuka dan sebagainya bergantung kepada amalan tertentu. Tujuan nya untuk bagi panas, buang angin dan kecutkan kembali rahim kita. Seriuosly kaedah ini sangat baik dan telah diamal sejak zaman berzaman.



Tapi persoalannya adakah kita sanggup??

1. Mengikat bengkung setiap hari, tukar kembali bengkung selepas beberapa jam dan perlu mengikat kembali bengkung. Perlu orang membantu setiap kali nak ikat bengkung.

2. Kene bukak bengkung setiap kali nk buang air, dan ikat kembali bengkung selepas selesai.

3. Membataskan pergerakkan kerana ikatan bengkung yang ketat. Mungkin juga boleh menyukarkan kita menyusukan anak kerana memerlukan postur badan yang tegak setiap kali penyusuan.

4. Kena rajin membasuh bengkung, kena basuh setiap kali lepas guna. bengkung jadi kotor dengan bahan-bahan pemanas yang disapu pada perut dan badan kita.

5. Berbau.. campuran belbagai-bagai bahan dibadan kita mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan. Mungkin kurang selesa sikit bila orang datang melawat kita dengan badan yang berbau.

Haha..antara masalah yang sering dihadapi bila berkongsi pengalaman dengan family yang pernah berbengkunh secara tradisional selepas bersalin.


Jadi apa pilihan yang kita ada? 

Banyak sebenarnya bengkung moden yang dijual dipasaran. Mungkin boleh mempermudahkan kita. Tapi for me yang dah pernah menggunakan bengkung lama dan juga bengkung instant (aka Premium Beautiful) PS dapat rasakan perbezaannya.

Semasa berpantang Elman,penggunaan bengkung moden amatla merimaskan dan tak kemas (buat sendiri kot). Kalau pagi2 pakai elok je tapi selepas sejam dah herot benyot n tak selesa. End up pakai sekadar pakai je even tak nampak kesan pn.

Semasa berpantang Emran, slps hari ke3 PS dah sarung Premium Beautiful. Bidan yang datang mengurut pn terkejut sbb dia cakap perut dh kempis dan batu merian dah mengecut. Badan pun tak masuk angin. Selama tempoh berpantang, PS pakai premium beautiful 24jam siang malam. Takde rasa rengat dan luka perinium pn tak rasa sakit dan cepat je sembuh. Berpantang sendiri dgn ada anak kecil lagi sorang kenala proaktif. Tp Alhamdulillah premium beautiful help me a lot. Sgtla breastfeed friendly. Oh ya am a bf mom tegar since Elman lagi.






1. Secara keseluruhannya, semua masalah yang dihadapi oleh pemakai bengkung tradisional dapat diselesaikan oleh 'Premium Beautiful'.

2. Material 'Premium Beautiful' tersangat la selesa dan tidak membuatkan kita rasa panas dan lemas + PB akan mengikut badan kita untuk menambahkan lagi keselesaan kita.

3. Tidak berbau, mudah dicuci, senang dipakai, mudah untuk ke tandas dan sentiasa kemas.

4. Premium Beautiful dicipta 70% untuk kesihatan dimana ia boleh membantu kita mengecutkan kembali rahim kita, membuang lemak-lemak jahat, memulihkan luka bersalin dan menghilangkan strechmark dan selulit secara semualjadi.

5. Premium Beautiful boleh mengembalikan bentuk badan kita + membentuk kembali bentuk badan kita menjadi lebih cantik. Teknologi pembentukan badan Premium Beautiful memang sgt berkesan bagi PS. PS dpt rasakan perbezaan selepas melahirkn Elman dan Emran.

6. Pemakaian Premium Beautiful juga boleh membantu ibu-ibu menambahkan penghasilan susu badan (banyak testimoni) dan juga memudah kan ibu menyusu bayi kerana bentuk cup Premium Beautiful memang dicipta untuk memudahkan penyusuan ibu.


Premium Beautiful memang akan sentiasa menjadi pilihan peribadi PS. Susah nak cerita macam mana pengalaman dan perasaan bila kita sarungkan Premium Beautiful kebadan kita kalau kita tak cuba. Dah 3tahun PB ni jadi best friend PS walaupun nak pergi ke pasar. Dah mcm lapisan kulit kedua gitu!

Susah nk percaya kalau kita tak cuba. Cuba try sarungkan sekali je (FREE tak perlu bayar pun walau 1sen) dan kita tengok perbezaan badan kita. 

PS happy sangat bila pakaikan 'Premium Beautiful' pada customers sebab tengok ekspresi diorg lepas dah sarungkan dekat badan memang sangatlah menerujakan.

Berminat nak cuba boleh terus hubungi PS. Special price untuk pembaca setia Blog puanseri. Do tell me youre my blog reader than PS akan bagi special price + hadiah misteri kepada anda.