Jul 11, 2013

Outdoor Photoshoot with Hafiz Atan's Team

Sebenarnya ini adalah kali pertama GLAM menjalankan aktiviti sebigini hasil usaha CDM Raz dan official phtographer GLAM iaitu Saudara Hafiz Atan. Program sebegini dijalankan bagi memberi pendedahan kepada ahli GLAM untuk mengambil gambar yang lebih berkualiti memandangkan betapa pentingnya penggunaan gambar dalam branding our own identity.

Kelas bermula seawal jam 9pagi dimulakan dengan pendaftaran. Alhamdulillah sambutan agak menggalakkan hampir 60 peserta kesemuanya termasuklah orang luar.

Kelas dimulakan dengan teori asas dalam fotografi oleh saudara Hafiz Atan sendiri dengan topik 'Art Of Seeing'. Kemudian disambung dengan cara penggunaan kamera yang disampaikan oleh Cikgu Haziq dan yang terakhir adalah sejarah fortografi oleh saudara Lokman Hakim. Barulah PS tahu susah jugak nak tangkap gambar nih, tak ingat pn apa diorg cakap..pfftt 

 


 
Selepas break dan makan tengahari kelas bersambung dengan praktikal outdoor photoshoot di Kiara Park.
Walaupun cuaca sangat panas terik tapi its fun!



Kami dibahagikan 4 kumpulan mengikut photographer masing-masing. Setiap group akan dipecahkan berpasangan mengikut task yang diberikan. Task yang diberikan adalah mempraktikkan apa yang telah diajar di dalam kelas. PS hanya ingat beberapa je..hikk (RO3,pattern,available light dan framing).



PS partner dengan Irda dalam task nih. Thank God, she is good in phototaking. Lucky me ehh..hikkk

 
Enjoy loads of piccas here. Mind to share any comments to improve my skills. Thank you!
 



Dapat task untuk rule of third (RO3). Kat atas nih kami mencari tempat-tempat yang sesuai bagi mendapatkan shot yang betul.
 


Yang nih dalam usaha mencari available light dalam hutan. 

 Picture taken by Hafiz Atan. Macam iklan tudung..ahaha

Antara tenaga pengajar. Yang tengah-tengah tu adalah peserta.

 Ada gaya jadi photographer ke??kuikuikui..so during this photoshoot am wearing Premium Beautiful all day. Sebab ada customer tanya panas tak pakai PB kalau buat kerja outdoor atau kerja kat site. 

Honestly PB help me a lot during this time. Tak berpeluh sangat sebab dia bantu tolong serap peluh dan sangat selesa dipakai walaupun dalam keadaan panas terik. 
 
PLUS you will look confident in every pose..so tak perlu cakap kat photographer "bagi nampak kurus"..heheh.


OVERALL its FUN and as a NEWBIE in phototaking like me, so much things I learn.
Hope will improve my skills in posting pictures in this blog.

XOXO
puanseri
0163223094
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...