Follow Us @seri.mahani

Jan 13, 2015

Why Online Business Growing Faster?

THE FACTS


Sejarah awal penggunaan internet di Malaysia bermula di awal 1995 dan perkembangan internet hosts pula bermula sekitar tahun 1996. Search engine dan web portal company pertama di Malaysia adalah Cari Internet, juga bermula pada tahun yang sama.

Trend penggunaan internet semakin meningkat sejak dari 1995 hingga tahun 2010.
 • Pada pertengahan 2012, pengguna internet di Malaysia telah mencecah 17,723,000 (representing 60.7% of the population). Menurut sumber (Internet World Stats, December 2012)

 • Lebih daripada 11 juta pengguna adalah berumur sekitar 15tahun ke atas dan mengakses internet daripada rumah dan juga kawasan tempat bekerja (sehingga Ogos 2011), according to a report by comScore, Inc. (comScore, October 2011)

 • Pengguna tertinggi yang direkodkan adalah berumur 20 - 24 tahun dimana 6 daripada 10 (57%) kebiasaanya mengakses internet purata 22.3 jam seminggu.

 • Antara aktiviti kegemaran penduduk Malaysia setiap kali online, yang pertamanya adalah melayari laman-laman sosial dan hampir 3/4 (71%) menggunakan laman sosial untuk berhubung dengan keluarga dan rakan-rakan, kedua menggunakan instant messaging dan ketiga adalah membaca berita tempatan. (The Nielsen Company, April 2011)

 • Pengunaan internet yang tertinggi adalah penduduk di Central Region (Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur) which accounting for 54.4% of the total internet audience in Malaysia in August 2010, 51.3% of pages consumed and 52.6% of minutes spent online in the country, according to comScore.

 • Visitors in the Northern region (which includes Kedah, Perak, Perlis and Pulau Pinang) accounted for nearly 15% of visitors and more than 16% of total pages consumed and minutes spent. The Northern region was also home to the most-engaged users in August 2010, with an average visitor from this region spending 16.6 hours online during the month and consuming an average of 1,392 pages.

 • Regional breakdown in Malaysia, August 2010
  Total Audience: 100.0% of unique visitors
  - Central Region: 54.4%
  - Southern Region: 14.9%
  - East Coast: 4.0%
  - Northern Region: 14.9%
  - Sabah: 5.9%
  - Sarawak: 5.9%  (comScore, October 2010)ONLINE BIZ


Daripada trending yang dapat dilihat diatas jelas, penggunaan internet adalah semakin meningkat. Ditambah pula dengan internet mobile/data pakej pada setiap pengguna smartphone menjadikan angka diatas semakin besar. Jadi, adakah kita nak sia-siakan pasaran yang begitu besar??

Jika anda sedar, ramai sekarang sudah mula menggunakan internet dalam memasarkan produk dan perkhidmatan mereka. Blogger juga sekarang boleh menjadikan blog sebagai sumber pendapatan mereka dengan menulis post/entry tentang produk/perkhidmatan yang menaja mereka.

Online biz sebenarnya lebih kepada pemasaran secara talian. Tak kiralah samada produk ataupun perkhidmatan, dengan menggunakan internet sebagai medium pemasaran ianya lebih mudah dijejaki. Bermaksud customer mencari penjual bukan penjual yg mencari customer. You got what i mean??

Inilah yang terjadi kepada biz yang PS jalankan sekarang. Kami telah meletakkan nama premium beautiful didalam google sejak 5 tahun yang lepas. Kesannya sekarang premium beautiful serta produk-produk lain  lebih mudah dipasarkan dan dikenali. Pengguna lebih mudah untuk membaca review, testimonial dan temui apa yang mereka cari.

Sedar tentang peningkatan penggunaan media social sebagai antara medium pengiklanan yang penting, beberapa universiti telah menawarkan beberapa kursus berkaitan dengan media social marketing. Ini jelas menunjukkan bahawa trend pemasaran perlu berubah mengikut arus perkembangan semasa dan kita sebagai online marketer perlu cepat selari dengan arus.

Untuk makluman lanjut tentang bagaimana kami menggunakan internet sebagai medium pemasaran yang paling berkesan boleh hubungi PS di talian 0163223094. Tiada sebarang yuran dikenakan. Semuanya diajar step by step.Dan setiap cara yang diajar adalah berdasarkan pengalaman dan terbukti berkesan - tested and proven!!No comments:

Post a Comment