Follow Us @seri.mahani

Feb 22, 2013

Instagram, let the picture speak for itself!

Assalamualaikum,
 
Lama rasanya tak menulis kat blog nih..kerana kesibukan berpindah rumah dan sampai sekarang barang tak siap kemas pun..few days tanpa internet rasa macam kat dalam gua pulak..tak puas nak update tru phone jek, tak feel giteww!
One day, husband cakap dah bole guna internet..horeiii..tak tahulah dia buat macamana sebab streamyx tak boleh pasang lagi kt kawasan rumah baru sebab takde tiang telefon lagi katanya..as long ada internet, macamana cara dia buat pun i dont mind..

Bila dah ada internet, idea pulak takde..berhabuk sama macam pindah rumah..huhu
 
So malam ni baru dapat idea nak tulis pasal INSTAGRAM..
Lately nih PS lebih suka update kat instagram compare tuh facebook..tak tahulah kenapa..sometimes bila buka facebook banyak sangat luahan perasaan, maki sana sini dan macam-macam yang negatif la..tapi ada juga yang baik..cuma mungkin dah bosan sikit..biasalah tu ada yang baru yang lama mesti dilupakan..:P

 
Instagram telah dilancarkan pada October 2010 by co-founders Kevin Systrom and Mike Krieger. Instagram ni dulunya adalah photo-sharing application yang hanya boleh dimuatturun oleh pengguna iphone sahaja (correct me if i am wrong)..but since Mark Zuckerberg beli instagram for USD1 billion mid 2012, instagram mula dikenali ramai dan mempunyai profile web seperti facebook juga..dan hampir kesemua smartphone boleh memuatturun applikasi ini secara percuma (kecuali blackberry)..dan i dont know samada features between android and iOS sama ataupun tidak..

He said that Facebook had decided to buy Instagram when it saw the company’s user data cross a “tipping point”, from which they believed it would grow significantly. ~ Mark Zuckerberg
 
 
Tak sampai setahun facebook beli instagram, see the growth is so fast!
 

Instagram in Statistics to date

90 million Monthly Active Users
40 million Photos Per Day
8500 Likes Per Second
1000 Comments Per Second
 
 
The REASON why??
 
#1. It's a PHOTO-SHARING application ~ picture tells thousand words..enough said!
 
#2. It's not just a social media ~ the real clever part of Instagram is the audience component!
 
#3. Instagram can be a window to places and things you don’t normally get to see.
 
#4. Immediacy ~ publish instantly and get immediate audiance!
 
#5.  Over-share through Facebook/Twitter, the apps expanded popularity rapidly.
 
#6. Instagram forces you to focus ~ constraints, combined with quality and an audience are what makes Instagram so addictive.
 
#7. As a biz tools!
 
Almost everyday PS upload gambar dalam instagram and min is 5pic kot..its so addictive..and PS gunakan instagram as a biz tool..even big company seperti Levis pun gunakan instagram to attract more customers, and it works how they can spread the advert within a second only by photo-sharing..same goes to me, i got more queries almost everyday trough instagram!
 
senang kan??if kita tahu cara bagaimana nak guna kemudahan yang ada di depan mata..sambil share apa yang kita suka sambil tu juga boleh tambah kawan,share benda yang kita suka PLUS boleh dapat extra money..so apalagi bolehla follow me..
 
 
Be my FOLLOWER and I will follow U!
 
 
GLAM alert!
This week (means tonight) at GLAM, we will have another social media topic: Instagram for business, shared by one of GLAM's techexperts. One the beauty of our team is the wealth of knowledge is shared and exchanged, Alhamdulillah, if you are interested. Do drop by. Admission is free.

For those who are interested, do whatsapp/sms me..plus my group will be incharge..
GLAM is located at Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur and class will be started at 9pm.

puanseri
0163223094