Follow Us @seri.mahani

Feb 6, 2013

Hypotonia

Hypotonia is a state of low muscle tone (the amount of tension or resistance to movement in a muscle), often involving reduced muscle strength. Hypotonia is not a specific medical disorder, but a potential manifestation of many different diseases and disorders that affect motor nerve control by the brain or muscle strength. Recognizing hypotonia, even in early infancy, is usually relatively straightforward, but diagnosing the underlying cause can be difficult and often unsuccessful. The long-term effects of hypotonia on a child's development and later life depend primarily on the severity of the muscle weakness and the nature of the cause. Some disorders have a specific treatment but the principal treatment for most hypotonia of idiopathic or neurologic cause is physical therapy and/or occupational therapy for remediation. (wikipedia)

Selalu orang tanya kat PS emran sakit apa. Kadang-kadang susah nak explain sebab PS pun tak tahu term dalam bahasa yang mudah difahami. Dalam kata lain, emran ada masalah gross motor delay. Alhamdulillah since dari PS sedar emran bermasalah sampai sekarang dah banyak perubahan. Walaupun usianya dah hampir mencecah setahun 14 Februari ini, namun perkembangannya masih di bawah tahap average.

Sejak dah tumbuh gigi ni, Emran dah pandai mintak makanan. Means apa yang PS makan dia pun nak. It was a good sign. Dia pn dah boleh telan makanan. Dulu bila suap je mesti menangis. Sekarang dia dah berjaya menghabiskan walaupun 4 sudu cereal. Dah lama dia tak berhingus macam dulu. Cuma short breathing dia masih ada walaupun tak se obvious dulu.

Bila orang tanya punca, kadang2 PS pun tak tahu nak jawab apa. Even hospital pun tak jumpa lagi punca masalahnya. Kat bawah ni some causes yang boleh menyebabkan hypotonia.

Muscle tone and movement involve the brain, spinal cord, nerves, and muscles. Hypotonia may be a sign of a problem anywhere along the pathway that controls muscle movement. Causes may include:
  • Brain damage or encephalopathy, due to:
    • Lack of oxygen before or right after birth
    • Problems with brain formation
  • Disorders of the muscles, such as muscular dystrophy
  • Disorders that affect the nerves that supply muscles (called motor neuron disorders)
  • Disorders that affect the ability of nerves to send messages to the muscles:
  • Inborn errors of metabolism (rare genetic disorders in which the body cannot properly turn food into energy)
  • Infections
  • Other genetic or chromosomal disorders or defects that cause brain and nerve damage, such as:
  • Other miscellaneous disorders:

PS bawak emran refer HKL dan SDMC. Selepas buat MRI brain kt SDMC Oktober lepas, Alhamdulillah tidak menunjukkan sebarang masalah dari bahagian otak. Lega juga rasanya walaupun kepala emran kelihatan agak besar. Menurut Dr di HKL, emran tidak perlu menjalani sebarang ujian lain selepas diteliti laporan dari pusat terapi. Dan emran menunjukkan perkembangan positif walaupun agak lambat. Terima kasih Dr kerana memberi PS kelegaan. Dr nasihatkan supaya meneruskan sessi terapi sekerap mungkin dan banyakkan interaksi bila berada di rumah. Sekarang PS ada banyak masa bersama anak-anak kat rumah. Setiap hari PS boleh nampak apa perkembangan emran. Terima kasih Allah kerana bagi PS peluang untuk jaga anak sendiri.



This is Emran during his hydrotherapy and physical therapy. Another one is occupational therapy. Semua therapy PS buat kat WQ Park, Kelana Jaya. So far dekat situ je yang PS consider nak bawak emran. For those yang tahu kat tempat lain yang ok dan affordable bolehla comment kat sini atau bagitahu PS ye. Or other treatment yang dirasakn sesuai boleh juga recommend kt PS.


Next time PS share lagi ok..to my lovely readers yang ada pengalaman sama bolehla kongsikan dengan PS ye..sometimes PS pun tak tahu aktiviti apa yang sesuai ataupun tidak. Btw terima kasih pada semua yang sentiasa menyokong dan memberi semangat pada PS supaya terus kuat dan tabah. Hanya Allah yang dapat membalas jasa kalian!
 

Lov lots,
emran n mommy!