Follow Us @seri.mahani

Feb 7, 2013

Blogger Tips: Authorship in Google

Mungkin ramai yang dah sedar pasal ni kot. PS je yang baru sedar kenapa muka PS takde kat dlm google search engine kat sebelah blog post. So malam ni susah payah PS study pasal benda nih n ta daaa it workss..yahoo!!

Contohnya macam ni:

“Social is a good way to create a reputation for authors. If the reputation of content authors is transparent, it will make the whole web better.”
~Google Senior Engineer Matt Cutts

That is why PS rasa authorship nih penting untuk blogger macam PS nih. Supaya nampak telus dan menarik minat lebih ramai pembaca.

“The name of the writer can be used to influence the ranking of web search results by indicating the writer responsible for a particular content piece … Assuming that a given writer has a high reputational score, representing an established reputation for authoring valuable content, then additional content authored and signed by that writer will be promoted relative to unsigned content or content from less reputable writers in search results.”


For those yang guna platform blogger untuk blog mungkin boleh cuba tips2 nih.

  1. Sign up on Google+.
  2. Pastikan anda upload profile picture with recognizable headshot.
  3. Then pastikan byline post pada blog anda appears nama anda (contoh, "by pn seri").
  4. Kemudian pastikan byline pada post anda sama nama dengan Google+ profile.
  5. Apabila kedua-duanya match, verify email address. Boleh click kat sini untuk submit email address for verification.
    • Apabila dah submit email address then verify, kat dalam google+ profile akan add email address anda pada bahagian Work section dan juga public link kat domain email address pada bahagian Contributor to dalam google+ profile. Contohnya macam gambar kat bawah ni. Masukkan URL blog anda kat bahagian contributor to tuh dan tekan save.


Jadi untuk pastikan authorship kita berjaya atau tak, boleh check kt sini. Contohnya macam yang PS buat kat bawah ni.


Apa yang PS share kat sini hanya basic je n PS pun keep on learning new things. Makin banyak belajar makin banyak benda yang PS tak tahu. Tapi it was really fun. Even dah berjaya men authorship blog PS, it will takes sometimes to get my face out in Google search..so hopefuly mr google cepat mempertimbangkan permohonan PS.

 
puanseri