Follow Us @seri.mahani

Feb 22, 2013

Instagram, let the picture speak for itself!

9:30 AM 0 Comments
Assalamualaikum,
 
Lama rasanya tak menulis kat blog nih..kerana kesibukan berpindah rumah dan sampai sekarang barang tak siap kemas pun..few days tanpa internet rasa macam kat dalam gua pulak..tak puas nak update tru phone jek, tak feel giteww!
One day, husband cakap dah bole guna internet..horeiii..tak tahulah dia buat macamana sebab streamyx tak boleh pasang lagi kt kawasan rumah baru sebab takde tiang telefon lagi katanya..as long ada internet, macamana cara dia buat pun i dont mind..

Bila dah ada internet, idea pulak takde..berhabuk sama macam pindah rumah..huhu
 
So malam ni baru dapat idea nak tulis pasal INSTAGRAM..
Lately nih PS lebih suka update kat instagram compare tuh facebook..tak tahulah kenapa..sometimes bila buka facebook banyak sangat luahan perasaan, maki sana sini dan macam-macam yang negatif la..tapi ada juga yang baik..cuma mungkin dah bosan sikit..biasalah tu ada yang baru yang lama mesti dilupakan..:P

 
Instagram telah dilancarkan pada October 2010 by co-founders Kevin Systrom and Mike Krieger. Instagram ni dulunya adalah photo-sharing application yang hanya boleh dimuatturun oleh pengguna iphone sahaja (correct me if i am wrong)..but since Mark Zuckerberg beli instagram for USD1 billion mid 2012, instagram mula dikenali ramai dan mempunyai profile web seperti facebook juga..dan hampir kesemua smartphone boleh memuatturun applikasi ini secara percuma (kecuali blackberry)..dan i dont know samada features between android and iOS sama ataupun tidak..

He said that Facebook had decided to buy Instagram when it saw the company’s user data cross a “tipping point”, from which they believed it would grow significantly. ~ Mark Zuckerberg
 
 
Tak sampai setahun facebook beli instagram, see the growth is so fast!
 

Instagram in Statistics to date

90 million Monthly Active Users
40 million Photos Per Day
8500 Likes Per Second
1000 Comments Per Second
 
 
The REASON why??
 
#1. It's a PHOTO-SHARING application ~ picture tells thousand words..enough said!
 
#2. It's not just a social media ~ the real clever part of Instagram is the audience component!
 
#3. Instagram can be a window to places and things you don’t normally get to see.
 
#4. Immediacy ~ publish instantly and get immediate audiance!
 
#5.  Over-share through Facebook/Twitter, the apps expanded popularity rapidly.
 
#6. Instagram forces you to focus ~ constraints, combined with quality and an audience are what makes Instagram so addictive.
 
#7. As a biz tools!
 
Almost everyday PS upload gambar dalam instagram and min is 5pic kot..its so addictive..and PS gunakan instagram as a biz tool..even big company seperti Levis pun gunakan instagram to attract more customers, and it works how they can spread the advert within a second only by photo-sharing..same goes to me, i got more queries almost everyday trough instagram!
 
senang kan??if kita tahu cara bagaimana nak guna kemudahan yang ada di depan mata..sambil share apa yang kita suka sambil tu juga boleh tambah kawan,share benda yang kita suka PLUS boleh dapat extra money..so apalagi bolehla follow me..
 
 
Be my FOLLOWER and I will follow U!
 
 
GLAM alert!
This week (means tonight) at GLAM, we will have another social media topic: Instagram for business, shared by one of GLAM's techexperts. One the beauty of our team is the wealth of knowledge is shared and exchanged, Alhamdulillah, if you are interested. Do drop by. Admission is free.

For those who are interested, do whatsapp/sms me..plus my group will be incharge..
GLAM is located at Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur and class will be started at 9pm.

puanseri
0163223094
 

Feb 7, 2013

Blogger Tips: Authorship in Google

10:00 AM 3 Comments
Mungkin ramai yang dah sedar pasal ni kot. PS je yang baru sedar kenapa muka PS takde kat dlm google search engine kat sebelah blog post. So malam ni susah payah PS study pasal benda nih n ta daaa it workss..yahoo!!

Contohnya macam ni:

“Social is a good way to create a reputation for authors. If the reputation of content authors is transparent, it will make the whole web better.”
~Google Senior Engineer Matt Cutts

That is why PS rasa authorship nih penting untuk blogger macam PS nih. Supaya nampak telus dan menarik minat lebih ramai pembaca.

“The name of the writer can be used to influence the ranking of web search results by indicating the writer responsible for a particular content piece … Assuming that a given writer has a high reputational score, representing an established reputation for authoring valuable content, then additional content authored and signed by that writer will be promoted relative to unsigned content or content from less reputable writers in search results.”


For those yang guna platform blogger untuk blog mungkin boleh cuba tips2 nih.

  1. Sign up on Google+.
  2. Pastikan anda upload profile picture with recognizable headshot.
  3. Then pastikan byline post pada blog anda appears nama anda (contoh, "by pn seri").
  4. Kemudian pastikan byline pada post anda sama nama dengan Google+ profile.
  5. Apabila kedua-duanya match, verify email address. Boleh click kat sini untuk submit email address for verification.
    • Apabila dah submit email address then verify, kat dalam google+ profile akan add email address anda pada bahagian Work section dan juga public link kat domain email address pada bahagian Contributor to dalam google+ profile. Contohnya macam gambar kat bawah ni. Masukkan URL blog anda kat bahagian contributor to tuh dan tekan save.


Jadi untuk pastikan authorship kita berjaya atau tak, boleh check kt sini. Contohnya macam yang PS buat kat bawah ni.


Apa yang PS share kat sini hanya basic je n PS pun keep on learning new things. Makin banyak belajar makin banyak benda yang PS tak tahu. Tapi it was really fun. Even dah berjaya men authorship blog PS, it will takes sometimes to get my face out in Google search..so hopefuly mr google cepat mempertimbangkan permohonan PS.

 
puanseri

Feb 6, 2013

Hypotonia

10:00 AM 0 Comments
Hypotonia is a state of low muscle tone (the amount of tension or resistance to movement in a muscle), often involving reduced muscle strength. Hypotonia is not a specific medical disorder, but a potential manifestation of many different diseases and disorders that affect motor nerve control by the brain or muscle strength. Recognizing hypotonia, even in early infancy, is usually relatively straightforward, but diagnosing the underlying cause can be difficult and often unsuccessful. The long-term effects of hypotonia on a child's development and later life depend primarily on the severity of the muscle weakness and the nature of the cause. Some disorders have a specific treatment but the principal treatment for most hypotonia of idiopathic or neurologic cause is physical therapy and/or occupational therapy for remediation. (wikipedia)

Selalu orang tanya kat PS emran sakit apa. Kadang-kadang susah nak explain sebab PS pun tak tahu term dalam bahasa yang mudah difahami. Dalam kata lain, emran ada masalah gross motor delay. Alhamdulillah since dari PS sedar emran bermasalah sampai sekarang dah banyak perubahan. Walaupun usianya dah hampir mencecah setahun 14 Februari ini, namun perkembangannya masih di bawah tahap average.

Sejak dah tumbuh gigi ni, Emran dah pandai mintak makanan. Means apa yang PS makan dia pun nak. It was a good sign. Dia pn dah boleh telan makanan. Dulu bila suap je mesti menangis. Sekarang dia dah berjaya menghabiskan walaupun 4 sudu cereal. Dah lama dia tak berhingus macam dulu. Cuma short breathing dia masih ada walaupun tak se obvious dulu.

Bila orang tanya punca, kadang2 PS pun tak tahu nak jawab apa. Even hospital pun tak jumpa lagi punca masalahnya. Kat bawah ni some causes yang boleh menyebabkan hypotonia.

Muscle tone and movement involve the brain, spinal cord, nerves, and muscles. Hypotonia may be a sign of a problem anywhere along the pathway that controls muscle movement. Causes may include:
  • Brain damage or encephalopathy, due to:
    • Lack of oxygen before or right after birth
    • Problems with brain formation
  • Disorders of the muscles, such as muscular dystrophy
  • Disorders that affect the nerves that supply muscles (called motor neuron disorders)
  • Disorders that affect the ability of nerves to send messages to the muscles:
  • Inborn errors of metabolism (rare genetic disorders in which the body cannot properly turn food into energy)
  • Infections
  • Other genetic or chromosomal disorders or defects that cause brain and nerve damage, such as:
  • Other miscellaneous disorders:

PS bawak emran refer HKL dan SDMC. Selepas buat MRI brain kt SDMC Oktober lepas, Alhamdulillah tidak menunjukkan sebarang masalah dari bahagian otak. Lega juga rasanya walaupun kepala emran kelihatan agak besar. Menurut Dr di HKL, emran tidak perlu menjalani sebarang ujian lain selepas diteliti laporan dari pusat terapi. Dan emran menunjukkan perkembangan positif walaupun agak lambat. Terima kasih Dr kerana memberi PS kelegaan. Dr nasihatkan supaya meneruskan sessi terapi sekerap mungkin dan banyakkan interaksi bila berada di rumah. Sekarang PS ada banyak masa bersama anak-anak kat rumah. Setiap hari PS boleh nampak apa perkembangan emran. Terima kasih Allah kerana bagi PS peluang untuk jaga anak sendiri.



This is Emran during his hydrotherapy and physical therapy. Another one is occupational therapy. Semua therapy PS buat kat WQ Park, Kelana Jaya. So far dekat situ je yang PS consider nak bawak emran. For those yang tahu kat tempat lain yang ok dan affordable bolehla comment kat sini atau bagitahu PS ye. Or other treatment yang dirasakn sesuai boleh juga recommend kt PS.


Next time PS share lagi ok..to my lovely readers yang ada pengalaman sama bolehla kongsikan dengan PS ye..sometimes PS pun tak tahu aktiviti apa yang sesuai ataupun tidak. Btw terima kasih pada semua yang sentiasa menyokong dan memberi semangat pada PS supaya terus kuat dan tabah. Hanya Allah yang dapat membalas jasa kalian!
 

Lov lots,
emran n mommy!

Feb 4, 2013

Hai-O Garam Buluh

7:00 PM 0 Comments
Sekali dengar seolah-olah garam ini dihasilkan daripada buluh kan? Yang PS tahu garam ni ada dua jenis je iaitu garam halus dan garam kasar. Kalau kat kampung PS, malam-malam tak boleh beli garam..sampai sekarang PS pon tak tahu kenapa. kenapa eh tak boleh beli garam malam2?
 
Berbalik soal garam tadi, sekarang PS dah aware pasal kepentingan garam dalam kehidupan kita ni. Tanpa garam, masakan yang kita masak rasanya memang kosong. Tapi terlebih garam dalam masakan akan mengganggu kesihatan kita. Untuk mengelakkan dari menggunakan garam biasa yang boleh memudaratkan kesihatan, kat sini PS nak memperkenalkan garam buluh keluaran syarikat Hai-O. Terdapat dua jenis garam buluh yang dikeluarkan iaitu garam buluh untuk masakan berbentuk serbuk dan juga minuman kesihatan garam buluh.
 
 
Apa BEZA garam buluh dengan garam biasa?
 
 
Ini adalah antara perbezaan utama antara garam biasa dengan garam buluh. *Credit to razalizain for this picca.
 
Bagaimana garam buluh dihasilkan?

 
Hai-O Garam Buluh menggunakan garam dijemur di bawah matahari yang berorganik dan 100% semulajadi sebagai sumber. Garam ini diperolehi daripada air laut yang kaya dengan tenaga bijih-bijih bawah tanah Pulau Xiongjin dan Pulau Yanping yang terletak di Pantai Barat Korea.
 
Garam semulajadi ini dimasukkan ke dalam buluh yang berusia tiga tahun, kemudian ditutup dengan tanah liat, dimasukkan ke dalam relau bagas, dan dibakar dengan pokok pine sehingga buluh dibakar menjadi serbuk dan ketulan garam buluh terbentuk.
 
Garam buluh telah menyingkirkan bahan berbahaya terhadap badan (misalnya logam berat dan bahan kimia) dalam proses pembuatannya, pada masa yang sama meningkatkan nilai nutrisinya.


Bagaimana pula penghasilan garam biasa?

Kebanyakan garam melalui pemprosesan kimia, kandungan natrium adalah lebih tinggi, justeru itu, pengambilan masa panjang akan memudaratkan kesihatan.

Selain itu ada juga yang masih menggunakan cara tradisional bagi menghasilkan garam contohnya di Pattani. Proses menghasilkan garam dari air laut diusahakan secara tradisional sejak hampir 100 tahun lepas.

Sebelum air laut dimasukkan ke kawasan petak yang dikhaskan untuk menghasilkan garam, air berkenaan perlu terlebih dahulu dijernihkan hampir sebulan di dalam satu kawasan petak sawah yang lain tetapi berdekatan dengan petak yang bakal menghasilkan garam.
 
 

Pengusaha garam di wilayah ini hanya menggunakan alat penarik seakan-akan cangkul lebar yang diperbuat daripada papan untuk mengumpulkan garam yang masih terendam air di dalam kawasan petak sawah.


Bagi setiap petak hampir 10 x 20 meter luas, pengusaha garam mampu menghasilkan hampir 50 kilogram garam buku yang bersih, dijual dengan harga RM1 segantang.





*sumber mstar!

Jadi anda semua boleh bezakan kedua-duanya kan??
 
Apakah KELEBIHAN garam buluh Hai-O?
 
* Garam Buluh = alkali VS. garam biasa = berasid
* Garam Buluh mempunyai 80 jenis mineral yang diperlukan oleh badan manusia (mengikut Laporan Makmal)
* Garam Buluh tinggi dengan kandungan Magnesium
(dan Magnesium sangat bagus untuk badan)
* Mengandungi anti-oksida dan membantu proses
menyingkirkan toksin dalam badan.
 
 
TESTIMONIALS
 
* Berdasarkan testimoni pengguna, Garam Buluh sesuai untuk Pesakit Diabetes, Darah Tinggi, Pengidap Asma, Batu karang, Masalah usus, Masalah buah pinggang dan bermacam-macam lagi.
 
 
Testimoni Garam Buluh 1

 
Testimoni Garam Buluh 2

 
Testimoni Garam Buluh 3

 
Testimoni Garam Buluh 4

 
Testimoni Garam Buluh 5

 
Testimoni Garam Buluh 6

 
Garam Buluh (Bamboo Salt) Hai-O available in 3products:
1. Garam Buluh Premier Drink: Retail Price RM128 (40 sachets)
2. Garam Buluh Premier Cooking Salt Powder: Retail Price RM53 (20g per bottle)
3. Mineral Coffee (Special Mix Coffee with Garam Buluh): Retail Price RM26.50 (20 sticks)
 
Hanya tukarkan garam biasa kepada garam buluh dalam masakan, anda pasti akan dapat rasai perbezaanya!
 
 
Untuk maklumat lanjut serta sebarang pertanyaan boleh menghubungi PS
 
0163223094
 
 
puanseri

Feb 3, 2013

MyResipi Laksa

12:55 AM 0 Comments

Disebabkan harini PS tayang laksa kat dalam Fb dan instagram, so PS nak share resipi rahsia masak laksa kat sini..PS masak laksa sendiri nih since sekolah menengah..sebab suka sangat makan dan banyak complaint orang lain masak, so gigih belajar masak laksa sendiri..resipi nih version PS sendiri tau!

BAHAN-BAHAN KUAH (utk 10 orang makan)
1kg ikan sardin (bukan ikan sardin dlm tin)
2tangkai bunga kantan (lebih pun takpe, kat KL harga bunga kantan mahal)
2ikat daun kesum/cenohom
5-10 keping asam keping
20tangkai cili kering
3biji bawang besar
Garam kasar/garam buluh lagi sedap!

CARA-CARA
  1. Siang ikan sardin tu dulu. If dah siang, basuh dan rebus bersama beberapa keping asam keping.
  2. Setelah masak, biarkan ikan tadi sejuk seketika.
  3. Sambil menunggu ikan tadi sejuk, kisar bawang besar sahaja.
  4. Kemudian baru kisar cili kering. Selalunya PS akan rebus cili kering terlebih dahulu sebelum dikisar.
  5. Masukkan cili dan bawang besar kisar tadi ke dalam periuk yang sederhana besar.
  6. Setelah ikan sardin tadi sejuk, asingkan isi ikan dengan tulang.
  7. Kisar isi ikan sardin sahaja dulu menggunakan air rebusan ikan. Gunakan air rebusan tadi agak banyak bagi memastikan isi ikan tadi dikisar halus.
  8. Masukkan isi ikan yang telah dikisar tadi ke dalam periuk yang sudah diisi dengan bawang dan cili kisar tadi.
  9. Kemudian kisar tulang-tulang ikan sardin. Pastikan menggunakan air yang agak banyak bagi memastikan tulang dikisar lumat serta memudahkan proses menapis. Selalunya PS akan mengulangi step ini sebanyak 2 kali sahaja. 
  10. Masukkan daun kesum dan bunga kantan yang telah dibelah 2 atau 4 mengikut size. Batang bunga kantan yang agak lembut juga boleh dimasukkan selepas di ketuk-ketuk.
  11. Masukkan asam keping dan garam secukup rasa dan biarkan mendidih. PS akan biarkan kuah laksa mendidih agak lama dengan menggunakan api kecil bagi mendapatkan kuah yang pekat serta agak masam.

BAHAN-BAHAN LAKSA
1paket laksa kering (PS suka jenama EKA)
1biji timun (guna timun jepun lagi sedap dan rangup)
Salad
Cili padi/cabai merah
Bawang besar
Telur

  1. Laksa kering tadi perlulah direndam di dalam air sejuk seketika sebelum direbus. Gunakan air yang ditapis bagi memastikan laksa tidak berubah warna apabila direndam.
  2. Kemudian rebus laksa sehingga lembut. Selalunya mengambil masa dalam 30-45minit bergantung pada laksa tersebut.
  3. Hiris timun, salad, cili dan bawang besar tidak terlalu halus dan tidak terlalu besar.
  4. Hidangkan laksa bersama telur!

So dah siap..senang je kan..hikhik..selalunya PS akan masak kuah laksa nih sehari awal supaya rasanya lagi umpphhh..let say nak makan hari sabtu, so malam tuh PS dah masak kuah siap-siap!

 
Selamat Mencuba
 
puanseri