Follow Us @seri.mahani

Jul 24, 2012

Savings

Lepas je solat Subuh tadi, terus ade idea nak tulis entry pasal simpanan. Menurut Irfan Khairi, waktu pagi adalah waktu paling efektif mental dan fizikal kita selepas berehat malam hari. Orang-orang yang berjaya ramainya mengamalkan bangun awal dan memulakan kerja awal. Sekiranya anda berniaga, maka, mulakan aktiviti perniagaan anda awal pagi!

Dalam hadis pun ade mengatakan bahawa:
“Berpagi-pagilah (subuh) dalam mencari rezeki, sesungguhnya berpagi-pagi itu adalah berkata dan kejayaan”
Pada yang sedia maklum, PS mulakan biz PB nih dlm awal bln April lepas. Betul2 lepas habis pantang emran. Bagi PS anak kecil bukanlah alasan utk mencari extra income tetapi sebab dia lah PS kena usaha lebih. Pada awalnya PS seperti orang lain, merangkak mencari tapak untuk bermula. Tetapi Alhamdulillah memilih cikcida sebagai leader adalah pilihan yang betul. Walaupun tak pernah kenal langsung, she willing to teach me every single step untill today!

Benarlah kata orang, kalau nak berjaya cari orang yang lebih berjaya dari kita. Belajar dan terus belajar kerana hidup ini adalah 'learning process'. 

Alhamdulillah dari sejak itu PS berjaya buat savings. Sebelum join biz nih nak menyimpan punyalah susah even RM100. Selalu terfikir apalah akan jadi if anything happen tp takde savings.  



First month PS start saving with 3figure dl then next month dah jd 4figure. Happy sangat2 bila dah boleh increase savings sikit2. Mula-mula tak percaya jugak boleh saving banyak ni, tapi berkat usaha tak pernah jemu inilah hasilnya. PS akan terus usaha demi anak-anak. PS akan berikan yang terbaik untuk masa depan mereka. Kebetulan masa ni dh pakat ngan member buat kutu tapi secara savings, so mmg tiap2 bln PS akan pergi bank utk masukkan duit. Untuk raya kali ini, PS akan pastikan saving first then barulah boleh bershopping sakan. Tru this biz ni takde yang mustahil, selagi ade kemahuan selagi itu ada jalan.

 
“Wahai anakku, bangunlah dan hadaplah rezeki Tuhanmu, dan janganlah engkau jadi dari kalangan orang yang lalai, sesungguhnya Allah membahagikan rezeki manusia di antara terbit fajar hingga terbit matahari” (Diriwayatkan al-Baihaqi)

puan seri
0163223094