Follow Us @seri.mahani

Jul 26, 2012

Cara-cara Mengempiskan Perut Buncit

Kali ini PS nak share few tips macamana nak mengempiskan perut buncit. Kenapa kita perlu beri perhatian??Kerana ramai yang mungkin sedar perut adalah antara centre of attraction, sebarang perubahan fizikal badan mempengaruhi penampilan seseorang dan seterusnya boleh megurangkan tahap keyakinan apabila berdepan dengan orang ramai.

Namun begitu, terdapat cara yang sesuai untuk lelaki mahu pun wanita untuk mengatasi masalah  mempunyai perut buncit. Tidak salah untuk mencubakan? Antara cara-cara untuk mengempiskan perut adalah:

1. Minum air masak yang banyak.
  • Apabila tubuh badan kita menerima sumber air yang banyak, keadaan itu akan mencairkan kuantiti sodium dalam tubuh badan sehingga membolehkan kuantiti air yang keluar dari tubuh badan juga meningkat. Mendapatkan jumlah air yang banyak juga akan menjaminkan fungsi hempedu yang lebih efektif sewaktu proses pembuangan air berjalan dengan lancar.

2. Makan perlahan-lahan.
  • Ketika menjamah makanan, kita tidak digalakkan makan dengan cepat kerana udara akan terkepung di dalam usus dan seterusnya membentuk gas yang menggalakkan perut menjadi buncit. Makanan yang tidak dikunyah sehingga kecil juga tidak dapat dicerna dengan sempurna yang seterusnya menyebabkan proses kembung perut berlaku.

3. Kurangkan garam dalam makanan.
  • Terlalu banyak garam dalam proses diet akan menambah ekstrak sodium terhadap cairan dalam tubuh dan melambatkan mekanisme proses pengeluaran air dari sel badan. Akibatnya, perut akan menjadi kembung dengan gas-gas yang terbentuk.

4. Makan makanan yang penuh serat.
  • Serat adalah elemen yang penting dalam piramid makanan. Untuk mengimbangi kuantiti air dalam tubuh badan, amalan memakan sayur-sayuran hijau dan buah-buahan seperti epal dan pear dapat membantu dalam proses penjagaan ini.

5. Kesan pengambilan ubat.
  • Terdapat juga kajian yang dilakukan mengatakan, pengambilan pelbagai jenis ubat-ubatan menjadi salah satu punca perut menjadi buncit. Sebagai contoh, ubat Aspirin yang terlalu kerap di ambil akan menyebabkan timbulnya penyakit lain seperti sembelit.

6. Hindari sembelit.
  • Sembelit berlaku apabila seseorang itu mengalami masalah dalam pembuangan dan hanya membuang tidak lebih dari tiga kali seminggu. Sebagai akibat dari penyakit ini, perut akan mengumpul gas-gas yang berlebihan dan merangsang isi perut mengumpul lemak-lemak yang boleh menyebabkan kekembungan dan buncit. Oleh itu, pengambilan serat adalah digalakkan.

7. Lakukan senaman atau bersukan.
  • Bersukan sebanyak tiga kali seminggu dapat membantu meningkatkan kadar metabolisme dalam tubuh badan yang bagus untuk pembakaran dan pemecahan lemak. Bersukan akan membantu menggerakkan cairan berlebihan dalam perut dan dikeluarkan dari tubuh badan sebagai peluh. Ini seterusnya akan mengekalkan bentuk badan seseorang yang sesuai dengan ketinggian dan berat badan.

Sumber

8. Memakai Premium Beautiful bersama pengambilan Nurich Lactolite
  • Untuk lelaki juga boleh memakai waist nipper/bengkung bg mengawal perut buncit.

  • Untuk wanita, pemakaian PB secara konsisten 8jam sehari membantu mengempiskan perut dgn berkesan. Untuk kesan yang lebih optimum, pemakaian PB bersama pengambilan minuman yogurt kultur hidup Nurich Lactolite adalah lebih efektif. Lactolite amat disarankan bagi membersihkan kekotoran di dalam usus serta mengelak drpd lemak berada di dlm usus kita dalam tempoh yang lama.

  • Kesan pemakain PB adalah serta merta kerana waist nipper akan bertindak mengemaskan perut yang buncit dan menggeleber.
Selamat mencuba!

puanseri
0163223094

No comments:

Post a Comment