Follow Us @seri.mahani

Jul 30, 2012

Tips Khatam Quran Di Bulan Ramadhan

12:30 PM 0 Comments
Tips khatam Quran nih PS kumpul dr Facebook Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood untuk panduan kita bersama. PS akan update dari semasa ke semasa sehingga hujung Ramadhan, InsyAllah.

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud
"Sebaik-baik kamu adalah orang yang mempelajari Al-Quran dan mengajarkannya."
(Riwayat Al Bukhari)


Hari Pertama
  • Surah Al Fatihah 1 - 7
  • Surah Al Baqarah ayat 1 - 141
Hari Ke2
  • Surah Al Baqarah ayat 142 - 252
Hari Ke3
  • Surah Al Baqarah ayat 253 - 286
  • Surah Ali 'Imran ayat 1 - 92
Hari Ke4
  • Surah Ali 'Imran ayat 93 - 200
  • Surah An Nisa ayat 1 - 23
Hari Ke5
  • Surah An Nisa ayat 24 - 147
Hari Ke6
  • Surah An Nisa ayat 148 - 176
  • Surah Al Maidah ayat 1 - 81
Hari Ke7
  • Surah Al Maidah ayat 82 - 120
  • Surah Al An'am ayat 1 - 110
Hari Ke8
  • Surah Al An'am ayat 111 - 165
  • Surah Al A'raf ayat 1 - 87
Hari Ke9
  • Surah Al A'raf ayat 88 - 206
  • Surah Al Anfal ayat 1 - 40
Hari Ke10
  • Surah Al Anfal ayat 41 - 75
  • Surah At Taubah ayat 1 - 92
Hari Ke11
  • Surah At Taubah ayat 93 - 129
  • Surah Yunus ayat 1 - 109
Hari Ke12
  • Surah Hud ayat 1 - 123
  • Surah Yusuf ayat 1 - 50
Hari Ke13
  • Surah Yusuf ayat 51 - 111
  • Surah Al Ra'd ayat 1 - 43
  • Surah Ibrahim ayat 1 - 52
Hari Ke14
  • Surah Al Hijr ayat 1 - 99
  • Surah Al Nahl ayat 1 - 128
Hari Ke15
  • Surah Al Isra' ayat 1 - 111
  • Surah Al Kahfi ayat 1 - 74
Hari Ke16
  • Surah Al Kahfi ayat 75 - 110
  • Surah Maryam ayat 1 - 98
  • Surah Taha ayat 1 - 135
Hari Ke17
  • Surah Al Anbiya' ayat 1 - 112
  • Surah Al Hajj ayat 1 - 78
Hari Ke18
  • Surah al-Mu'minun 1-118
  • Surah an-Nur 1-64
  • Surah al-Furqan 1-20
Hari Ke19
  • Surah al-Furqan ayat 21-77
  • Surah as-Syu'ara' ayat 1-227
  • Surah an-Naml ayat 1-52.
Imam Nawawi dlm kitabnya al-Azkar menulis
"Bulan yang terbaik membaca al-Quran ialah bulan Ramadhan."


Selamat beramal!
puan seri

Jul 26, 2012

Cara-cara Mengempiskan Perut Buncit

2:00 PM 0 Comments
Kali ini PS nak share few tips macamana nak mengempiskan perut buncit. Kenapa kita perlu beri perhatian??Kerana ramai yang mungkin sedar perut adalah antara centre of attraction, sebarang perubahan fizikal badan mempengaruhi penampilan seseorang dan seterusnya boleh megurangkan tahap keyakinan apabila berdepan dengan orang ramai.

Namun begitu, terdapat cara yang sesuai untuk lelaki mahu pun wanita untuk mengatasi masalah  mempunyai perut buncit. Tidak salah untuk mencubakan? Antara cara-cara untuk mengempiskan perut adalah:

1. Minum air masak yang banyak.
  • Apabila tubuh badan kita menerima sumber air yang banyak, keadaan itu akan mencairkan kuantiti sodium dalam tubuh badan sehingga membolehkan kuantiti air yang keluar dari tubuh badan juga meningkat. Mendapatkan jumlah air yang banyak juga akan menjaminkan fungsi hempedu yang lebih efektif sewaktu proses pembuangan air berjalan dengan lancar.

2. Makan perlahan-lahan.
  • Ketika menjamah makanan, kita tidak digalakkan makan dengan cepat kerana udara akan terkepung di dalam usus dan seterusnya membentuk gas yang menggalakkan perut menjadi buncit. Makanan yang tidak dikunyah sehingga kecil juga tidak dapat dicerna dengan sempurna yang seterusnya menyebabkan proses kembung perut berlaku.

3. Kurangkan garam dalam makanan.
  • Terlalu banyak garam dalam proses diet akan menambah ekstrak sodium terhadap cairan dalam tubuh dan melambatkan mekanisme proses pengeluaran air dari sel badan. Akibatnya, perut akan menjadi kembung dengan gas-gas yang terbentuk.

4. Makan makanan yang penuh serat.
  • Serat adalah elemen yang penting dalam piramid makanan. Untuk mengimbangi kuantiti air dalam tubuh badan, amalan memakan sayur-sayuran hijau dan buah-buahan seperti epal dan pear dapat membantu dalam proses penjagaan ini.

5. Kesan pengambilan ubat.
  • Terdapat juga kajian yang dilakukan mengatakan, pengambilan pelbagai jenis ubat-ubatan menjadi salah satu punca perut menjadi buncit. Sebagai contoh, ubat Aspirin yang terlalu kerap di ambil akan menyebabkan timbulnya penyakit lain seperti sembelit.

6. Hindari sembelit.
  • Sembelit berlaku apabila seseorang itu mengalami masalah dalam pembuangan dan hanya membuang tidak lebih dari tiga kali seminggu. Sebagai akibat dari penyakit ini, perut akan mengumpul gas-gas yang berlebihan dan merangsang isi perut mengumpul lemak-lemak yang boleh menyebabkan kekembungan dan buncit. Oleh itu, pengambilan serat adalah digalakkan.

7. Lakukan senaman atau bersukan.
  • Bersukan sebanyak tiga kali seminggu dapat membantu meningkatkan kadar metabolisme dalam tubuh badan yang bagus untuk pembakaran dan pemecahan lemak. Bersukan akan membantu menggerakkan cairan berlebihan dalam perut dan dikeluarkan dari tubuh badan sebagai peluh. Ini seterusnya akan mengekalkan bentuk badan seseorang yang sesuai dengan ketinggian dan berat badan.

Sumber

8. Memakai Premium Beautiful bersama pengambilan Nurich Lactolite
  • Untuk lelaki juga boleh memakai waist nipper/bengkung bg mengawal perut buncit.

  • Untuk wanita, pemakaian PB secara konsisten 8jam sehari membantu mengempiskan perut dgn berkesan. Untuk kesan yang lebih optimum, pemakaian PB bersama pengambilan minuman yogurt kultur hidup Nurich Lactolite adalah lebih efektif. Lactolite amat disarankan bagi membersihkan kekotoran di dalam usus serta mengelak drpd lemak berada di dlm usus kita dalam tempoh yang lama.

  • Kesan pemakain PB adalah serta merta kerana waist nipper akan bertindak mengemaskan perut yang buncit dan menggeleber.
Selamat mencuba!

puanseri
0163223094

Jul 25, 2012

Kenapa saya??Kenapa kami??

2:00 PM 0 Comments
Kenapa Saya??
PS memilih biz nih bukan sebab siapa2.Tiada seorg pn yg approach into this biz. PS mula2 hanya pengguna tegar jek, after 3 months pakai n PS confident this produk boleh dijual kerana kualiti dan keberkesannanya. PS pn tak suka nak aproach org nih. Ye lah takkan nak pi redah jek suruh orang beli PB nih tak pasal-pasal atau ajak jumpa semata2 nak ckp psl biz.

Sebelum jumpa syida, PS dh buat research dulu. Perkara pertama yang PS tertarik untuk join biz nih adalah dgn cara media social marketing. Maksudnya pemasaran hanya menggunakan internet. Tak perlu nak interprem dpn rumah orang ataupun direct approach atau by referral.

Tak kisah siapapn, tak pandai IT ke, tak pandai biz ke, or wherever u comes from semuanya diajar dr A-Z. Persoalannya sekarang nak dengan taknak shj. Jika nak jawapanya, Insyallah ada jalan. Relakan diri dipimpin. Itu sahaja kerana bukti ada di depan mata.

"Kalau betul2 inginkan sesuatu, hentikan memberi alasan & menyalahkan keadaan dan pastikan setiap langkah kita lakukan adalah menuju untuk mencapainya."~IK

Kenapa Kami?
cikcida n naakamaruddin

Dua insan inilah leader/mentor/sahabat PS dalam biz nih. Kedua-duanya sgt komited. Tak pernah lokek memberi tunjuk ajar walaupun mereka berdua jauh lebih muda dr PS. Dalam tempoh setahun naa berjaya mendapat pangkat tertinggi dlm biz nih dan memiliki sebuah BMW. Dan kedua-duanya sudah memiliki income 5angka setiap bulan.
cikcida n hanis during FREE trip to Guangzhou,China
Dan tulang belakang kami semua adalah Hanis Haizi. The Online Pioneer Premium Beautiful. Hanis telah mereformasikan biz nih ke dlm internet. Setelah hampir 4thn dia berjaya buktikan yang pemasaran internet tiada sempadan. Dari seorang surirumah yang tidak ramai kawan dan pemalu, she create demand n interest tru media social to get network.

Get inspired from her entry..enjoy reading!

--------------------copy from hanishaizi.com-----------------

It was just started with a DREAM. The DREAM Turned into REALITY!! Because WE MAKE IT HAPPEN! 


Alhamdullilah berkat usaha berterusan dan consistent tuntut ilmu daripada leaders hasilnya terciptalah GLG Team hari ini.


After 2 years Hanis berkecimpung dalam business Premium Beautiful, maka tertubuhlah Green Leaders Group, ketika itu pencapaian Green Leader Group pertama kali dalam sejarah bawa 2 bas ke Hong Kong pada June 2011.

Click this entry


Dalam banyak-banyak CDM di Malaysia, our team is the YOUNGEST TEAM but yet the FASTEST TEAM untuk bawa BUS melancong.


Tak cukup pencapaian itu, seterusnya semasa pergi ke Holland we are the ONLY team yang bawa BUS!! Congratzz to ALL Green Leaders Group to be apart of this success!!



Seterusnya pergi ke Vietnam hampir Satu Flight!! Lebih kurang 3 bus! Seronok tak terkata. Dan baru- baru ni balik dari Guangzhou, kami bawak lebih dari 1 flight. Dan total number of bus is 5!!



The bigger the BETTER!

2 flights!!!

Green Leaders Group lead by young generation, all ideas are fresh and unique! We like to step forward and move fast! 


We are the NO. 1 ONLINE PIONEER, coz back in 2009 masa tu Premium Beautiful tidak dikenali lagi. And starting from me, the founder of Premium Beautiful *Top Agent and Green Leaders Group maka terciptalah Revolusi Premium Beautiful Online! 


Dan yang dapat tempias ialah rakan-rakan kongsi!! :) To all my GLG Team we have special topic on social media marketing, how important internet in our life. Kalau kita tak step forward kita akan ketinggalan. And the best part, everybody the "workable method", including other group too! :)


The best part if you GOOGLE Premium Beautiful, boleh kata 98% adalah from Green Leaders Group!! 



Common keyword! My name also dah jadi Keyword for Premium Beautiful... kata legend kan? :P



Now Green Leaders has their own Academy, specially for team members, hands on training on Motivational talk, Technical part on Premium Beautiful corset, Setting Efficient, and Goal Setting.

And Social media marketing also part of the knowledge that we share. Especially on blogging and Facebook. Most of our team members banyak back ground IT, maka mereka juga contribute kepada semua ilmu-ilmu ini. 

masa ni buat POWER UP session

Gerak Gempur mengikut Zon jugak dilakukan untuk rakan-rakan kongsi yang luar dari KL untuk serap aura leader!  Thank you to all CDMs from GLG group yang sama-sama menjayakan program GLG Gerak Gempur Seminar!

Zon Selatan

Zon Pantai Timur

Be part of our TEAM today!! 
Be in the Right Group! 
Choose GLAM!!
We will guide you to Succeed!

-------end--------

'A true leader has the confidence to stand alone, the courage to make tough decisions and the compassion to listen to the needs of others. She doesn't set out to be a leader, but becomes one by the quality of his actions and the integrity of his intent. In the end, leaders are much like eagles... they do not flock; you find them one at a time."

Time n tide wait for no men!!
Call me now n join us into this Beautiful Biz!

0163223094




Jul 24, 2012

Savings

9:00 AM 0 Comments
Lepas je solat Subuh tadi, terus ade idea nak tulis entry pasal simpanan. Menurut Irfan Khairi, waktu pagi adalah waktu paling efektif mental dan fizikal kita selepas berehat malam hari. Orang-orang yang berjaya ramainya mengamalkan bangun awal dan memulakan kerja awal. Sekiranya anda berniaga, maka, mulakan aktiviti perniagaan anda awal pagi!

Dalam hadis pun ade mengatakan bahawa:
“Berpagi-pagilah (subuh) dalam mencari rezeki, sesungguhnya berpagi-pagi itu adalah berkata dan kejayaan”
Pada yang sedia maklum, PS mulakan biz PB nih dlm awal bln April lepas. Betul2 lepas habis pantang emran. Bagi PS anak kecil bukanlah alasan utk mencari extra income tetapi sebab dia lah PS kena usaha lebih. Pada awalnya PS seperti orang lain, merangkak mencari tapak untuk bermula. Tetapi Alhamdulillah memilih cikcida sebagai leader adalah pilihan yang betul. Walaupun tak pernah kenal langsung, she willing to teach me every single step untill today!

Benarlah kata orang, kalau nak berjaya cari orang yang lebih berjaya dari kita. Belajar dan terus belajar kerana hidup ini adalah 'learning process'. 

Alhamdulillah dari sejak itu PS berjaya buat savings. Sebelum join biz nih nak menyimpan punyalah susah even RM100. Selalu terfikir apalah akan jadi if anything happen tp takde savings.  



First month PS start saving with 3figure dl then next month dah jd 4figure. Happy sangat2 bila dah boleh increase savings sikit2. Mula-mula tak percaya jugak boleh saving banyak ni, tapi berkat usaha tak pernah jemu inilah hasilnya. PS akan terus usaha demi anak-anak. PS akan berikan yang terbaik untuk masa depan mereka. Kebetulan masa ni dh pakat ngan member buat kutu tapi secara savings, so mmg tiap2 bln PS akan pergi bank utk masukkan duit. Untuk raya kali ini, PS akan pastikan saving first then barulah boleh bershopping sakan. Tru this biz ni takde yang mustahil, selagi ade kemahuan selagi itu ada jalan.

 
“Wahai anakku, bangunlah dan hadaplah rezeki Tuhanmu, dan janganlah engkau jadi dari kalangan orang yang lalai, sesungguhnya Allah membahagikan rezeki manusia di antara terbit fajar hingga terbit matahari” (Diriwayatkan al-Baihaqi)

puan seri
0163223094


Jul 23, 2012

Glam di Pagi Raya dgn Designer Collection

2:07 PM 0 Comments
Wahhh..glam giteww pagi2 raya kan. Apatah lg sekarang a few designers dh ada ready to wear collection yang dijual dimana-mana. Yang PS tahu 3 designer ni lah, yang lain tak pasti sangat..

Jovian Mandagie Coveted Collection khas utk zalora.com bermula 17 Julai 2012 yang lepas. Cepat-cepat. Selling so fast sbb design yang nih je yang tinggal. Mungkin Jovian akan update lg kot. Ye la br tak sampai seminggu puasa, tp baju raya dh macam pisang panas.
You still have a chance to grab Jovian's most WANTED piece, JOVA & JOVITA now in all First Lady Boutiques!
Seterusnya 20 by Rizalman sempena meraikan pembabitan beliau selama 20 tahun di dalam bidang fesyen. Bagi memenuhi kehendak sesetengah pihak yang terlalu mengingini memiliki baju rekaannya,sudah pasti anda kini boleh membelinya pada harga yang amat berpatutan.

"Mengapa tidak saya raikan ulangtahun ini dengan sama2 memberi peluang kepada warga Malaysia dari berbilang bangsa serta peringkat umur yang selama ini menyokong serta membantu  saya di dalam karier hingga sampai ke tahap ini. Telah saya ketepikan segala pendapat yang mengatakan saya berlaku tidak adil untuk meletakkan harga sehelai rekaan sehingga ke harga yang begitu mampu milik, namun pada hakikatnya itulah satu pemberian saya yang paling bermakna sehingga kini. Saya akui bukannya mudah untuk melahirkan rekaan yang begitu 'rizalman' tetapi pada harga yang sedemikian. Tapi berkat kegigihan ini..akhirnya lahirlah 12 jenis rekaan yang memilki unsur-unsur RIZALMAN pada setiap helaian. Jadi pada anda semua yang selama ini kerap 'meniru' stail rekaan saya kerana faktor harga, kini sudah boleh memiliki yang asli.
Perlu diingatkan kolaborasi ini hanya akan berlaku sekali sahaja..ini bukannya rangkai pakaian sedia pakai saya tapi adalah satu koleksi himpunan 'collector's item' yang julung2 kali dilakukan. Ianya akan mula dijual pada 7hb Julai 12. Syawal tahun ini saya merasa amat berbesar hati kerana bukan  sahaja dapat meraikan ulangtahun ke 20 tetapi juga dapat merayakan Hari Raya dengan anda semua! Pastikan anda berada di depan pintu Tesco yang berdekatan untuk memilikinya." - quote by Rizalman
So now everyone can wear Rizalman!
Just head on to one of these Tesco branches to get your hands on these gorgeous designs "20 by Rizalman"starting 7th July 2012 and will be available at Ampang, Mutiara Damansara, Kota Bahru, Paradigm Mall, Seremban 2, Desa Tebrau, Tanjung Pinang, Melaka, Shah Alam, Station 18, Puchong, Taiping, Seri Alam, Kepong, Penang, Kajang, Setia Alam, SP Selatan, Mergong, and Nilai.
Stay update dimana Rizalman berada utk mendapatkan these clothing hang tags signed by him.

Dan yang terakhir adalah koleksi dari rekaan Radzuan Radziwill yang direka khas untuk thepoplook.com yang akan mula dijual mulai esok 24 Julai 2012.






Apalagi, dapatkan sepasang atau berpasang-pasang dgn harga yang sgt berbaloi. Premium Beautiful dapat membantu anda memakai koleksi designer dengan konfiden okeh!!So no worries, instant shaping confirm..

puanS.
0163223094
smi3780@gmail.com



Jul 21, 2012

Selamat Berpuasa

6:00 AM 0 Comments
Selamat menyambut bulan Ramadhan kepada semua. Semoga Ramadhan kali ini penuh makna dan lebih baik dari sebelumnya..


Ingat!!!
Tingkatkan ibadah, kurangkan juadah dan banyakkan sedekah.

- Posted using BlogPress from puanS iPhone

Jul 19, 2012

Cara Mencuci Pakaian Dalam Dengan Betul

9:00 AM 1 Comments
Kali ini PS nak ajar cara menjaga pakain dalam dengan mencuci dengan betul terutamanya Premium Beautiful. Kenapa kita kena cuci dengan betul? Untuk mengelakkan drpd pakaian dalam kita cepat rosak dan tahan lama. Perasan tak jika kita basuh pakaian dalam mesin basuh, struktur pakaian dalam terutamanya bra akan berubah. Besi pada bra pn boleh bengkuk2 n terkeluar.

Kat bawah ni antara cara yang betul untuk mencuci pakaian dalam kita terutamanya pada sesiapa yang memakai Premium Beautiful. Penjagaan yang betul perlu bagi mengelakkan struktur asal PB tidak berubah serta memelihara FIR yang terdapat pada PB.


PB natural Wash
Perkara utama yang perlu ada adalah detergent yang sesuai. PS syorkan PB wash ni sebab ianya diformulasikan daripada ekstrak tumbuhan terpilih.Amat efektif untuk cucian PB dan juga pakaian dalam yang lain. Selain itu ia juga dapat melindungi tangan anda serta selamat digunakan.

Hasilnya penggunaan PB Natural Wash :
  • -Pakaian lebih bersih, lembut & menghasilkan bauan yang segar
  • -Pakaian tidak akan mengecut, meregang & tidak luntur warna
  • -Lembut pada fabrik, tidak meninggalkan kesan minyak di permukaan pakaian
  • -Haruman bunga-bungaan menghilangkan bau yang tidak menyenangkan
 
Cara-Cara Mencuci Premium Beautiful atau Pakaian Dalam
 
#1 - Basuh

  1. Mula-mula tuangkan satu penutup PB natural wash ke dalam air.
  2. Suhu air adalah diantara 30degC - 40degC ataupun suhu air paip biasa dan bukannya air panas. 
  3. JANGAN sesekali cuci PB anda menggunakan mesin basuh!
  4. Sila basuh PB anda menggunakan tangan.

#2 - Gosok

  1. Kemudian gosok dengan perlahan dibahagian yang kotor.
  2. JANGAN sesekali berus atau sental dengan kuat PB anda.

#3 - Bilas

  1. Selepas lebih kurang 10-15min, bilas PB sekurang-kurangnya 3 kali dengan air yang bersih.
  2. JANGAN sesekali memerah PB ye!
#4 - Toskan

  1. Guna tuala kering untuk menyerap air pada PB.
  2. Atau biarkan dia bergantung dengan hanger bagi mentoskan air.
  3. Apabila air dah tidak menitik, kemaskan PB kepada bentuk asal dan jemur di tempat yang berangin.
  4. Kain PB adalah mudah kering. Hanya letakkan di tempat yang berangin atau di bawah kipas sahaja.

  1. JANGAN sesekali jemur PB di bawah pancaran matahari ye!
  2. JANGAN juga sesekali mencuba menseterika PB anda!
Barang berharga perlu dijaga dengan betul supaya kualitinya kekal bertahan!

puanS.
0163223094
smi3780@gmail.com

Jul 18, 2012

Premium Beautiful Mengikut Size Ukuran Badan

2:08 PM 0 Comments
Sebenarnya mlm td nak update blog pasal ukuran nih. Tp disebabkan kedua2 hero lambat tido, PS update time lunch ni. Untuk pengetahuan semua, setiap kali customer or else yang berminat dengan Pb nih, kitorang akan cakap harga ikut size. Memang betul sebab PB datang dlm pelbagai size. Dari kecik hinggalah ke besar dan dikategorikan mengikut size-size tertentu. Takkanlah corset FREE size kan atau one size fit all. Mana mungkin gitu!!

Tak kira apa jua bentuk badan anda, semua pn boleh pakai. Premium Beautiful ni di datangkan dlm 3pieces iaitu Long Bra (Bra Panjang), Waist Nipper (Bengkung) dan Long Girdle (Girdle Panjang). Details boleh tgk page PS kt tab Premium Beautiful, situ PS dh cerita detail psl PB nih one by one. 

Kenapa 3 pieces??Sebab setiap orang ke seorang yg lain mempunyai bentuk2 badan yang berbeza, dan kebanyakkannya tergolong dlm 4kategori di atas. Selain memudahkan pemakaian ia juga memudahkan untuk melepaskan hajat aka kerja2 di bilik air.

Kalau customer tu jauh or tru phone call or fb, PS akan mintak 4 ukuran seperti dibawah. Ukuran mestilah di dalam unit sentimeter (cm).
1. Bust - puncak dada
2. Under bust - keliling bawah breast
3.Waist - pinggang
4.Hips - keliling punggung
Dari ukuran-ukuran yang diberi barulah PS dapat tentukan size PB. Kami mementingkan keselesaan si pemakai. Jika terketat or terlonggar tendency utk tidak memakai adalah tinggi atau bad reputation lah kan. Kadang-kadang jika ada ralat dlm ukuran, size boleh ditukar asalkn tag pada setiap PB tidak ditanggal dan dipakai lg. Maksudnya PB belum dipakai terus, baru dicuba.

Di bawah ni adalah carta saiz PB mengikut ukuran di atas. Untuk saiz 90 dan ke atas di kira saiz besar begitu juga untuk cup E dan F untuk long bra walaupun bersaiz 80.

Walaupun ada yang bersaiz lebih besar dr carta di atas, kami juga boleh menempah PB mengikut saiz anda. Jangan risau, PS akan cuba memberi servis yag terbaik utk sesiapa sahaja. Apa yang anda perlu lakukan hanyalah dengan menghubungi PS okeh!
puanS.
0163223094
smi3780@gmail.com

Jul 16, 2012

Dragon Year Babies

11:27 AM 0 Comments
Welcome gang!!here goes some of my frenss..among mommy closest fren actually..more to comes...n am waiting n reserve this entry for u!

Alfiy Emran DOB 14 Feb 12

Aliyy Arrumi DOB 28 Feb 12

Darynn Laela DOB 23 April 12


Laila Adelea DOB 9 July 12


Bwh ni aku reserved utk korang!
Alawiah Ariffin
Nur Diyana Othman Ghani

Jul 13, 2012

Adakah kita memakai bra yg betul?

9:00 AM 0 Comments
Pakaian dalam merupakan bahagian yang paling penting di dalam almari pakaian wanita. Anda boleh bergaya dengan memakai pakaian yang paling seksi dan mahal atau bersolek cantik, tetapi jika anda tidak memakai innerwear yang betul, PS pasti anda tidak akan berpuas hati dengan penampilan keseluruhan anda.

Bra yang longgar atau ketat akan merosakkan rupa pakaian samada mahal atau tidak serta merasa tidak selesa.

"A perfect bra gives you the required support while making you feel comfortable."

Memakai bra yang betul bukan sahaja memberi anda keyakinan tetapi juga secara tidak langsung dapat merampingkan pinggang dan membuat anda kelihatan langsing. Selain itu, memakai bra yang betul juga dapat mengurangkan implikasi kesihatan. Namun mencari bra yang betul pasti mengambil masa dan kesabaran, PS akan kongsikan beberapa tips memilih bra dgn betul. 



Berikut adalah beberapa cara utk mengenalpasti bahawa anda memakai coli yang salah:
  1. Bulging - your breast bulge out of the bra causing overspill.
  2. Fabrik antara cup tidak menyentuh chestbone.
  3. Band di belakang bra terangkat.
  4. Terdapat bekas birat berwarna merah di atas bahu apabila bra ditanggalkan.
  5. Breast kelihatan kendur atau tidak kelihatan seperti bentuk yang betul.
  6. Apabila anda merasa seperti bahu anda ditarik ke hadapan.
  7. Jika kain di dalam cup anda ada kedutan.
  8. Jika di sisi breast dan belakang anda bulge up.
  9. Underwires pada cup seperti menyucuk kulit anda.
  10. Jika tali bra anda tergelincir dari bahu.

Uji bra anda:
1. Band Test :

  • The band of your Bra that goes around your body should be providing you most of the support and not the shoulder straps. It should be aligned horizontally just below your shoulder blades and should not be riding up.It should be firm and snug.
  • Look down between your breast, if you see even a little bit of light passing through between you and the band where the band crosses between your breasts, then the band size is bigger for you go for a smaller band size.
  • When you try on a smaller band size always remember that the cup size should increase relatively to compensate for the smaller band size, and vice versa.
       
2. Cup Test :
  • If your bra has passed the band test, then move towards the cup test.
  • If your breasts bulge over the top of the cups or at the sides of the bra, it means that the cup size is small for you.
  • And if the Fabric of the cup wrinkles then it is too big for you. The cups should always create a smooth line where the top of the cups meet your breasts.
  • If it is an underwired bra you are buying, then put your thumbs on the sides of the bra under your arms. Feel the place where the edge of the cup touches your skin. If you can feel the breast tissue under the wire then the cup isn’t big enough for you. The outer edge of the cup needs to be sitting off the breast, on the flesh under your arms. Try a bigger cup size. The wires running underneath the bust should lie flat against your rib cage and enclose the breast rather than sit on the breast tissue.
  • The front panel between your breasts should not dig in, rub or stick out at the front. If these wires are lifting away, this is a sign that the cup size is too small.
       
The above two tests are the most important.
  • So if a bra fails in either of these take it off and move on to the next one.
  • But even it has passed in these two tests, it doesn’t means its your perfect match it will have to go through some more tests to get the title.

3. Shoulder Straps:

  • Adjust the shoulder straps, this adjustment depend on the distance of your shoulder from your breasts.
  • The taller you are the less likely will you need to adjust.
  • A lot of women make the mistake of tightening the shoulder straps to make bigger cups fit. It won’t work.
  • If you have to tighten your straps more than halfway then you haven’t picked the right bra for yourself, since the straps will start to dig in your skin.

4. Bulge Test:

  • The band must be sitting flat all the way around your back parallel to your shoulder. It shouldn’t be cutting in and causing bulges above and below.
  • However, bear in mind that if you’re carrying extra weight, you’ll get some overflow even in your correct size. If that applies to you, styles with a broader band and it will improve the look.

5. Under clothing test:

  • Wear a tight fitted t-shirt over your bra to see how it will look under your clothing.
  • Check your side profile in the mirror to check if you are happy with the fit and look.

6. Moving Test:

  • Move your arms a bit and see if it gives you the proper support and comfort that you need.


Bagaimana PB dapat membantu anda memilih bra yang sesuai?


 

Antara ciri-ciri long brassiere Premium Beautiful yang perlu anda tahu:
  • Mempunyai 3 keping jahitan cup berstereoskopik yang dapat menolak ke atas, menyokong menetapkan kedudukan payudara.
  • Mempunyai rawan keluli yang berfungsi untuk menetap dan mengukuhkan kedudukan payudara.
  • Reka bentuk yang berkuasa tekanan dan regangan berganda di bahagian depan dapat menyelaras perut yang menonjol serta meningkatkan kontur payudara.
  • 2 batang keluli berfungsi untuk menyelaras dan membentuk kontur badan.
  • Reka bentuk yang berkuasa tekanan dan regangan di bahagian belakang dapat menyelaraskan lemak yang berlebihan.
  • Bentuk “U” yang direka khas pada bahagian belakang coli dapat menonjolkan kontur badan yang menarik serta memberikan keselesaan.
  • 3 pasang cangkuk membolehkan anda membuat penyelarasan yang sesuai.
  • Cup berbentuk piramid bagi mengelakkan nipple terpenyek dan bernafas dengan betul.
  • Bagi breastfeeding mom, bra ini sangat lembut pada bahagian atas dan mudah diselak untuk mengepam atau menyusukan anak.
  • Bonus tambahan apabila bra ini mampu mencerahkan semula areola, mengecutkan lump dan mengurangkan kesan parut pembedahan.

Kepada yang masih lagi tercari-cari bra yang sesuai, anda boleh mencuba set Premium Beautiful ini dan PS pasti anda semua tentu jatuh hati bila dpt memiliki bra yang sesuai dgn anda. Kepada yang mempunyai masalah bulge up kt bhgn belakang dan juga tepi (extra weight), PS akan bantu anda menyembunyikan lelemak yang berlebihan dan meletakkan di tempat yang sepatutnya. Kepada yang mempunyai masalah overspill,sagging dan kecil, kami juga bersedia membantu mendapatkan the perfect bra. Jangan risau, kami dilatih untuk memberikan perkhidmatan yang terbaik untuk anda!

puanS.
0163223094
 
 

Achieving Dreams

3:21 AM 0 Comments

4 steps achieving DREAMS by Anthony Robbins

1. Decide
2. Take massive action
3. Know whats working and whats not working
4. Change your approach when something is not working

Flexibility is the key to SUCCES!

puanS.

Jul 9, 2012

Jenis-jenis Gemuk.

5:30 PM 0 Comments
Gemuk sebenarnya terbahagi kepada 3jenis.

Gemuk yang pertama adalah gemuk air, yang kedua adalah gemuk angin dan yg ketiga adalah gemuk daging.

Kegemukan adalah dimana berat badan kita melebihi 20 peratus berat ideal. Ini berlaku disebabkan kalori yg masuk kedalam badan kita melebihi kalori yang diperlukan. Maka akan penyebabkan berlaku pengumpulan lemak pada bahagian tertentu badan.

Which one is yours???mari sama2 baca entry nih utk kenalpasti yg mana satu anda..



1. GEMUK AIR
  • Kulit kelihatan cerah / putih macam belon

  • Bila berdiri, bahu jatuh

  • Badan menggeleber dan lembik disebabkan oleh kandungan air yang tidak diperlukan berlebihan di dalam badan.

  • Badan akan terasa cepat letih dan mengah apabila melakukan aktiviti harian.

  • Cuba picit bahagian lengan tangan, rasa lengan tangan menggeleber dan lembik tak? kalau ya, tahniah anda gemuk air!

  • Cuba timbang waktu pagi dan malam. Jika ada perubahan berat berlaku dalam 1-2 kilogram, tahniah juga, anda gemuk air!!


2. GEMUK ANGIN
  • Perut terasa sebu adakalanya sukar untuk membuang angin keluar.

  • Mudah mendapat sakit kepala.

  • Apabila memakai PB set, akan kerap mengeluarkan angin dan mengalami pening kepala pada peringkat awal.

  • Gemuk angin ni juga kalau picit bahagian lengan tangan, rasa lengan tangan menggeleber dan lembik

  • Isi terasa lembik, ada masalah angin da sering sendawa.


3. GEMUK DAGING
  • Kurang makan sayur

  • Rangka besar

  • Suka makan karbohidrat

  • Badan berasa berat dan pejal.

  • Mudah penat apabila melakukan tugas harian

  • Proses penurunan agak lambat berbanding mereka yang gemuk air atau angin ini kerana lemak di dalam badan menjadi tepu dan bergumpal bersama daging.

  • Proses penurunan melalui perpeluhan

  • Cuba picit bahagian lengan tangan, kalau merasa pejal dan padat, tahniah anda gemuk daging
 
 
FAKTA!

Gemuk air dan Gemuk angin mudah untuk turun berat badan tetapi Gemuk Daging mengambil sedikit masa untuk turun. Gemuk Daging berpunca dari lemak yang berkumpul menjadi tepu dan bergumpal bersama daging. 
 
 

Tidak kira apa jua jenis kategori gemuk, Premium Beautiful (PB) dapat membantu mengawal berat badan anda secara semulajadi bergantung kepada individu masing-masing. Apa yag perlu dibuat hanyalah menyarungnya ke badan dan biarkan selama sekurang2nya 8jam sehari secara konsisten serta mengamalkan pemakanan yang berkhasiat dan seimbang!!

Kepada yang masih belum mengenali, Premium Beautiful
  • akan bertindak serta merta dalam memperkemaskan badan yang menggeleber tanpa perlu mengambil sebarang ubat, melakukan pembedahan dan juga senaman.

  • fabriknya diperbuat daripada akwatek dan akwadyne yg sebati dengan air yang memberi kadar penyerapan yang tinggi serta peredaran udara yang baik.Menyebabkan ianya akan berasa selesa pada kulit dan tidak berbulu serta bergulung walaupun dipakai bertahun2 lama.

  • direka secara saintifik untuk pembentukan badan yang diidamkn

  • ditenun dan disulam dengan Far Infrared Rays (FIR)

  • Superbrand products

  • dijamin seumur hidup (Lifetime Warranty) 
 
 
Do call me for FREE fitting and consultation.
Instant shapping I bet you!!

puanseri
0163223094
 

Jul 4, 2012

Terpaksa tukar lagi..

11:29 PM 0 Comments
Baru je 2minggu lepas beli jeans baru sbb yg ada semua dh longgar2. Dahla baru jumpa jeans yg sesuai dgn struktur tubuhku yg special nih,nampaknya terpaksalah tukar lg..downsize..yippie!!


- Posted using BlogPress from puanS iPhone

Superbrand Product - Malaysia's Choice

5:10 PM 0 Comments
Perasan tak yg korset Premium Beautiful adalah Superbrand products?? Kadang2 perkataan Superbrand ni di highlight. Apa bestnya Superbrand nih??Jadi mari sama2 kita kaji apa itu superbrand nih n mcmana nk dptknnya..

*all sources from http://www.superbrands.com/

What does Superbrands do?
Superbrands is the leading by-invitation only brand promotion platform. It is established in over 80 countries around the world. Brands that join the Superbrands programme can leverage on Superbrands logo, reference book, event, website, media & PR environment for their overall marketing programme.

What do you mean ‘by invitation only’? Who do you invite & how do you select the brands to participate the programme?
Since 2008, many Superbrands Asian markets have introduced Superbrands research, a consumer survey conducted by The Nielsen Company, as the key benchmark in inviting the brands to join the programme. The survey is transparent & independent. The results of the survey voice the local consumers’ perception about the brands.
Based on this consumer survey, Superbrands organisation invites the brands that appear in this survey to join Superbrands programme. For the brands that are not in the survey, brands can appeal to the Brand Panel for evaluation.

Brand Research
Superbrands works closely with The Nielsen Company to identify the best and most valued brands in Malaysia. The recent survey was conducted between February 18 and February 26, 2011.
The Superbrands research is conducted online and consists of a panel of 1,500 Malaysian consumers. The panel is weighted by age and gender to reflect the profile of Malaysia’s adult population.
Consumers are asked to identify their favourite brand in more than 100 different consumer product and service categories. All brand name responses are unprompted.
The research identifies more than 600 individual brand names chosen by Malaysia’s consumers as being their favourite and most valued brands. From this original list of brands, the strongest 500 brands are identified and these brands are eligible to participate in the Superbrands programme. However, the number of brands permitted to participate in Superbrands Malaysia in any one year is capped at 50 to 60 brands only.

How many years has Superbrands been in Malaysia?
Superbrands started the programme since year 2002. In 2010, this will be the 5th Superbrands programme in Malaysia.

Can any brand pay to become a Superbrand?
No. Participation in Superbrands is by invitation only and all brands need to qualify in order to be eligible to become Superbrands members.

Consumer's Perception Towards Superbrands
In the recent survey conducted by The Nielsen Company to investigate what Malaysia's consumer felt about Superbrands, respondents demonstrated even stronger positive perceptions towards Superbrands*.

  • High Awareness : 77% of consumers were aware of Superbrands (increased from 70%)
  • Good Reputation : 73% of consumers think that brands associated with Superbrands have a good reputation (increased from 60%)
  • Quality Products : 63% of consumers think that the brand must be a better quality brand compared to other brands in the same category. (new)
  • Consumer Confidence : Almost 60% of consumers feel more confident about buying the product/service associated with Superbrands. (increased from almost 50%)
  • Purchasing Power : 84% of consumers are much more likely or more likely to buy a Superbrand. (Increased from 80%)
  • Recommendation : 76% of consumers are much  more or more likely to recommend a Superbrand to friends and family. (increased from 74%)
  • Brand Trust : 60% of consumers think Superbrands are trustworthy brands. (increased from 51%)
  • Try New Products : 81% of consumers are more likely to try a new product if the brand is assocated with Superbrands. (new)
*Source: Superbrands Perception survey by The Nielsen Company Malaysia, February 2011. Survey was conducted between February 18 and February 26, 2011 and based on respondents who were aware of Superbrands. 

puanS.
smi3780@gmail.com
0163223094

Jul 3, 2012

Berhujung minggu di rumah Wan!

4:58 PM 0 Comments
Hujung minggu yg sudah kami bailk kg FIL kat Kg Banjar, Ayer Tawar. Namapn kg banjar, op kos la my hubby org banjar..hehhe..
P/S: entry ni pjg okeh sbb byk gambar..

Lori bwk naga daa...

Sempat snap gambar lagi sbb skrg asyik jd mem besar je, duk blkg. Co pilot tak bg mommy nya duk dpn.

Co pilot daddy!

Rasa cpt je dh sampai kg, tak sampai 2jam setengah. Enabg siap singgah beli ikan kt Chenderong Balai masa otw balik kg tuh. Ikan tuh diorg tangkap kt parit2 air tepi kt kwsn tuh. Tangkap2 terus jual, byk lak tuh. Terus diborongnya berkilo2.

Singgah beli ikan haruan n sepat ronggeng.

Inila ikan haruan tuh. Susah gile nak basuh nk bg hilang hanyir. Tp bukan I la yg buat. Kakak ipar I yg uruskan.Mula2 nampak dia kikis guna air tanah nk bg hilang lendir. Lepas tu basuh dgn limau berkali2. ..hehehe..

Inila ikan haruan nya, bapak beso..
Rumah bapak mertuaku.

Kat atas ni lah rumah bapak mertuaku. Lama dh duk sensorg sejak arwah mak meninggal. I pn tak sempat kenal mak mentua. Kt blkg rumah tu penuh dgn pokok rambutan dan durian. Kalau musim rambutan, xtahu nk mkn mana satu dh. Banyak sgt.



Wan dh siap kutipkn manggis..dap ehh!!

Kebetulan musim manggis, Wan dh siap2 kutip utk kami. Nyum nyum. Jemput2 tgk. ni sebahagian je sebahagian lg dh wasalam.



Cubaan takut2 berani masuk reban ayam.


Dan semakin berani..


Akhirnya berani juge..

Kt atas ni semua aksi2 elman masuk reban ayam. Ala2 takut berani gitew. Excited btol dia, trelompat sana terlompat sini. Bila suh kutip ayam yg dh kena sembelih tu bertempiaran dia lari.akakaka

Aksi berkejaran lps tgk ayam kena sembelih.


Kagum seh elman tgk ayam nih kena sembelih.

So inilah korban utk mkn tghri. Wan suh tangkap 5 ekor buat lauk. Masak kari dgn sup ayam. Mabeles..makan berpinggan2.

Lima ekor ayam kg utk habuan mkn tghri.


Emran n momMy jadik pemerhati.

Emran n momMy jadik pemerhati je lah. Siap penuh dgn bedak sejuk lagi..ekekkeke

Aksi mencabut bulu ayam scr berjemaah,


Lwn cabut bulu ayam plg efektif dan berkesan.


Fizi tlg acu basuh ayam.

Paling leceh nak uruskan ayam kampung ni bila tiba waktu nak cabut bulu ayam. Apalagi kenala bergotong-royong dgn bermcm2 cara nak bg setel. Gambar2 setelah menjadi lauk tidak dpt ditangkap akibat kelaparan yg melampau dan bau yg begitu menyelerakan. Siap2 semua terus makan ramai2.

Lawak le pulak tgk muke I aku nih!


Scene nk balik..babai wan!!

Lepas je Asar, kami pun kemas2 nk balik KL dh. Kejap jek rasa. Catat rekod btol kali ni tak pergi mana2. Selalunya ade je tempat yg kitorg gi kalau balik kg.

Sblm balik singgah jap beli wadi pekasam buat bekalan bln pose.

Otw balik tuh singgah kt Titi Gantung beli Wadi pekasam. Sekali diborongnya 6bekas nk buat bekalan puasa katanya. Tamak sungguh..

Sekian utk kisah kepulangan kami ke kg halaman mgg lps..insyAllah raya nnt jmp lg..

puanS.