Follow Us @seri.mahani

Jun 28, 2012

Yeahhh balik kampong!!

11:55 AM 0 Comments
This weekend i will be in Ayer Tawar,Perak. Balik kg rumah FIL. Lama dh xbalik,last masa buat kenduri aqiqah emran hjg march lps..

So sesiapa yg duduk area sekitar or berhampiran (gopeng,sri iskandar,tronoh,bota hinggalah ke lumut) bolehla kontek i okeh utk dptkn PB FREE fitting n biz opportunity juge!!duit raya confirm gemokk pny..

Time n tide wait for no man!!

puanS
0163223094
smi3780@gmail.com


- Posted using BlogPress from puanS iPhone

Location:Kg Banjar,Ayer Tawar

Jun 27, 2012

Grand Opening an Academy for Green Leaders Group - GLA

2:30 PM 0 Comments
We were so honored when these duo (CDM Hanis Haizi & CDM Razali Zain) proudly launching an ACADEMY for Green Leaders Group (GLA) located at Taman Tun Dr Ismail, KL last night.
CDM Razali Zain - Opening Speech
These three experts (CDM Salha Zain, CDM Hanis Haizi & CDM Maisarah) always looking for the best to enlarge and strengthen our group (GLG) in Media Social Marketing.

No doubt!!it's proven..only by social marketing networking! Do come n join me than u will get this strategies for FREE!
  
L to R : CDM Salha, CDM Hanis & CDM Maisarah
Some of Beautiful Circles (my group) subgroup of GLG yg dtg ke majlis jamuan kesyukuran!

Some of the Beautiful Circles under CDM Naa Kamaruddin
 Some of Green Leaders Group (GLG) under CDM Hanis Haizi.

GLG with C - ngaummmm!!

Coming together is a beginning.
Keeping together is a progress.
Working together is a success.

Thanks a bunch to the CDMs who are doing this for us!!

puanS
0163223094

Quick Respond (QR) Code

12:20 AM 0 Comments
yayyy!!you can find me by scanning this..so simple..download the apps on your phone/smartphones than scan this..


see u can find me as simple as that!!

Nite2 everybody..

puanS.
0163223094
smi3780@gmail.com

Jun 25, 2012

Blog perniagaan - hidup atau sudah mati?

12:30 PM 0 Comments
Blog perniagaan adakah masih hidup atau mati ditelan media sosial yang lebih popular seperti YouTube, Twitter dan Facebook?
Kalau ditanya saya, jawapannya, blog dan blogging belum mati. Untuk perniagaan, blog masih lagi penting dan mempunyai manfaat yang tidak terdapat dalam media sosial yang lain. Antaranya:
  • Lebih fokus - Blog adalah lebih fokus- pemilik blog perniagaan boleh memberi fokus pada mesej perniagaan apa yang ingin di sampaikan melalui blog. Bukan sahaja dari segi mesej, tetapi juga tema keseluruhan blog adalah bersaskan perniagaan yang dijalankan. Tidak seperti Facebook, di wall pemilik facebook akan terdapat berbagai-bagai mesej- dari kenalan, keluarga, perniagaan lain, dan juga pesaing sekiranya pemilik tersebut “like” laman FB pesaing. Inilah “fokus yang hilang” yang dimaksudkan.
  • Enjin pencari - Enjin pencari seperti Google, Yahoo atau MSN suka pada laman web yang banyak maklumat dan sering dikemaskini. Blog, boleh mengoptimakan laman web kita di enjin pencari dan membawanya ke muka hadapan enjin pencari. Struktur blog dari segi programming adalah kemas- enjin pencari suka pada laman web yang mempunyai struktur yang kemas. Lakukan carian “perniagaan”, “kewangan”, “slogan perniagaan” dan banyak lagi di google… dan anda akan jumpa blog ini di muka pertama. Walaupun artikel telah ditulis bertahun-tahun lamanya!
  • Jenama sendiri - Melalui blog, jenama sendiri dapat dibina menggunakan nama domain sendiri seperti http://www.irfankhairi.com/. Bukan lagi menjdi satu subdomain seperti www.facebook.com/irfankhairi.fb, atau www.twitter.com/irfankhairi, atau www.youtube.com/irfanTV
Jadi, sama ada anda perlu memulakan blog atau tidak, pastinya jawapan saya adalah YA! Tak kira apa sahaja perniagaan Internet yang dijalankan, lebih banyak platform anda gunakan, lebih baik untuk perniagaan anda. Soalannya perlu atau tidak saya miliki blog, jawapannya adalah, perlu, tetapi bukan blog sahaja… malah, BLOG PERNIAGAAN, facebook perniagaan, twitter perniagaan, youtube perniagaan dan banyak lagi!

TIPS PERNIAGAAN INTERNET dr IRFAN KHAIRI.

GST vs Jumbo Maxi Flap

7:43 AM 0 Comments
Fren of mine asking me to help her choose either to take Chanel GST or go for Jumbo Maxi Flap..

Huhh..dont know what consideration shud take..both are drooling my eyes!



1st thing we are thinking of how it looks with hijab.is it suits well or semak je? So,crossed in my mind hanis haizi. Because I only know her passion collecting jumbo maxi flap. So here goes how she dress up with her jumbo!










Below pics with her GST. So catching my eyes. Love the blue color!!ngee. for this coming autumn 2012, ada 4 new color, navy blue, grey, orange & red!



Anybody have an idea,reviews or recommendation just drop a comment k. Help me to help her!!Luv to know from u peeps!

Credit to hanis haizi for the piccas!


- Posted using BlogPress from puanS iPhone

Jun 22, 2012

The Road Not Taken

10:52 PM 0 Comments
Two roads diverged in a yellow wood,
and sorry I could not travel both n be one traveller,
long I stood n looked down one as far as I could to where it bent in the undergrowth;

Then took the other,
as just as fair,
and having perhaps the better claim,
because it was grassy and wanted wear though as for that the passing there had worn them really about the same.

And both that morning equally lay in leaves no step had trodden black.

Oh,I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads onto way,
I doubted if I should ever come back.

I shall be telling this with a sigh somewhere ages and ages hence;
Two roads diverged in a wood, and I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.

Robert Frost 1916



- Posted using BlogPress from puanS iPhone

MAKlah idolaku.

2:20 PM 0 Comments
Hrni hr Jumaat time lunch. Selalunya Jumaat lunch hour panjang dr biasa, so hrni dedicated myself utk tulis entry nih especially for my late mak. AlFatihah.

Masih terngiang-ngiang kata kak ana, "Jadikan diri kita sebagai idola anak kita. Jangan sampai anak kita jadikan parents org lain jadi idola dia". Betul cakap dia. Zaman dah banyak berubah. Kehendak anak-anak pn tak sama macam dulu. Bolehke anak-anak kita hidup susah mcm kita dl? Bolehke anak-anak tak pakai gadget masa blajar? Tak kesian ke tgk mereka terkebil2 melihat kwn2 lain pergi bercuti, bersuka2 dgn keluarga? Bolehke kita pejamkan mata sedangkan kita tahu anak rasa tak selesa?Marilah kita sama2 fikirkan dan audit diri kita supaya menjadi lebih baik dari masa ke semasa.

Ya btol, maklah idolaku. Ingat lagi sejak dari kecil kami tak pernah tgk mak goyang kaki kt rumah. Ada je benda dia nak buat nak bantu keluarga. Kami bukanlah dr keluarga yang senang. Mak ngan bapak takat sekolah rendah je itupn xhabis. Ingat lg mak nak belajar menulis nak buat kira2, kamilah yg ajar. Tapi mak berjaya menjual pasu-pasu dan pokok bunga di depan rumah sebab itu minatnya. Tapi sayang, bila mak pergi pasu dan bunga2 tak terjaga. Banyak yang mati.

Dari kecil kami selalu tlg mak amik upah mengoyak daun nipah dijadikan daun rokok. Lepas tu mak amik upah mematik buah kelapa nak dijadikan kelapa kering utk di proses. Pernah jugak kutip buah koko utk dikeringkan. Kutip biji kelapa sawit. Bakar tempurung nak jdkn arang. Cakaplah apa saja kerja kampung, pasti kami pernah melaluinya. Namun hasil kerja keras mak nak tlg keluarga membuahkn hasil. 6 daripada 8org kami berjaya melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi. Walaupun mak tak dpt bersama kami sekarang, kami redha. Sekurang2nya sebelum mak menutup mata, mak dah rasa hasil susah payahnya.

Mak selalu pesan kt kami, setinggi mana pn belajar, setinggi mana pn pangkat kita pegang, kita tetap org kampung. Ingat asal usul kita. Balik kampung, buat cara orang kampung. Dan itulah yang kami pegang sampai sekarang. Kegigihan dan kekuatan mak membantu keluarga benar2 buat kami adik beradik kuat menempuh onak dan liku. Benarlah kata org, mcmana didikannya mcm itulah hasilnya.

Terima kasih mak kerana begitu kuat di mata kami.

Ikhlas jauh dr lubuk hati ini,
anak mak.

Jun 21, 2012

My Bag Revolution

5:25 PM 0 Comments
Bag pn ada revolusi okeh!!masa zaman2 blajar dulu, tak pandang handbag2 nih..siap bwk beg deuter je gi kelas..takpn pegang je kt tgn..kalau ada bag pn xtau nk isi apa sbb handphone pn xde, laptop apatah lg..yg ade purse yg kecik cinonet n nipis lak tuh!!

Bila dh start keje, still xreti nak melaram2 nih..kalau tingin pn rembat kakak pny..ahahaha..lgpn dulu start keje kt ceruk kan, xde pk masa nak melaram2 nih..pergi keje balik keje..itu je..

My 1st ever handbag adalah sembonia..penat gugel gambar tak jmp..siap ade bunga2 lg kt dpn, leh buat crossbody n shoulder carry. masa beli tuh dh rasa mahal sgt dh bag tuh, pnyla bangga siap ade sorg member pn tiru beli jugak..hikhik..tp bag tu i dah sedekahkn kt adik i..dh tak tahu riwayat seterusnya jd apa..

Than my 2nd bag was Tommy Hilfiger. Upgrade sket. Angkara tgk my fren pakai cun, terus shoot ke pavi semata2 nak beli bag nih..sampai lunyai pakai baru rasa puas hati.





Lps tuh masa nk kawin kan ada hantaran2 bagai. So I choose Braun Buffel. Upgrade lebih sket..ahaks..BB nih kulit dia tahan lasak, tp berat sket even xbawak apapn.





Than last year I rembat lak Longchamp. Ajak my fren gi Butik Longchamp,The Garden, konon nak amik yg plain tp beg ni spt memanggil2 jek spy dimiliki. Upgrade lg okeh. Tp sgt suka guna bag nih. Dah mcm bag doraemon, ku sumbat apa saja di dalamnya. But am looking Longchamp bugs badges limited edition pny, nak tambah koleksi konon..





Pehtu teringin lak nak pakai Coach. I pn order from personal shopper to get for me this Coach Brooke Perforated Leather. Tp bila pakai, rasa mcm tak cun laks. Pakai few times je than let go kat kakak. Dr bersepuk kt dlm almari kan??




Tp this year, lontaran ke handbag tu besar sket. Dsbbkn my fren g tour Europe, so nk kirim gak la handbag european brand nih. Murahla berbanding kt Malaysia. Rasanya survey nak pesan handbag nih mkn 3-4bln rasanya. Sampai nk termuntah tgk handbag kt internet. The purse forum, Rue La La, Reebonz dan segala mcm online subscribe okeh. Masa tuh tgh sarat, so xleh la nk tgk live kt butik. Harap2la my son tak terkenan dgn penyakit hangbag maknya!!ekekek..at last pesan sukey from her. Dsbbkn susah nak dpt n agak2 tak frendly sgt if bersama anak2, so bag ni khas utk g menaja n biz purpose only!ahaks





Oleh kerana maknya sukakn handbag kan, so anak2 pn kena ada bag yg canggih gak. Barula selari. Stakat ni dh ada 3buah Allerhand, yg hijau kecik backpack tuh beg skolah Elman, yg pink kt dpn nih beg susu diorg while travelling than yg merah kt blkg tuh beg baju diorg..tp tetiba nak beralih arah nak beli Kate Spade Barrow Street Annabel baby bag lak..sgtla eye catching..isk isk isk..bwk2 bersabar..kumpul duit beli romah dl..





Stakat ni jelah bag yg ade. Yang akan dtg masih dlm pemerhatian dan kira2. Jgn lupa, menghadiahkn diri sendiri adalah salah satu cara to keep u motivated. Ahha..i like!

To ladies out there yg sukakn handbag atau apa saja, do join me n my team to realize ur dream!!
Jgn takut bermimpi, kerana mimpilah kita kejar impian!

puanS.
0163223094


- Posted using BlogPress from puanS iPhone

Jun 19, 2012

Post Natal Problems

9:33 PM 0 Comments
Salah satu masalah yg dihadapi slps melahirkn anak adalah stretch marks. Me suffering this problems since anak 1st lg. For those yg follow my blog dh tahu bape besar perut i bila pregnant. Bukan stakat stretch marks siap ada tambahan kena gatal2 lg..dan parut bila perut dh kempis,xsanggup nk tgk.apatah lg nak bg enabg tgk.mmg tak rela u!!



Kt atas ni bukan perut i..hikhik (my tummy worst lg). Tp bila pakai pb nih,stretch marks dah mula say goodbye..huh lega..bukan saja kempiskn perut,dpt additional bonus kurangkn stretch marks plus pimples kt bhgn blkg badan n tutt pn dah hilang tanpa sedar..syok tuhh!!target nak firmkn perut yg menggeleber dpt jgk extra yg lain in one solution.

Luv luv pb so much..beli skali tp untung byk kali!!yeiiiii

Ladies out there,why not give a try??it works for me!!LoL.

puanS
0163223094
smi3780@gmail.com



- Posted using BlogPress from my iPhone

Jun 18, 2012

Weathering the haze!

2:00 PM 0 Comments
Signs and simptoms to watch out for:
  • Breathing problems
  • Nasal congestion
  • Chest pain
  • Eye irritation
  • Itchy throat
  • Coughing
  • Runny nose
  • Skin irritation or itchiness
  1. Drink as much water as possible
  2. Try to stay indoors
    • keep doors and windows shut
    • turn ON the air-conditioning instead of fans
    • mop instead of sweep
  3. Wear a mask if you have to go outdoors
    • especially necessary for motorcyclists, outdoor workers and those in the high-risk category
    • people in the high-risk category include children, senior citizens and those suffering from conditions such as asthma, bronchitis, pneumonia, chronic lung diseaseas and heart-related diseases
    • Avoid smokers and those who work outdoors are also included in this category
  4. Those experiencing chronic asthma, cough, cold, conjunctivitis, heart problems and lung diseases should seek medical treatment as soon as possible if symptoms worsen or persist.
  5. Wash your face, hands and take baths regularly if you're exposed to the haze
  6. Turn on the air-conditioner in ur car shile driving and keep windows up.
  7. Refrain from smoking around sick childreb and the elderly at home as it can intensify their illness.
  8. Refrain from smoking when the Air Pollutant Index exceeds 100. 
 source: ezinearticles.com (the star 18 June 12)

puanS.

Jun 15, 2012

Group - what are things to be considered!

5:00 PM 0 Comments
These are the factors that I feel are most important when selecting the right group:
  1. Commitment – No group will function for long if people are not willing to make a sustained commitment to the group. Commitment comes in two forms: the first type of commitment means showing up for every class/meeting without excuse, and second type of commitment is to the group process.
  2. Balanced Two-Way Sharing (Personal Touch Session) – The true benefit of a group is the brainstorming that happens when leader presents a goal, strategies and challenge, and the entire group gets involved with the discussion. The best leader are those who are willing to give help. Sometimes you will find members who either want to hog the limelight, or who never ask for help at all. Finding members who will participate in a full and balanced way goes a long way towards making a successful group.
  3. Follows the Guidelines (Leader) – Every group should have guidelines about the do's and dont's. Do what you should do not what you like to do. Remember, you are trying to create a spirit of harmony and trust with your group; guidelines help to set the boundaries and create a safe place for everyone.
  4. Get Involved - To get the most out of a group – make sure you’re an active participant. Don’t give up because you didn’t get business after going one or two times. You’ve got to invest time. That means going beyond just attending class/meetings – serve on committees, help organize events, anything you can do to spend time with members, and put your face in front of anyone. 
  5. Evaluate - Six months in, see how the group is working out for you – and don’t drop out if you haven’t gotten a new client yet. Networking takes time, especially if your business requires an investment from your customers – if you’re an attorney, financial advisor or contractor for example. Meeting someone for five minutes and trading business cards is not going to get you clients. You need to meet them again and again so they know you’re not a fly by night person and that you have a standing in the community. Do so graciously, and don’t be missing in action. If you go in with the attitude of what can I learn, what can I give, and how can I be a resource, business will definitely come back to you.
They're extraordinarily powerful, and the people find support, encouragement and solutions in them. By taking your time when putting together the membership, you'll have a successful and productive group for years to come.

puanS.
0163223094

Ka-ching!!

2:19 PM 1 Comments
Real testimonial from top PB agent Hanis Haizi..
No diet..no pills..no liposuction surgery!
Only wearing Premium Beautiful min 8hours per day..


Get yours today with special price from me..
I bet u no regrets at all. Worth buying with lifetime warranty!

If you wanna get it for FREE, I will show u how.
Book ur appoinment now to get Paris London holiday for FREE!

puanS.
0163223094


Jun 13, 2012

Rahsia Nafsu Perempuan

3:00 AM 0 Comments
Found this good article to share with U!!

Tentu saja artikel yang berkaitan dengan perempuan menjadi tarikan kepada lelaki (dan perempuan), apatah lagi ia menyentuh mengenai seksologi Timur yang semakin 'hilang' ditelan zaman dan ditelan arus perdana seksologi Barat.

Mudah-mudahan kehadiran artikel ini akan disambut dengan baik dan rasa gembira oleh Muslimin dan Muslimat sekelian.

Ini adalah artikel ilmiah, membicarakan mengenai nafsu perempuan dan bagaimana lelaki sebagai suami seharusnya mengendalikan nafsu isterinya dengan baik sebagai usaha untuk membina rumahtangga yang bahagia dan kekal ke akhir hayat. Itu fokus artikel.

Ia juga akan menyentuh perihal bagaimana seharusnya lelaki berfikir, merasa dan bertindak berkaitan dengan nafsu perempuan sekiranya mereka ini belum lagi merupakan pasangan yang sah di segi agama dan undang-undang. Artikel ini akan dimulakan dengan catatan umum mengenai nafsu perempuan menurut pengetahuan Timur.

Oleh kerana istilah nafsu ini mempunyai konotasi negatif pada ramai orang dan bagi mengelakkan persepsi negatif, dalam artikel ini kami akan gunakan istilah emosi, keperluan atau kehendak untuk itu dan hanya menggunakan istilah nafsu bila perlu saja.

Mengapa perlu menulis mengenai Nafsu Perempuan? Ini kerana sebagai seorang suami, para Muslimin perlu menangani emosi atau kehendak isteri anda dengan baik dan dengan cara yang bijaksana.

Perempuan yang menjadi isteri anda itu mempunyai nisbah emosi yang lebih tinggi dari anda. Seorang perempuan akan lebih cenderung untuk menggunakan emosinya dalam berbagai situasi dalam kehidupannya, sama ada dia masih kanak-kanak, anak dara atau sudahpun bersuami ataupun sudah tua.

Emosi, keperluan atau kehendak ini secara umumnya adalah normal dan baik. Tidak wajar untuk kita katakan bahawa emosi itu jahat dan akal itu baik. Kedua-duanya ada kelebihannya yang tersendiri.

Sebenarnya emosi yang digunakan oleh perempuan dalam kehidupannya sehari-hari mempunyai kelebihan-kelebihannya yang tersendiri. Secara umum ianya adalah baik, kerana dengan inilah seorang isteri mampu mencurahkan kasih sayang dan mendidik anak-anak mereka menjadi insan yang berjaya lagi berguna.

Hakikatnya ialah perempuan itu dijadikan mempunyai dorongan emosi yang lebih kuat dan keperluan yang lebih tinggi kepada banyak perkara. Kerana itu juga lelaki sebagai suami harus memainkan peranannya membentuk dan memandu emosi perempuan agar melakukan segala perkara yang baik-baik dan ini amat bermanfaat dalam membentuk generasi yang lebih cemerlang di masa akan datang.

Perempuan ibarat ' tulang rusuk kiri yang bengkok' dapat menjelaskan lagi mengenai emosi atau nafsu perempuan.

Kerana itu juga, perempuan harus dilayani dengan cara yang lemah-lembut dan bijaksana. Sekiranya anda terlalu keras dan kasar, hati perempuan akan mudah patah, dia akan menangis dan merajuk (lagi manifestasi emosi) ke tahap yang mungkin tidak dapat dipujuk lagi.

Sebaliknya jika anda membiarkannya, dia akan terus 'bengkok' dan semakin lama semakin sukarlah untuk anda 'meluruskannya'. Rahsia 'meluruskan yang bengkok' ialah belaian dengan penuh kesabaran dan kebijaksanaan.

Bila kami catat belaian, itu bukan semata-mata bererti belaian di atas ranjang. Belaian ini adalah belaian yang menyeluruh dalam kehidupan sehari-hari. Belaian ini juga bukanlah hanya seperti anda membelai seekor kucing (mungkin akan merimaskan isteri anda), tapi ia bermaksud belaian kepada emosinya atau kepada nafsunya sepanjang anda berada bersamanya atau tidak berada bersamanya.

Apakah bentuk manifestasi belaian itu? Paling penting ialah komunikasi yang baik dengan cara 'membelai' emosinya. Tunjukkan padanya dan katakan padanya anda pentingkan dirinya, ambil tahu tentang dirinya, sayang padanya. Contoh dialog dari anda "Sayang dah makan?" atau "Abang rasa rindu sangat kat ayang, macam setahun tak jumpa (bila anda berjauhan darinya, sebenarnya anda baru sehari berada di kejauhan..)" atau "Ayang ni semakin hari semakin mengancam".

Emosi perempuan gemar pada sesuatu yang mempunyai unsur humor atau jenaka (tapi jangan keterlaluan). Emosi perempuan juga lebih gemar jika anda bertanya atau berkata atau berjenaka dengannya mengenai keperluan asas (basic needs) seperti hal makan, hal pakaian, hal perhiasan dan make-up (pada perempuan ini keperluan asas mereka walaupun harganya mahal), hal kecantikannya, hal keperluan anak-anak dan yang seperti itu.

Cerita pemimpin ke luar negara atau bagaimana Malaysia boleh tingkatkan ekonomi bukan belaian untuk emosi perempuan.

Jalan masuk kepada membelai emosi perempuan ialah telinganya. Itu adalah 'kelemahan' perempuan. Kelemahan lelaki pula ialah pada matanya. Jadi jangan hairan jika anda mudah tertarik kepada kecantikan perempuan terlebih dahulu, kemudian barulah anda berminat untuk lebih mengenalinya, menyelidik latar-belakang agamanya, statusnya dalam masyarakat dan hartanya.

Perempuan tidak mudah dibelai matanya, sebab yang dipentingkan oleh perempuan ialah budibahasa yang 'tangkap lentuk'. Kerana itu, perempuan tidak memandang pada rupa paras lelaki dan lebih tertarik kepada lelaki yang mengambil berat kepada dirinya (perempuan itu).

Bagaimana dengan belaian yang sebenar? Yang ini semua lelaki tahu. Sentuh sana, usap sini, belai rambut (macam cerita Hindustan, dicampur nyanyi-nyanyi sedikit). Masalahnya ialah, hal ini dilakukan sebelum berumahtangga (ini hal yang patut dielakkan) dan dilupakan bila sudah berumahtangga (yang ini sepatutnya dilakukan setiap hari).

Walaupun ini dapat 'mencairkan' perempuan (isteri anda), namun ini saja tidak cukup jika anda tidak membelai telinganya (dengan kata-kata pujian, kata-kata yang manis dan pujuk rayu) sebab perempuan tidak begitu gemar belaian dari suami yang ' bisu' (jika benar anda bisu tidak mengapa kerana dia sudah faham).

Kenapa? Perempuan itu dijadikan dengan sifat meluahkan apa yang ada di fikirannya, itulah sebabnya perempuan lebih banyak bercakap (terutamanya bila dia marah). Lelaki pula dijadikan dengan keadaan mulutnya diletakkan di fikirannya, kerana itu lelaki selalunya banyak berfikir dan bila marah selalunya akan diam. Bila lelaki diam, perempuan berada dalam keadaan 'suspens', bila lelaki berkata-kata, perempuan akan merasa lega sebab barulah dia tahu apa yang ada dalam fikiran lelaki itu.

kami harap anda dapat menilai apa yang kami catat setakat ini. Maka ketenangan dan kestabilan emosi (nafsu) amatlah penting bagi seseorang perempuan (isteri anda). Kerana itulah lelaki diwajibkan memberi nafkah batin kepada isterinya.

Wanita mudah tergugat emosinya dan lebih mudah sampai ke tahap sukar mengawal emosinya. Bila ini berlaku, banyak hal yang buruk boleh terjadi.

Nafkah batin bukan cerita ranjang semata-mata. Ia adalah keseluruhan layanan anda terhadap isteri anda. Adakah anda melayaninya dengan baik?

Antara pesanan akhir junjungan kita Rasulullah s.a.w. kepada umat kesayangan baginda ialah agar suami melayani isteri dengan baik. Semua lelaki patut sedar bahawa isterinya adalah manusia dan bukan objek seks.

Mempraktikkan nafkah batin dengan baik bermula dari memahami apakah sebenarnya yang diperlukan oleh seorang perempuan. Seorang isteri mungkin rimas dengan seks tapi gembira bila anda memahami dan mementingkan kehendaknya.

Pada pendapat ramai perempuan, ramai lelaki sebenarnya mementingkan diri sendiri dan tidak faham hati perempuan. Jika anda telah melaksanakan tanggungjawab anda membelai emosinya , maka isteri anda akan melayani pula anda dengan baik, insyaAllah.

Semua lelaki patut sedar bahawa layanan yang baik seorang isteri bermula dari dirinya sendiri sebagai suami. Jika seorang lelaki menceraikan isterinya atas alasan isterinya tidak melayaninya dengan baik, mungkin ada silapnya dan mungkin berpunca dari lelaki itu sendiri yang tidak melayani isterinya dengan baik.

Sebagai suami, anda akan belajar seni melayani isteri ini menerusi pengalaman (setelah tahu teorinya). Kerana itu jugalah Allah yang Maha Bijaksana meletakkan hak melafazkan cerai pada lelaki, jika hak lafaz cerai itu diberikan pada perempuan, alamatnya ramailah lelaki yang jadi duda kerana tidak pandai melayani kehendak dan keperluan (nafsu) isteri..

Semoga ilmu ini bermenafaat untuk kita semua dalam menjaga keharmonian rumahtangga bersama...

puanS.

Jun 12, 2012

House that I Called Home..

12:30 PM 0 Comments

Inilah sebab utama kenapa saya nak join biz nih. Saya ingin memiliki sebuah rumah khas untuk anak-anak saya membesar dengan persekitaran yang selesa. Setiap hari balik saja dari kerja bila melihat anak semakin membesar, hati ini semakin sayu. Disitulah dia bermain dan disitu jugaklah tempat dia makan dan tidur. Selalu bermonolog dgn diri sendiri, adakah ini yang terbaik mampu diberi untuk mereka? 

Setiap hari masih tak berubah, sudah lebih 3 tahun kami menyewa. Anak semakin bertambah dan membesar. Pernah sekali kami mencuba untuk membeli rumah namun pinjaman permohonan ditolak. Tuhan saja yang tahu betapa luluhnya hati ini. Bukan impikan rumah sebesar mahligai, cukuplah ia boleh memberi keselesaan pada kami. 

Hari demi hari bersilih ganti tanpa ada perubahan. Akhirnya saya buat keputusan untuk keluar dari kepompong. Walau susah macamanapun saya kena berubah demi anak-anak. Saya pekakkan telinga dari kata2 provokasi dan kutukan orang lain. Kerana hanya kami saja yang boleh tentukan nasib kami sendiri dan bukannya org lain. Setakat makan pakai Alhamdulillah cukup. Tapi dengan segala kos hidup yang semakin meningkat apatah harga rumah yang semakin melambung tinggi, saya tekad untuk terus berusaha. Saya taknak jadi orang yang pentingkan diri sendiri tanpa memikirkan orang lain di sekeliling saya. Sampai bila kita nak mengharapkan belas ihsan orang lain mahupun kerajaan. Usaha keras demi masa depan kita sendiri.

Bila hati ini kata boleh dan percaya saya boleh lakukan saya akan terus berusaha. Biarlah apapun tanggapan orang yang penting hati dan niat kita. Usaha berterusan, doa dan tawakal semoga Allah murahkan rezeki kita. Saya percaya rezeki akan berpihak kepada orang yang sentiasa berusaha.

puanS.
0163223094
smi3780@gmail.com

Jun 11, 2012

Beautiful Circles - A Nite of Appreciation

9:00 AM 0 Comments


A very touching speech from Naa.
Congratulation Naa!!
CDM is yours which is the highest level in this biz with income 40K ++..
Within ONE YEAR time at 28 years old, U prove it U can do it..

Its U Naa - tonite is yours!
Proud to say that I am one of the Beautiful Circles under CDM Naa Kamaruddin because in ONE YEAR time she manage to compete to be one of the success group (under Hanis group) which is consist of: 
> 1CDM (herself), 1DDM (Syida - my leader), 7DSM
> Vietnam trip - 13 qualifiers (highest qualifiers under Hanis group/GLG)
> Guangzhou trip - 23 qualifiers (almost 1 bus)

Naa n Ashraf
Syida n Zul

Not to forget to convey a much of appreciation to Syida on ur DDM.
From a stranger we become a good friend.
 Thanks for ur hard work and determination to help us.
Thanks for always being there for us, ups n down.

Me n Syida (my beautiful leader)

So everybody out there,wanna be part of us??
Wanna be one of beautiful circle ladies??
Let me show u the way!
Nothing can stop us when we say we CAN!!

puanS.
0163223094

Jun 8, 2012

Tips Mendidik Anak-Anak

3:00 PM 0 Comments

12 tips mendidik anak-anak drpd Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood:
  1. Didik anak kenal ALLAH
  2. Didik anak cinta RASUL
  3. Ibubapa jadi contoh.
  4. Bercerita kisah nabi, sahabat, syurga dan neraka.
  5. Didik anak kenal musuh iaitu syaitan.
  6. Didik anak kenal konsep pahala dan dosa.
  7. Didik anak dengan penuh kasih sayang.
  8. Sentiasa memberi HADIAH
  9. Sentiasa memberi nasihat dan galakan
  10. Sentiasa bersama anak seperti solat bersama, makan bersama, cuti bersama
  11. Maafkan anak-anak
  12. Berdoa ayat 74 dari surah Al Furqan
al furqan 25 : 74,
Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) yang berdoa dengan berkata: "Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa.
Al Furqan 25 ayat 74

"ya Allah, kurniakanlah aku (seorang anak) daripada golongan orang-orang yang soleh"
As Saffat: 100
puanS.

Jun 5, 2012

Strangers that I called FRIEND!

12:00 PM 0 Comments
Syida n Naa
I met Syida last March after confinement. We're totally strangers, only know her through Facebook. Bila ditanya kenapa pilih dia, sbb I tgk dia sgt komited dgn biz nih. Hampir dua bulan kenal dia, then I can call her a very supportive and good friend. Sanggup bersusah payah, ups and down dengan biz partner termasuklah I. Apa yang dia buat bukan untuk diri dia tp untuk membantu org lain jadi apa yang diorg nak jadi. Dulu i slalu fikir yang leader nih tlg org bwh sbb nak untung, tp bila dh join biz nih barulah tahu takdepon istilah piramid ke, atas bawah ke. U can go as far as u can without limit.

Same goes to Naa. Even both of them jauh lebih muda (28th), tapi itu bukan penghalang untuk belajar dengan mereka. Dan both of them telah buktikan yang umur hanyalah sekadar angka dan cara mereka berfikir jauh lebih matang daripada usia. Thank God am choosing the right group.

Beautiful ladies under Naa's group
 None of them yg I pernah kenal. Only by doing this biz I can make more friends, dari housewife hinggalah ke professional semua ada. Semua ambil peluang dan berusaha kepada yang lebih baik. Kalau kita sendiri yang tak berubah siapa yang nak berubah untuk kita kan?

Apa saja yang kita buat yang penting buat dengan sepenuh hati dan ikhlas. Sentiasa berbuat baik pada orang lain, InsyAllah yang baik juga akan datang kepada kita. Relakan diri untuk dipimpin, sedia untuk berubah dan sentiasa majukan diri adalah core factor untuk berjaya.Yakin pada kebolehan diri sendiri dan keluar dari comfort zone adalah satu cabaran yang perlu disahut. Bcoz the future's not ours to see!

Be part of our Beautiful Team.
Be one of our next top PB agent.

puanS.
0163223094