Follow Us @seri.mahani

May 21, 2012

Masalah keputihan dan wanita.


Apa itu keputihan?

Masalah keputihan adalah sinonim pada wanita. Keputihan adalah lelehan lendir berwarna jernih atau kelabu keputihan yang keluar dari faraj wanita dan mempunyai pelbagai sifat dan berbeza pada setiap wanita yang lain.

Lazimnya, keputihan yang tidak berubah warna kepada kekuningan dan kehijauan bererti tiada jangkitan. Jika keputihan berlendir dan tidak membeku seperti susu basi atau berbau hanyir atau terdapat radang dan kegatalan pada faraj menandakan jangkitan.


Bagaimana masalah keputihan terjadi?

Keputihan berubah mengikut perubahan hormon, perubahan mental, jangkitan, ubat-ubatan dan juga penyakit dalaman.

Keputihan akan bertambah cair ketika ovulasi dan bertambah likat ketika hampir haid.

Keadaan stress juga boleh mengakibatkan perubahan hormon dan mengakibatkan ketidakseimbangan hormon dan cenderung kepada penyakit.

Penyakit yang paling biasa menyebabkan perubahan lendiran faraj adalah jangkitan seksual seperti Bacterial Vaginosis, Candida Vaginitis, Trichomonas Vaginitis, Gonorea, Chlamydia atau herpes.

Setiap satu jangkitan mempunyai sifat yang berbeza dan bauan tertentu.

Dapatkan nasihat doktor untuk memastikan bahawa keputihan itu adalah lendiran biasa dan bukan disebabkan jangkitan.


Simptom-simptom anda mengalami masalah keputihan.
 1. Mengalami masalah kegatalan pada faraj.
 2. Kerap mengalami 'white discharge' berwarna putih dan kekuningan serta berbau.
 3. Tidak selesa apabila 'bersama' suami.
 4. Perlu memakai panty liner setiap hari.

Bagaimana mengatasi masalah keputihan?

Antara amalan-amalan tradisional yang boleh diamalkan adalah seperti dibawah. Dan setiap kesulitan/penyakit itu ada ubatnya cuma kita kena berusaha untuk mencari penawarnya.

Yang penting dapatkan nasihat doktor!!

Cara Pertama
1. Ambil secekak pucuk pegaga dengan akarnya sekali dan bersihkan.
2. Kemudian anda rebuslah pucuk pegaga tadi bersama 2 gelas air bersih.
3. Masukkan sedikit garam kedalam air rebusan itu.
4. Setelah mendidih ,biarkan ia sehingga sejuk.
5. Apabila air rebusan telahpun sejuk,anda tapislah air rebusan itu.
6. Minum air tersebut 2 kali sehari.
7. Amalkan sehingga masalah keputihan dan rasa gatal itu sembuh.

Cara Kedua
1. Ambil 12 helai daun sireh dan bersihkanya.
2. Kemudian anda sediakan 1 liter air suam.
3. Ramas kesemua daun sireh tadi bersama-sama air suam tadi.
4. Tapislah air tersebut.
5. Gunakan air tapisan untuk mencuci bahagian alat sulit anda.
6. Selain dapat menghilangkan rasa gatal dan bau, petua ini juga dapat merapatkan kembali bahagian alat sulit wanita.
7. Lakukan sehingga anda dapat mengatasi masalah keputihan yang dialami.


Cara alternatif bagi mengawal masalah keputihan.

Kepada semua yang sedia maklum korset Premium Beautiful direka khas 70%kesihatan dan 30%kecantikan. Namun rata-rata berpendapat korset digunakan hanya untuk kecantikan semata-mata.

Apa kaitan masalah keputihan dan PB??
PB bukanlah ubat ataupun boleh menggantikan tugas seorang doktor. Namun daripada testimoni-testimoni yang diterima serta pengalaman sendiri, PS suka untuk berkongsi dengan orang lain apa yang kita rasa elok untuk dicuba. Kebanyakkan wanita amnya tidak menyedari mereka mengalami masalah ini sebenarnya. Dan ramai di antara pengguna PB hanya menyedari mereka mengalami masalah keputihan selepas memakainya. Alhamdulillah dengan pemakaian yang konsisten rata-rata memberi feedback yang baik dan memberi kesan pemulihan kpd masalah keputihan yang mereka alami.

Bagaimana PB membantu mengawal masalah keputihan?
Long girdle PB direka khas bagi mengawal kebanyakan masalah wanita termasuklah masalah keputihan. Di bawah ini dinyatakan ciri-ciri pada setiap rekaan pada long girdle dan setiap satu memberi kesan yang berbeza.


Bahagian A:
 • Bahagian berbentuk rahim ini adalah fabrik yang paling tebal pada long girdle.
 • Keseluruhan bahagian ini dijahit daripada fabrik lace yang mengandungi FIR (far infra red rays) yang memberi kesan optimum terhadap pembakaran lemak yang terkumpul pada bahagian perut.
 • Memberi kesan mampatan serta mengemaskan lemak-lemak yang menggeleber.
Bahagian B:
 • Bahagian bawah long girdle ini dipanggil lubang angin kerana ianya direka khas menggunakan dua lapisan kain kapas yang berongga membolehkan peredaran udara yang baik dan selesa dipakai. Ia direka khas untuk bahagian sulit kaum wanita.
 • Selain itu ia berfungsi seperti 'bertangas' yang akan mengawal masalah keputihan, fungus dan bau yang tidak menyenangkan.
 • Ia juga memberi kesan hygenic sepanjang pemakaian PB.
Bahagian C:
 • Penggunaan renda (lace) yang fleksibel dapat mengelakkan pakaian dalam daripada tergulung akan menghasilkan garisan-garisan di bahagian paha.
Bahagian D:
 • Rekaan mampatan dwi lapisan berfungsi menyelaras lemak pada sekitar peha dan membentuk kontur peha yang menarik.
Bahagian E:
 • Berbentuk hati di bahagian pinggul yang unik dapat memperbetulkan punggung yang kendur dan membentuk kontur pinggul yang lebih menarik.
 • Membahagikan garisan di bahagian paha dan pinggul, menumpukan lemak yang berlebihan di paha ke dalam cawan pinggul dan seterusnya menghasilkan kontur pinggul yang menarik.
Bahagian F:
 • Antara 32 keping jahitan stereoskopik yang menggunakan teori tekanan untuk menumpu kembali lemak yang tersebar ke tempat asal.
 
 
Untuk maklumat lanjut dan free fitting boleh hubungi PS seperti dibawah:
 
puanseri
0163223094

3 comments:

 1. semuanya tentang diet dan cara hidup. kembali semula kepada fitrah, jg kebersihan tempat itu. jgn sekadar ceplluk, cepluk je. elakkan mknn segera.

  ReplyDelete
 2. kita org melayu mmg mudah lupa, kurang bersih dan mcm lagi. knp? islam lagi, apakah org kita x paham pun agama kita. main ikut orang jew. "kebersihan bahagian dlm islam" untuk mu wahai wanita

  ReplyDelete
 3. Assalamualaikum sahabat semuua
  Kebersihan adalah salah satu punca masalah keputihan ni tetapi banyak juga kemungkinan yg menyebabkan wanita mengalami masalah keputihan ini. Contohnya seperti tahap pertahanan badan rendah, memakai sanitary pad atau liner yg mempunyai bau-bauan atau herba, masalah hormon, lifestyle, makanan dan sebagainya. Jika ingin mengetahui cara terbaik merawat masalah ini, saya ingin berkongsi banyak perara penting diweblog http://rosssafinahor.com

  Jazakallah Khair

  ReplyDelete