Follow Us @seri.mahani

Apr 19, 2012

Breastfeeding Mommy!!


Ahha tiap-tiap hari ade entry ok! sebabnya office still under renovation,so cuti ditambah lagi. Kali ni nk share pasal breastfeeding pulak. Dah hujung-hujung cuti ni, kena pastikan stok EBM mencukupi utk dihantar ke baby sitter. So as a BF mommy yg tegar, kenalah bersedia supaya stock tak berkurangan. .

Medela fs, AVENT steriliser and Apollo tape for tagging purpose
Berjaya jugak beli steriliser. Memang sangat mudah dan cepat dlm mensteril botol2 susu yang byk ni. Yang dalam bekas tu pam Medela fs yang dah berkhidmat hampir 2thn. Nasibla tak pandai buat perangai kan pam kan??Pen merah dgn apollo tape tuh utk tagging. Senang nk tanggalkan masa basuh botol dan jimat juge! Mula tuh guna letraTag mcm kat bawah ni, tp my 2nd son tu dh take over dgn mengeluarkn semua sticker yg ado. So nak beli catridge sticker pn malas tu yang guna apollo tape je. Lagi senang!
 
LetraTag for tagging
 

 
Sambil mengupdate sempat lg pump!!
Seriuosly this time I xde masalah langsung pasal lactation. I start bf since dr labour room lg. Harap kali ni dpt fully bf sampai 2thn. Buat stock EBM pn senang je even pam ikut suka..syukur syukur. I ni bukan dlm kategori yg jenis banyak susu, tp berjaya jugak manage to bf diorg. One thing I notice, this time I mmg guna full set Premium Beautiful. Susu mmg takde masalah, nak menyusukan pn takde masalah. Segala mak nenek problem macam bengkak susu ke let down ke memang takde. Kalau tak dulu mmg nak menangis kalau kena bengkak susu, cik B dh keras macam batu!Magic kan??Btol korang, tak tipu punya sbb I mmg tak beli langsung nursing pad. I just guna full set PB. Long bra nye sgt frenly during breastfeeding n I ade short bra juge. Boleh tukar2 ikut suka. Time nak breastfeed or pam just selak ke bawah je sbb kainnya lembut. No worries at al!

Since guna PB ni I mmg tak beli langsung nursing bra dah. These two bra support cik B dgn jaya sekali. It also prevent your B from sagging n cover your nipple as well. Paham2 je lah kalau time bf ni, cik B montok semacam je n kalau pakai bra yang nipis tuh mmg nampak ahh. I mmg recommended lah for mommies out there utk pakai. Yang tak bf pn lg digalakkan sbb design sgt selesa dipakai dan juga menjaga cik B agar sentiasa cantik tanpa apa2 suntikan ok!
 

Long Bra with Waist Nipper
Short Bra


Ta daaa!!80bottles EBM sedia berkhidmat.


Ta daaa inilah hasilnya. Botol Bumble Bee tuh ade 80bijik je, so mmg cukup2 simpan kt bwh tu. Kalau ditambah lg mau kt atas tu pn penuh dgn susu dan alamatnye tak masakle sbb xtahu ikan ngan ayam nak simpan mana. So reminder for me, nnt dh start keje jgn ponteng pam session ye!!pastikan setiap tier penuh dgn EBM..

Oklah korang nak titun ye (sbb skrg dh pukul 2pg). So sebarang pertanyaan ke nak share jgn malu2 nk komen ye. Kalau malu jugak pm kt Seri Mahani (facebook) ataupn msg/whastapp/viber @0163223094 ataupn email ke smi3780@gmail.com.

puanS.