Follow Us @seri.mahani

Apr 30, 2012

Selamat Ulangtahun SM Faisal

8:00 PM 2 Comments

This entry dedicated for you Dy!!Happy 3rd anniversary..
1st May 2009
2nd May 2009
3rd May 2009
"Sayangku,
Jangan kau persoalkan siapa di hatiku,
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu.."



Dy,
For time being my tak dpt nak belikan dy tag heuer kesukaan dy nih (yg tak terjangkau di pikiran bp ribu??-siap ade brad pitt skali..hikhik)

  
dan jugak kusi urut Osim nih...
My hanya boleh bg 2 org kanak2 comel ni yang akan sentiasa panjat dy main bok2 bile dy tgh rehat, ajak dy main bola ptg2 dan ajak wrestling bile dy tgh baring tgk bola.Sorry dy!!its ur part to get involved..


Terima kasih sbb jadi pelengkap hidup my dan jadi COOL daddy pd 2 org hero kita. 
Terima kasih sbb sanggup berjaga mlm tukarkan pampers dan bancuh susu Elman. 
Terima kasih sbb bergilir jaga Emran yg suke berjaga mlm.
Terima kasih sbb sentiasa support my.
Terima kasih untuk segalanya!!

Love u till the end,
momMY


3rd Anniversary Give Away

12:07 PM 0 Comments
Thank you everybody for the overwhelming response on my facebook status last night!!

During my 3rd Anniversarry tomorrow (1st May), I love to give away all these cotton Vietnam for FREE with every purchase of 1set Premium Beautiful corset with special price from me. 

This special promotion only valid from today until 5th May 12 (Saturday).

 You can select ur own preference..!!

merah sayang
hitam menawan
pink gegurl
pepel cute
paisley gojes

Hurry!!!Its only 5pieces..and some colors is so HOTss..

p/s: 
Kpd sesiapa yg masih ragu2 untuk memakai kain cotton (nampak gemuk mungkin hehe), grab this chance to wear kain cotton tanpa rasa malu2!!

do contact me @
smi3780@gmail.com
0163223094

puanS.

Apr 20, 2012

STAY FOCUSED!

4:03 PM 1 Comments
Fokus maksudnya satu titik tumpuan dlm menentukan kejelasan sesebuah idea serta lebih menekankan ketepatan berbanding kelajuan. So fokus ni akan membuatkan kita menumpukan seluruh perhatian pada sesuatu serta mengabaikan yang lain.


Macamana nak kekal FOKUS?

1. Tetapkan MATLAMAT
  • Apa matlamat kita??Setiap orang yg hidup pasti ada matlamat dalam hidupnya. Kerana dengan matlamatla kita akan fokus dan berusaha ke arah itu sehingga berjaya mencapainya. Percayalah tanpa matlamat tidak akan wujud cabaran!
  • Matlamat adalah hala tuju seperti kompas yang menunjukkan jalan.
  • Catat setiap matlamat bersama tempohnya. Fokus pada setiap matlamat untuk mencapainya dalam tempoh yang ditetapkan. Jujur pada diri sendiri kerana kejayaan plg bermakna apabila kita dapat mencapai sesuatu matlamat dlm tempoh yg kita tetapkan.
  • Matlamat haruslah jelas dan sempurna dalam tempoh yang munasabah.
  • Aware pd setiap langkah yang diambil supaya menjadi peringatan. Ia akan membuatkan kita kekal bermotivasi.
  • Matlamat yg ditetapkan haruslah diperiksa, dirancang dan dilaksanakan. Matlamat yang dirancang tanpa tindakan adalah SIA-SIA!
2. Rancang untuk BERTINDAK
  • Rangka setiap tindakan utk capai matlamat.
  • TO DO LIST adalah penting.
  • Sepanjang perjalanan ke arah mencapai matlamat, strategi dan langkah yang dirancang sebelumnya mungkin akan berubah. Jadi, tetapkan matlamat dan fleksibel dgn strategi.
  • Jangan putus asa dan mengalah jika ada halangan. Teruskan dan kekal fokus.
3. Tentukan PRIORITY
  • Selesaikan setiap perkara mengikut keutamaan.
  • Memberi fokus pada yang utama menghasilkan produktiviti secara optimum.
4. Hapuskan GANGGUAN luar dan dalam
  • Gangguan boleh menyebabkan kita hilang tumpuan tidak kira samada faktor dalaman atau luaran.
  • Hapuskan semua gangguan kerana ianya akan melambatkan proses dan perjalanan.
5. Kekalkan KESIHATAN badan
  • Badan memerlukan nutrien, masa rehat dan tidur yang mencukupi untuk terus fokus.
  • Ambil masa untuk diri sendiri seperti beriadah atau bercuti bersama keluarga.
6. Ubah MINDA
  • Sukar untuk memberi tumpuan kepada perkara yang tidak disukai. Tapi kita boleh mengawal dan mengubah persepsi dan minda kita.
  • Sentiasa berfikiran positif supaya kita dapat melihat ruang dan kemungkinan untuk memperbaiki dan menyelamatkan situasi.
  • Kita harus fokus pada potensi diri, percaya kepada kebolehan diri dan keputusan yang dibuat, bukannya fokus pada had dan batasan.
7. Bergaul dgn org yg mempunyai MATLAMAT YANG SAMA
  • Kawan, pasangan dan ahli keluarga mungkin tidak mempunyai matlamat yang sama.
  • Bergaul dan cari orang yang mempunyai matlamat yang sama, pasti kita akan cuba bekerjasama, saling mendorong dan akhirnya mencapai matlamat. Team work adalah penting!

Dalam hidup ini, banyak sangat masalah dan halangan yang perlu kita atasi. Kita harus melihat masalah dan halangan tersebut sebagai satu pengalaman. Kadang ia merupakan pengalaman yang paling berguna dan boleh dijadikan iktibar. Untuk berjaya tidaklah semudah yang disangka. Pengorbanan, halangan dan dugaan itu sentiasa mengiringi kejayaan. So STAY FOCUSED pada matlamat walaupun kadang-kadang kita terjatuh, gagal dan kecewa. Jangan putus asa dan mengalah dengan mudah.


source: futuristik bil.89

puanS.

Apr 19, 2012

Breastfeeding Mommy!!

9:00 AM 0 Comments

Ahha tiap-tiap hari ade entry ok! sebabnya office still under renovation,so cuti ditambah lagi. Kali ni nk share pasal breastfeeding pulak. Dah hujung-hujung cuti ni, kena pastikan stok EBM mencukupi utk dihantar ke baby sitter. So as a BF mommy yg tegar, kenalah bersedia supaya stock tak berkurangan. .

Medela fs, AVENT steriliser and Apollo tape for tagging purpose
Berjaya jugak beli steriliser. Memang sangat mudah dan cepat dlm mensteril botol2 susu yang byk ni. Yang dalam bekas tu pam Medela fs yang dah berkhidmat hampir 2thn. Nasibla tak pandai buat perangai kan pam kan??Pen merah dgn apollo tape tuh utk tagging. Senang nk tanggalkan masa basuh botol dan jimat juge! Mula tuh guna letraTag mcm kat bawah ni, tp my 2nd son tu dh take over dgn mengeluarkn semua sticker yg ado. So nak beli catridge sticker pn malas tu yang guna apollo tape je. Lagi senang!
 
LetraTag for tagging
 

 
Sambil mengupdate sempat lg pump!!
Seriuosly this time I xde masalah langsung pasal lactation. I start bf since dr labour room lg. Harap kali ni dpt fully bf sampai 2thn. Buat stock EBM pn senang je even pam ikut suka..syukur syukur. I ni bukan dlm kategori yg jenis banyak susu, tp berjaya jugak manage to bf diorg. One thing I notice, this time I mmg guna full set Premium Beautiful. Susu mmg takde masalah, nak menyusukan pn takde masalah. Segala mak nenek problem macam bengkak susu ke let down ke memang takde. Kalau tak dulu mmg nak menangis kalau kena bengkak susu, cik B dh keras macam batu!Magic kan??Btol korang, tak tipu punya sbb I mmg tak beli langsung nursing pad. I just guna full set PB. Long bra nye sgt frenly during breastfeeding n I ade short bra juge. Boleh tukar2 ikut suka. Time nak breastfeed or pam just selak ke bawah je sbb kainnya lembut. No worries at al!

Since guna PB ni I mmg tak beli langsung nursing bra dah. These two bra support cik B dgn jaya sekali. It also prevent your B from sagging n cover your nipple as well. Paham2 je lah kalau time bf ni, cik B montok semacam je n kalau pakai bra yang nipis tuh mmg nampak ahh. I mmg recommended lah for mommies out there utk pakai. Yang tak bf pn lg digalakkan sbb design sgt selesa dipakai dan juga menjaga cik B agar sentiasa cantik tanpa apa2 suntikan ok!
 

Long Bra with Waist Nipper
Short Bra


Ta daaa!!80bottles EBM sedia berkhidmat.


Ta daaa inilah hasilnya. Botol Bumble Bee tuh ade 80bijik je, so mmg cukup2 simpan kt bwh tu. Kalau ditambah lg mau kt atas tu pn penuh dgn susu dan alamatnye tak masakle sbb xtahu ikan ngan ayam nak simpan mana. So reminder for me, nnt dh start keje jgn ponteng pam session ye!!pastikan setiap tier penuh dgn EBM..

Oklah korang nak titun ye (sbb skrg dh pukul 2pg). So sebarang pertanyaan ke nak share jgn malu2 nk komen ye. Kalau malu jugak pm kt Seri Mahani (facebook) ataupn msg/whastapp/viber @0163223094 ataupn email ke smi3780@gmail.com.

puanS.

Apr 18, 2012

Hoyei!!!I LOST 13kgs..

12:00 PM 0 Comments
Hoyeiii!!hoyei!!!I managed to lose 13kgs during my confinement..thanks a lot Premium Beautiful!!u help me a lot during my hectic confinement..
Taman Rama-Rama Penang 15 Jan 12 @34weeks pregnancy
 
Last entry pny gambar close up sket perut!!
Dua gambar kat atas ni diambil masa kitorg pergi bercuti kt Penang. Pada masa tu dh 8 bln lebih peknen. Besar2 perut pn gagah jugak pergi berjalan merata tuh. This time berat dh lebih 85kgs ok!!Nak dkt bersalin berat i mencecah 90kgs..isk isk isk..bayangkanlah byk mn nak hilangkan menjadi 65kgs..

After a week deliver, I baru start pakai balik PB. Tak sanggup tengok perut wehh. Nasiblah muat lagik size lama,kalau tak muat mesti stress tak hengat (yg membawa maksud berat berganda2!). Masa pakai PB tuh i br je urut sekali (day 1). Bidan ckp badan dh masuk angin sbb lambat urut. Tp esoknye (day 2), bidan tuh ckp perut dah kempis tak mcm semalam. N the secret is am wearing PB for only 8 hours. Hoyeii hoyeii berjaya.Tak tahula nk ckp mcmana tp sgtlah membantu sgt pakai PB ni. Dahla pantang sdn bhd kan, so mmg takleh duk diam ade saje benda nak dibuat. Ditambah pulak ada anak kecil lagi sorang, takkan nak biarkan je dia kan??

Bila sarung je PB, bhgn yg sakit/nyilu2 kt stiching tuh tak terasa lgsg. Terasa spt dilindungi dan dijaga rapi. Batuk ke hape ke takde effect lgsg. Yelah bayangkanlah kt bhgn bwh tu dh dijaga kemas dan kejap dgn girdle, mmg rasa sgt selesa. So bila tido nk turun katil ke nak gerak ke sana ke mari pn tak jadi hal lah.
 
25th March 2012 @40days confinement
Gambar ni masa birthday yg ke tutttt..ahahha..ngam2 40hr berpantang. Masa ni berat dh turun 77kgs (which means i dah lose 13kgs within 33days!!)..suke sgt2..PB really works for me..so gambar2 kt bwh ni menunjukkan i boleh muat lg jeans n baju before pregnant dl (alamak pakai baju n tudung yg sama tp di hari yg lain..abaikanlah ye!!)

Oh ye jeans n baju ni dipakai tanpa PB ok..

29th March 2012 @45days after deliver

Big Red Strawberry Farm @Cameron Highlands
Within a month lose 13kgs oklah kan!!takkn nak turunkn terus 20kgs, takutlah pulak penurunan yg mendadak gitu. Biarlah sedikit demi sedikit tp berterusan dan berkekalan,tak gitu? 

Actually my target is 65kgs ye macam gambar kt bawah ni, selim gitu! tak sanggup rasanya tgk gambar2 lama ni..rasa tercabar btol!!Tapi akan kupastikan ianya terjadi..semuanya tak mustahil kan PB kan??
2007 Kuala Besut, Terengganu

For those yang nak tahu details, nak try ke atau apa2 saja berkaitan Premium Beautiful bolehlah ye menghubungi I dgn pelbagai cara spt dibawah ni!!

Message/whatsapp/viber : 0163223094
Email : smi3780@gmail.com
Facebook : Seri Mahani
Twitter : @seriAEF

p/s: rebates up to RM500 will end this month.get your set now with lower price ever!!

puanS.

I'm back!!

9:32 AM 0 Comments
Assalam..

Lama betul menyepikan diri dlm arena ber'blog'ing ni. Last entry was last year!! Sgtla cpt masa kan?? Sampai dah naik bersawang blog nih ha. Actually byk je yg nk di kongsikan drla sekecik2 perkara sampaila ke besar2 badan n at last satu pn tak buat.

So kita wrap up je lah ye yg mana2 tertinggal tuh. Make it short n precise sbb zaman skrg kn zaman yg pantas. Semuanya nk short form. Sampaikn baca pn dh tak paham dgn bahasa sanskrit rekaan muda mudi zaman skrg,btol tak??

Masa awal thn hrtu mmg dh sarat sgt. I ni kalau preggy perut mengalahkn mengandung kembar. Punyala besar. Rupanya mmg i mengandung kembar pn tapi kembar dgn air. Tu sbb perut mmg super duper besau tak hengat!!

Penang 15 Jan 12 @Toys Museum

Amacam besau tak??Ni sebulan sblm bersalin tau. Masa dh cukup bln tu lg ngeri kalau tgk kt cermin, mcm nk meletup. Lps balik dr penang ni g cek up then gynae sahkn i ade polyhydramnios  aka air ketuban byk. Then next check up gynae schedule kn utk buat MGTT (utk tgk level gula) n scan details (3D). Dr Ju (my gynae) said, poly can happen with 3 causes. One if I ade diabetes, 2nd if baby ade problem to swallow and 3rd is kuasa tuhan (no reason). Tp Alhamdulillah I takde kencing manis n baby condition pn ok.

So nk dipendekkn cerita, masa last check up tu Dr Ju advise utk bersalin awal which means kena induce utk elakkan waterbag pecah tiba2 n boleh membahayakan baby n me. Alhamdulillah pada 14 Feb 12 tepat jam 3ptg lahirlah heroku yg kedua.


Now I'm officially mother of two CUTE heroes Elman dan Emran!!Syukur sgt kt Tuhan sebab diberi peluang jadi ibu lagi.

To both of u, mommy promise that i will give u the best as i can..will make sure the smile on your face will never fade away..doa yg takkan putus sehingga putusnya nyawaku..sbb kamulah perkara paling indah dlm hidup mommy!!

puanS.