Dec 27, 2011

A-Z List for Confinement..

Entry kali ni nak citer pasal persediaan nk berpantang la pulak. Almaklumlah berpantang sendiri kan, so dr sekecik2 benda sampaila kebesar2 benda semua kena uruskn sendiri. Lagipun dh masuk 32 minggu ni so kena bersiap awalla takut nnt dh xlarat.

Kt bawah ni nak share antara barang2 yg biasa digunakan since first pregnancy lg..ada jugak yg baru nk cuba..

1. Mak Bidan
Kali ni gunakan khidmat mak bidan lain. Bukan yg lama tak besh, tp jauh le pulak. Dh booked siap2 dh takut dikebas org.eheh. Rate utk 3hr = RM250, kalau 5hr=RM400.
Lps servis mak bidan tamat, kenala berpantang sendiri. So buku2 kt bwh ni la yg jd cikgu utk hari2 berikutnya. Alhamdulillah sgt2 la membantu.
2. Pati Ikan Haruan
First week after deliver tuh mmg pagi petang minum pati ikan haruan. Walaupon rasanya Tuhan je yg tahu, telan je nak bg cepat baik. Lgpn ikan haruan susah nak carik dan sape lak yg nak masakkan nnt. So the easiest way is beli je pati ikan haruan, senang je beli terus telan. Last time minum pati ikan haruan Polleney, this time nak cuba Maspati pulak. Harap2 rasanya sedap sket la.
 3. Minyak Herbanika dan Minyak Mustajab Nona Roguy
Kedua2 minyak ini amatlah membantu dan tersangatla best skali. Thats why tak cari minyak lain dh. Dulu guna satu set NR, tp kali ni beli yg loose je sbb yg lain2 byk yg tak guna. Selain minyak2 ni, sape2 yg mencari2 set bersalin pengambilan pil phyto natal juge sangat digalakkan. Langsung takde sembelit dan badan rasa fresh je.
 4. Corset Premium Beautiful
Ahha. A must corset to have during confinement!!I will ensure this corset work for me n blog about it one day.
5. Pilis
Pilis ni mcm bedak sejuk tp tampal kt dahi je..bile letak kt dahi mmg panas tp kepala rasa ringan je bila pakai. Mak bidan dl cakap, pakai pilis ni nk elakkan dr sakit kepala.
6. Shaklee Confinement Set
Disbbkn dh mkn set shaklee ni since early pregnancy lg, so utk confinement ni teruskan je. Alhamdulillah, during pregnancy nih mmg mkn pil2 dr shaklee ni. Badan rasa sihat je. So far gatal2 pn xde (1st pregnant dl kena gatal2 satu bdn). Perut pn tak rasa gatal atau kering. Kaki tak bengkak even dh masuk 32mgg dh. Tak sakit2 belakang. Sapa2 yg berminat leh contact my fren ye Cikgu Hani..
7. Tungku
Gambar bwh ni mcm tungku utk baby je..ehehe.
8. Disposable Items
Yg akhir ni adalah antara perakara asas yg paling penting. Disposable panties, pads and toilet tissue adalah antara yg perlu ade ye for me!!



puanS.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...