Follow Us @seri.mahani

Dec 28, 2011

Hutang oh hutang!!!

10:43 PM 0 Comments
Rasa2nya dlm dunia ni ade tak org yg tak berhutang ye??Boleh dikatakan setiap org dlm dunia ni berhutang. Hutang ni sebenarnya ade byk jenis, yg basic of course la rumah, keta, ptptn (heheh), kad kredit, personal loan..etc..etc..
 
Sebenarnya hutang ni terbahagi kpd 2 jenis:
1. Hutang BAIK
2. Hutang TAK BERAPA BAIK

Hutang BAIK ni yg membolehkn beban kewangan dijelaskn. Contohnya mcm pendidikan anak2, sambung belajar ke, attend extra course, tambah aset dan juga memulakan bisnes. Sbb semua hutang ni akan memberi faedah dlm jangka masa panjang.

Hutang TAK BAIK pula sesuatu yang tidak mendtgkan apa2 faedah langsung. Cthnya mcm berhutang sbb nk bercuti, nk bergaya sakan dan apa2 yg berjangka hayat pendek la.

TANDA2 SESEORG ITU MENGALAMI MASALAH HUTANG
  •  byr minima kad kredit
  •  jumlah hutang tak kurang2
  •  keluar wang tunai dr kad kredit
  •  takde simpanan
  •  berbelanja dgn kad kredit sampai cecah/over limit
  •  kad kredit lg byk dr kad debit
  •  bil2 lapuk yg sangkut
  •  semua gaji bayar hutang
  •  gagal dpt bank loan
  •  mengalami gangguan dan tekanan hidup!!

TABIAT BERBELANJA YG MENJURUS KPD HUTANG!!
  1. Berbelanja > pendapatan
  2. Guna kad kredit masa membeli sdgkn ada cash
  3. Buat hutang baru sbb nk settle hutang lama
  4. Belanja dulu, simpan kemudian

KENAPA SUSAH SGT NAK SETTLEKAN HUTANG???
  1. Tak betul2 faham mcmana boleh terjadinya hutang
  2. Takde matlamat
  3. Membuat hutang baru bila selesai hutang lama
  4. Tidak tahu strategi penghapusan hutang yang betul
  5. Gagal mendisiplinkan diri

BAGAIMANA NAK SETTLE HUTANG DGN LEBIH BERKESAN!!
  1. Meminjam secara berhemat
  2. Guna kad kredit dgn bijak - jgn ikut nafsu!!
  3. Bayar bil secara automatik - auto deduct
  4. Buat BAJET
  5. Start SAVINGS!!
  6. Berbelanja ikut kemampuan
  7. Guna CASH masa beli barang

 Source: FUTURISTIK Buletin Bil.86

puanS. 
"jgn lupe byr hutang ye..sbb hutang bawak sampai ke alam SANA!! "

Dec 27, 2011

A-Z List for Confinement..

4:50 PM 4 Comments
Entry kali ni nak citer pasal persediaan nk berpantang la pulak. Almaklumlah berpantang sendiri kan, so dr sekecik2 benda sampaila kebesar2 benda semua kena uruskn sendiri. Lagipun dh masuk 32 minggu ni so kena bersiap awalla takut nnt dh xlarat.

Kt bawah ni nak share antara barang2 yg biasa digunakan since first pregnancy lg..ada jugak yg baru nk cuba..

1. Mak Bidan
Kali ni gunakan khidmat mak bidan lain. Bukan yg lama tak besh, tp jauh le pulak. Dh booked siap2 dh takut dikebas org.eheh. Rate utk 3hr = RM250, kalau 5hr=RM400.
Lps servis mak bidan tamat, kenala berpantang sendiri. So buku2 kt bwh ni la yg jd cikgu utk hari2 berikutnya. Alhamdulillah sgt2 la membantu.
2. Pati Ikan Haruan
First week after deliver tuh mmg pagi petang minum pati ikan haruan. Walaupon rasanya Tuhan je yg tahu, telan je nak bg cepat baik. Lgpn ikan haruan susah nak carik dan sape lak yg nak masakkan nnt. So the easiest way is beli je pati ikan haruan, senang je beli terus telan. Last time minum pati ikan haruan Polleney, this time nak cuba Maspati pulak. Harap2 rasanya sedap sket la.
 3. Minyak Herbanika dan Minyak Mustajab Nona Roguy
Kedua2 minyak ini amatlah membantu dan tersangatla best skali. Thats why tak cari minyak lain dh. Dulu guna satu set NR, tp kali ni beli yg loose je sbb yg lain2 byk yg tak guna. Selain minyak2 ni, sape2 yg mencari2 set bersalin pengambilan pil phyto natal juge sangat digalakkan. Langsung takde sembelit dan badan rasa fresh je.
 4. Corset Premium Beautiful
Ahha. A must corset to have during confinement!!I will ensure this corset work for me n blog about it one day.
5. Pilis
Pilis ni mcm bedak sejuk tp tampal kt dahi je..bile letak kt dahi mmg panas tp kepala rasa ringan je bila pakai. Mak bidan dl cakap, pakai pilis ni nk elakkan dr sakit kepala.
6. Shaklee Confinement Set
Disbbkn dh mkn set shaklee ni since early pregnancy lg, so utk confinement ni teruskan je. Alhamdulillah, during pregnancy nih mmg mkn pil2 dr shaklee ni. Badan rasa sihat je. So far gatal2 pn xde (1st pregnant dl kena gatal2 satu bdn). Perut pn tak rasa gatal atau kering. Kaki tak bengkak even dh masuk 32mgg dh. Tak sakit2 belakang. Sapa2 yg berminat leh contact my fren ye Cikgu Hani..
7. Tungku
Gambar bwh ni mcm tungku utk baby je..ehehe.
8. Disposable Items
Yg akhir ni adalah antara perakara asas yg paling penting. Disposable panties, pads and toilet tissue adalah antara yg perlu ade ye for me!!



puanS.