Nov 25, 2011

Tips2 Bercuti Ke Vietnam!!

Macam best je tajuk entry..padehal dh sebulan lebih pergi..skrg baru terkial2 nk update kt blog...xbz mn pon, tp nak dtg mood rajin tu yg tak sampai2..

Tapi tips2 ni rasanya applicable for those yg backpackers or self travel la..kalu guna agent, tak payah la risau..


TIPS No.1:

Di vietnam kita boleh menggunakan 3 jenis matawang iaitu VND (vietnam dong), USD (dollar US) dan juga MYR (Ringgit Malaysia)..so tukar VND for small amount n for small change sbb diorg suke USD lg..make sure ade VND small change sbb taxi diorg xsuke bg duit lebih..

Oh ye, anda digalakkan untuk menukar duit di Vietnam sbb diorg bg rate yg lebih tinggi compare to money changer kt Malaysia..kedai emas diorg boleh menerima sebarang penukaran matawang ok..lg2 yg dkt2 dgn ben thanh market tuh..

Kesan kejadian:
#1: pakcik taxi pow VND100,000 dr airport ke hotel!!kalau tak halalkn, diorg bukan peduli pn..rugi..rugi.. 
#2: adeke kacang rebus secawan VND50,000..mcmana la aku leh terpukau dgn pakcik si penjual kacang rebus tu..isk isk isk..


TIPS No.2:

Print siap2 alamat tempat2 yg nak pergi ye..sbb adenye masalah komunikasi..mcm ayam n itik..so dgn menulis alamat shj diorg akan paham ke mana arah tujuan kita..n standby dlm beg juge mn tau tetibe dlm perjlnan ingin menukar destinasi akibat cuaca kan?

Kejadian malang:
#1: nk pergi muzium lain, di hantarnye ke muzium lain..sudahnye berpusing2 le kt HCMC tu bersama penambahan duit taxi..adeke patut..tp mak ok je!!byk berjln kn luas pemandangan..
#2: ckp kt pakcik taxi nk g parkson, rupanya2 ade 5 parkson kt HCMC..so dihantarnye ke parkson yg paling jauhh sekali...hamekkk kau..
#3: restoren dh tutup..sungguh klakor...kerana bg alamat restoren halal ni, smapai2 kedai dh tutup dh jd kedai gunting rambut..so terpaksa carik taxi lain n mkn je kt restoren yg dkt ngan hotel..vn halal..


TIPS No.3:

For those yg pergi HCMC untuk memborong di Ben Thanh Market, cariklah hotel2 yg berdekatan ye..so leh menapak je g market tuh..lg2 yg bwk anak kecik..sbb market ni sgtlah tak friendly stroller or kanak2..dgn stay di hotel2 yg berdekatan, bolehlah g memborong sakan dgn meninggalkan anak2 dgn en suami ye..harap maklum!!


TIPS No.4:

Jgn lupe bwk kalkulator ye..kan dh ckp td ade masalah komunikasi..so kalau tunjuk angka kt kalkulator je br diorg leh paham bp harga yg kite nak...dh bwk kalkulator tu jgn lupa conversion nye pulak..nnt bertukar2 le pulak dgn USD, MYR ngan VND.

Walaupun adenya masalah komunkasi, tetapi ade jgk sesetgh peniaga yg pandai berbahasa melayu. so dgn adenye kalkulator senang nak tawar menawar..jgn malu mintak kurang yer sbb mmg kompom akan dpt murah nyer..percayalah!!!!


Itu jerr kot setakat ni...sesapa yg ade pendapat lain jgn segan2 share ye...


puanseri
0163223094
smi3780@gmail.com