Feb 21, 2011

Bottle Feeding; plastic vs glass vs stainless steel

haaa pening kan??kan??kan??..teringat kata2 kwn aku yg dikenali sebagai "lonyah", "botol susu plastic ni even BPA free pn tp lasting till 11mos jer"..hjg bln ni my son dh 11bln, so time utk tukar botol!!hmmm my son so used dgn botol Avent..since dr lahir lg..nasib dia bukan memilih sgt lgpn aku tak introduce botol/puting lain pn kt dia...hehe..selamat2..ye la bantainye dia xberkenan dgn puting Avent, rugile aku sbb dia fully breastfeed, so mmg bykla botol2 susu kt rumah ni..storage guna bumble bee then feeding guna Avent..skrg kena pk FM lak sbb aku pny stock EBM dh merudum dr 60 botol tinggal 6 botol jer..lgla kena carik botol lain sbb kena guna boiling water nak bancuh FM..

then pk punya pk, ade btolnye ckp kwn aku tuh..botol plastik ni mmg bahaya..kalau guna air panas boleh leaching substances yg harmfull to our children..dhla skrg byk sgt penyakit due to chemical hazard, pollution and etc..harga sebuah kemajuan kan??so aku start-lah mengoogling bermcm2 jenis botol..

1st aku start googling glass bottle..zmn dulu2 mmg diorg guna botol susu kaca utk bg susu kt anak..tp disbbkn berat n byk yg pecah disbbkn lemparan jarak jauh anak2 lps menyusu, so pengeluaran botol susu kaca dh takde or ade tp aku yg tak notice..hehe..sbb takde anak, malas nk amik pusing..so skrg barula terhegeh2 mencarik the best bottle to use kan..

my fren guna life factory utk anak dia..aku berkenan jugak dgn dia pny sleeve..cute and colourful..tp aku tak suka size dia yg 9oz, kurus n tinggi..so not me..hikhik..tp yg 5oz comelss..


Then google lg jumpa siliskin. .hmm sleeve jugak yg bwk masalah..tak cun plus cap dia yg tak menarik..
Pastu jumpa lak peapod nih..mcm tak besh je dia pny sarung..byk songeh!!hehe
Then jumpa lak cherub baby..look alike life factory kan..tp life factory pny sleeve lg cun..tp sleeve cherub baby nih leh tukar kaler if susu panas..jd mcm indicator..bile tukar kaler means tak sesuai nk fed baby..
At last jumpa Coddlelife..rasa mcm berkenan lak..tp my fren suh confirmkn samada teat dia leh tak masuk dgn teat lain esp Avent..ok, nnt confirm dgn dealer..
So dlm mencari2 glass bottle, my fren suggest stainless steel bottle..nampak menarik juge kan..why not google..so leh jugak find out pros n cons..

Organic kidz..nampak mcm botol thermos kan..pros gune SS bottle ni tahan karat l aof course kan, then ringan and also senang nk basuh...design yg kalerful..nice jugak..then leh suit dgn almost sume teat yg wide mouthed..also spout..mcm besh..akhirnye penin nk buat keputusan...nak pilih botol susu pn susah..utk yg tersyg kan mestilah yg TERBAEKKKK!!
Then jumpa gak dgn brand nih..pura kiki..tp thread dia also besi so maksudnye teat mesti brand pura kiki gak...


tp dlm mengoogle botol2 susu ni terjumpa lak satu botol yg amat futuristik..iiamo..siap boleh panas sendiri tanpa warmer...gune organic heater..canggeh beb!!


so guys yg hopping into my blog or tgh blog walking bolehla bg reviews or suggest which one yg bagus..

puanS.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...