Follow Us @seri.mahani

Feb 22, 2011

Increase milk supply or FM??

4:10 PM 1 Comments
Spt entry lepas, ade story pasal FM kan sbb stock EBM dh kurang..tp saje aku lengah2kn utk beli FM..belum bersedia rasanya nk bg sidia susu formula..since dlm perut lg aku dh nekad nk bg dia fully breastfeed sampai 2thn..tp ni br nk masuk 11bln, susu dh kurang..sesuatu mesti dilakukan dgn segera..so aku carik alternatif utk perbykkan susu instead of mengalah n bagi FM....

masa dlm pantang sampai dh keje awal2 dl aku amalkan minum longan kering..sgt berkesan sbb setiap kali pumping session mesti dpt lebih dr 6oz-8oz..thanx Noraida for the tips!!tp yg tak tahannya aku rasa mcm kena asma lak..may be longan ni sejuk kot..cepat je dpt batuk n kdg2 bernafas pn berbunyi..inila dia dried longan..


carik balik sume info2 pasal bf ni masa pregnant termasuklah buku2 n artikel2..then terjumpa satu artikel bertajuk "How To Increase Milk Supply" written by Shima from Mom's Litle Ones. So, here are some of so-called remedies which her have tried to encounter this problem. n my comment in purple font.

1) Consume certain food and drinks – for example Japanese green tea, clorophyll drink, 
     pucuk manis, ulam pegaga, papayas, dates
     japanese green tea n pucuk manis tak pernah cube lg..mcm payah je nak dpt, 
     chlorophyl pernah cube tp tak tahan dgn rasanya..huhu..ulam pegaga, betik n kurma dh
     cube..tp mcm takde perubahan.

2) Feed on demand and not the clock.
    Of course!!

3) Nurse every chance you have even if the baby does not initiate it.
     Every single second i have.

4) Express milk after feeding the baby. You are actually telling your body to produce more.
     Masa dlm pantang sgt rajin mengosongkan breast after breastfeed..Now dh tak buat
     sbb rasa mcm dia dh sedut habis..hehhe..

5) Get enough rest, calories and fluids. Don’t worry about dieting since nursing mothers
     usually get back in shape faster that mothers who bottle-feed their child.
     rest of cos not enuf,never have a sleep tight after being a mom. calories intake dh over
     kot. plain water mmg payah nk cukupkn 2L per day.diet??hmm i'm nursing mother for
     11mos, but to back in shape i think will take another year or 2year..kalu tak
     terpeknen..huhuuh

6) For working mothers, nurse baby the last thing in the morning (before going to work)
     and the first thing in the evening (right after coming back to work) and allow the baby
     free access to the breasts when at home and during weekends.
    the 1st thing in the morning and the last thing at the nite!!weekend is 24seven.

7) Do not use pacifiers.
    my son hisap jari..keturunan..   

8) If possible, use double pump. Double expression considerably reduces pumping time and
    promotes milk production. Research shows that double pumping increases the prolactin
    levels.
    guna medela fs..fo sure double pumping!!

9) Pump more at work. Instead of 2 pumping sessions add one more session.
     now buat 2 session jer kt opis..1session at home early in the morning..mlm je payah nk
     mengepam sbb sidia asyik bergayut jer..

then pernah try jugak fenugreek chocolate milk sbb fenugreek aka halba ni pn boleh increase milk supply..but nothing change..still sama even dh habis semuanya diminum..


last week aku try makan pil tambah susu beli dr farmasi, dh habis semua pil aku telan tp tidak juge membuahkan hasil..ape nk buat nehhh..

hrtu pernah jugak google pasal shaklee..supplement..tp tak pernah try lagi..ok ke erk?dlm Pa&Ma pn ade kluar psl shaklee ni edisi feb 11.

ade juge ckp minum milo or holicks n susu plus oat boleh tambah susu juga..tp hr2 bekpes bancuh milo dgn oat..tidak juga berkesan...so hrni mencuba balik makan lobak putih dgn brokoli..harap2 yg ni menjadikla...
utk sidia yg tersayang, akan aku usahakan sehingga berjaya..doa dan tawakal semoga Allah memberkati usaha aku ni..Amin

puanS.

Feb 21, 2011

Bottle Feeding; plastic vs glass vs stainless steel

4:30 PM 7 Comments
haaa pening kan??kan??kan??..teringat kata2 kwn aku yg dikenali sebagai "lonyah", "botol susu plastic ni even BPA free pn tp lasting till 11mos jer"..hjg bln ni my son dh 11bln, so time utk tukar botol!!hmmm my son so used dgn botol Avent..since dr lahir lg..nasib dia bukan memilih sgt lgpn aku tak introduce botol/puting lain pn kt dia...hehe..selamat2..ye la bantainye dia xberkenan dgn puting Avent, rugile aku sbb dia fully breastfeed, so mmg bykla botol2 susu kt rumah ni..storage guna bumble bee then feeding guna Avent..skrg kena pk FM lak sbb aku pny stock EBM dh merudum dr 60 botol tinggal 6 botol jer..lgla kena carik botol lain sbb kena guna boiling water nak bancuh FM..

then pk punya pk, ade btolnye ckp kwn aku tuh..botol plastik ni mmg bahaya..kalau guna air panas boleh leaching substances yg harmfull to our children..dhla skrg byk sgt penyakit due to chemical hazard, pollution and etc..harga sebuah kemajuan kan??so aku start-lah mengoogling bermcm2 jenis botol..

1st aku start googling glass bottle..zmn dulu2 mmg diorg guna botol susu kaca utk bg susu kt anak..tp disbbkn berat n byk yg pecah disbbkn lemparan jarak jauh anak2 lps menyusu, so pengeluaran botol susu kaca dh takde or ade tp aku yg tak notice..hehe..sbb takde anak, malas nk amik pusing..so skrg barula terhegeh2 mencarik the best bottle to use kan..

my fren guna life factory utk anak dia..aku berkenan jugak dgn dia pny sleeve..cute and colourful..tp aku tak suka size dia yg 9oz, kurus n tinggi..so not me..hikhik..tp yg 5oz comelss..


Then google lg jumpa siliskin. .hmm sleeve jugak yg bwk masalah..tak cun plus cap dia yg tak menarik..
Pastu jumpa lak peapod nih..mcm tak besh je dia pny sarung..byk songeh!!hehe
Then jumpa lak cherub baby..look alike life factory kan..tp life factory pny sleeve lg cun..tp sleeve cherub baby nih leh tukar kaler if susu panas..jd mcm indicator..bile tukar kaler means tak sesuai nk fed baby..
At last jumpa Coddlelife..rasa mcm berkenan lak..tp my fren suh confirmkn samada teat dia leh tak masuk dgn teat lain esp Avent..ok, nnt confirm dgn dealer..
So dlm mencari2 glass bottle, my fren suggest stainless steel bottle..nampak menarik juge kan..why not google..so leh jugak find out pros n cons..

Organic kidz..nampak mcm botol thermos kan..pros gune SS bottle ni tahan karat l aof course kan, then ringan and also senang nk basuh...design yg kalerful..nice jugak..then leh suit dgn almost sume teat yg wide mouthed..also spout..mcm besh..akhirnye penin nk buat keputusan...nak pilih botol susu pn susah..utk yg tersyg kan mestilah yg TERBAEKKKK!!
Then jumpa gak dgn brand nih..pura kiki..tp thread dia also besi so maksudnye teat mesti brand pura kiki gak...


tp dlm mengoogle botol2 susu ni terjumpa lak satu botol yg amat futuristik..iiamo..siap boleh panas sendiri tanpa warmer...gune organic heater..canggeh beb!!


so guys yg hopping into my blog or tgh blog walking bolehla bg reviews or suggest which one yg bagus..

puanS.

Feb 17, 2011

bila sudah bosan bekerja??????

11:34 AM 4 Comments
haa macamana yer..nak buat apa???hr2 bgn pagi, malas btol nk gi keje..mengadap jem lg sepjg jln..kena berperang dgn anak sebelum hantar bbsitter..blom lg dgn rumah bersepah tak sempat kemas.....huaaaaaa dh mcm tongkang pecah..bilela nak ade hr2 yg ceria dan bersemangat...
tp kalau tak kerja, lgla perit..byknye hutang keliling pinggang..hutang PTPTU, keta, card credit, keluarga etc..etc..uikss payah btol kan..
semua org mcm tuh ke or aku je sorg2 yg ade sawan malas nak g keje...hikhikhik..dl study penat2 sampai tak tido mlm (ye ke??)..tiru sana sini..tp bile dh keje malas le pulak..ke keje yg dibuat mmg tak pernah disukai langsung..so keje apa yg aku suka??..
tp aku kagum ngan kwn2 aku yg masih lg sambung blajar..segan pn ade nk jumpa..sume nk jd doktor dah..ntah bila aku nak jd mcm diorg kan??sambung blajar..
tp hidup kena teruskn wpon malas mcmana pn..xkn nk duk melepek je kt umah kan..lainle kalau laki aku leh bagi duit..hehhe..tp kalau dia bg duit pn, mesti bosan gak duk kt umah..so moral of the story, hari2 kerja..lalallalala..

Feb 10, 2011

Bronchial Pneumonia

2:50 PM 0 Comments

me n hubby n also frens dh plan nak gi Penang for CNY holiday.not also plan, dh siap booked n bayar deposit utk homestay + BBQ kt Teluk Bahang. Tp kita kan manusia hanya mampu  merancang, Tuhan yg menentukan segala2nya. 2days before nak pergi, my son admitted kt SJMC due to bronchial pneumonia. Sedih2 tu sedih jugak tp demi anakanda tercinta, kena redha dgn aturanNya. 1st time dgr desease ni mcm nak pengsan pn ade bila dr dgn selambe je ckp my son confirmed ade bronchial pnuemonia after dia check x-ray. after Q&A dgn dr psl desease ni, brla boleh tenang sket. so i ade share sket info psl desease ni yg mmg common menjangkiti infants and toddler especially below 2years.

"Bronchial pneumonia happens when the pneumonia spreads to several patches in the lungs. Bronchial pneumonia is prevalent in infants, young children and aged adults and it is usually caused by Streptococcus pneumoniae. Bronchial pneumonia also called as bronchopneumonia involves inflammation of the bronchial tubes due to infection. Bronchial pneumonia is not confined to a single anatomic location.
Whatever the case maybe, the symptoms are typical, which causes cough (with or without mucus), rapid breathing, chest pain, and shortness of breath. In addition to these symptoms, fever, headaches, sweats, and weakness are usually present. The cells in the body, need oxygen to survive and when one breathes, the oxygen travels through the nose or mouth into the lungs via air canals known as bronchi.
Both left and right lungs are spongy in nature and are located underneath the rib cage on either side of the chest cavity. Pneumonia causes inflammation (irritation, swelling) or infection of the lungs that leads to formation of fluid and pus to fill a section (Lobar pneumonia) or form patches in both lungs (Bronchial pneumonia.), thus interfering with the uptake of oxygen.
Bronchial pneumonia is triggered in people with immune defense system that is weak, and most often by a simple viral upper respiratory tract infection or a case of influenza.
Bronchial pneumonia that is caused by a cold or flu is known as 'walking pneumonia'. If your immune system is already compromised, pneumonia can be life-threatening. Viruses or bacteria usually cause pneumonia, however, some types of fungi and parasites can also cause it. Breathing in chemical fumes can also cause pneumonia."