Follow Us @seri.mahani

Dec 28, 2011

Hutang oh hutang!!!

10:43 PM 0 Comments
Rasa2nya dlm dunia ni ade tak org yg tak berhutang ye??Boleh dikatakan setiap org dlm dunia ni berhutang. Hutang ni sebenarnya ade byk jenis, yg basic of course la rumah, keta, ptptn (heheh), kad kredit, personal loan..etc..etc..
 
Sebenarnya hutang ni terbahagi kpd 2 jenis:
1. Hutang BAIK
2. Hutang TAK BERAPA BAIK

Hutang BAIK ni yg membolehkn beban kewangan dijelaskn. Contohnya mcm pendidikan anak2, sambung belajar ke, attend extra course, tambah aset dan juga memulakan bisnes. Sbb semua hutang ni akan memberi faedah dlm jangka masa panjang.

Hutang TAK BAIK pula sesuatu yang tidak mendtgkan apa2 faedah langsung. Cthnya mcm berhutang sbb nk bercuti, nk bergaya sakan dan apa2 yg berjangka hayat pendek la.

TANDA2 SESEORG ITU MENGALAMI MASALAH HUTANG
  •  byr minima kad kredit
  •  jumlah hutang tak kurang2
  •  keluar wang tunai dr kad kredit
  •  takde simpanan
  •  berbelanja dgn kad kredit sampai cecah/over limit
  •  kad kredit lg byk dr kad debit
  •  bil2 lapuk yg sangkut
  •  semua gaji bayar hutang
  •  gagal dpt bank loan
  •  mengalami gangguan dan tekanan hidup!!

TABIAT BERBELANJA YG MENJURUS KPD HUTANG!!
  1. Berbelanja > pendapatan
  2. Guna kad kredit masa membeli sdgkn ada cash
  3. Buat hutang baru sbb nk settle hutang lama
  4. Belanja dulu, simpan kemudian

KENAPA SUSAH SGT NAK SETTLEKAN HUTANG???
  1. Tak betul2 faham mcmana boleh terjadinya hutang
  2. Takde matlamat
  3. Membuat hutang baru bila selesai hutang lama
  4. Tidak tahu strategi penghapusan hutang yang betul
  5. Gagal mendisiplinkan diri

BAGAIMANA NAK SETTLE HUTANG DGN LEBIH BERKESAN!!
  1. Meminjam secara berhemat
  2. Guna kad kredit dgn bijak - jgn ikut nafsu!!
  3. Bayar bil secara automatik - auto deduct
  4. Buat BAJET
  5. Start SAVINGS!!
  6. Berbelanja ikut kemampuan
  7. Guna CASH masa beli barang

 Source: FUTURISTIK Buletin Bil.86

puanS. 
"jgn lupe byr hutang ye..sbb hutang bawak sampai ke alam SANA!! "

Dec 27, 2011

A-Z List for Confinement..

4:50 PM 4 Comments
Entry kali ni nak citer pasal persediaan nk berpantang la pulak. Almaklumlah berpantang sendiri kan, so dr sekecik2 benda sampaila kebesar2 benda semua kena uruskn sendiri. Lagipun dh masuk 32 minggu ni so kena bersiap awalla takut nnt dh xlarat.

Kt bawah ni nak share antara barang2 yg biasa digunakan since first pregnancy lg..ada jugak yg baru nk cuba..

1. Mak Bidan
Kali ni gunakan khidmat mak bidan lain. Bukan yg lama tak besh, tp jauh le pulak. Dh booked siap2 dh takut dikebas org.eheh. Rate utk 3hr = RM250, kalau 5hr=RM400.
Lps servis mak bidan tamat, kenala berpantang sendiri. So buku2 kt bwh ni la yg jd cikgu utk hari2 berikutnya. Alhamdulillah sgt2 la membantu.
2. Pati Ikan Haruan
First week after deliver tuh mmg pagi petang minum pati ikan haruan. Walaupon rasanya Tuhan je yg tahu, telan je nak bg cepat baik. Lgpn ikan haruan susah nak carik dan sape lak yg nak masakkan nnt. So the easiest way is beli je pati ikan haruan, senang je beli terus telan. Last time minum pati ikan haruan Polleney, this time nak cuba Maspati pulak. Harap2 rasanya sedap sket la.
 3. Minyak Herbanika dan Minyak Mustajab Nona Roguy
Kedua2 minyak ini amatlah membantu dan tersangatla best skali. Thats why tak cari minyak lain dh. Dulu guna satu set NR, tp kali ni beli yg loose je sbb yg lain2 byk yg tak guna. Selain minyak2 ni, sape2 yg mencari2 set bersalin pengambilan pil phyto natal juge sangat digalakkan. Langsung takde sembelit dan badan rasa fresh je.
 4. Corset Premium Beautiful
Ahha. A must corset to have during confinement!!I will ensure this corset work for me n blog about it one day.
5. Pilis
Pilis ni mcm bedak sejuk tp tampal kt dahi je..bile letak kt dahi mmg panas tp kepala rasa ringan je bila pakai. Mak bidan dl cakap, pakai pilis ni nk elakkan dr sakit kepala.
6. Shaklee Confinement Set
Disbbkn dh mkn set shaklee ni since early pregnancy lg, so utk confinement ni teruskan je. Alhamdulillah, during pregnancy nih mmg mkn pil2 dr shaklee ni. Badan rasa sihat je. So far gatal2 pn xde (1st pregnant dl kena gatal2 satu bdn). Perut pn tak rasa gatal atau kering. Kaki tak bengkak even dh masuk 32mgg dh. Tak sakit2 belakang. Sapa2 yg berminat leh contact my fren ye Cikgu Hani..
7. Tungku
Gambar bwh ni mcm tungku utk baby je..ehehe.
8. Disposable Items
Yg akhir ni adalah antara perakara asas yg paling penting. Disposable panties, pads and toilet tissue adalah antara yg perlu ade ye for me!!



puanS.

Nov 25, 2011

Tips2 Bercuti Ke Vietnam!!

3:24 PM 0 Comments
Macam best je tajuk entry..padehal dh sebulan lebih pergi..skrg baru terkial2 nk update kt blog...xbz mn pon, tp nak dtg mood rajin tu yg tak sampai2..

Tapi tips2 ni rasanya applicable for those yg backpackers or self travel la..kalu guna agent, tak payah la risau..


TIPS No.1:

Di vietnam kita boleh menggunakan 3 jenis matawang iaitu VND (vietnam dong), USD (dollar US) dan juga MYR (Ringgit Malaysia)..so tukar VND for small amount n for small change sbb diorg suke USD lg..make sure ade VND small change sbb taxi diorg xsuke bg duit lebih..

Oh ye, anda digalakkan untuk menukar duit di Vietnam sbb diorg bg rate yg lebih tinggi compare to money changer kt Malaysia..kedai emas diorg boleh menerima sebarang penukaran matawang ok..lg2 yg dkt2 dgn ben thanh market tuh..

Kesan kejadian:
#1: pakcik taxi pow VND100,000 dr airport ke hotel!!kalau tak halalkn, diorg bukan peduli pn..rugi..rugi.. 
#2: adeke kacang rebus secawan VND50,000..mcmana la aku leh terpukau dgn pakcik si penjual kacang rebus tu..isk isk isk..


TIPS No.2:

Print siap2 alamat tempat2 yg nak pergi ye..sbb adenye masalah komunikasi..mcm ayam n itik..so dgn menulis alamat shj diorg akan paham ke mana arah tujuan kita..n standby dlm beg juge mn tau tetibe dlm perjlnan ingin menukar destinasi akibat cuaca kan?

Kejadian malang:
#1: nk pergi muzium lain, di hantarnye ke muzium lain..sudahnye berpusing2 le kt HCMC tu bersama penambahan duit taxi..adeke patut..tp mak ok je!!byk berjln kn luas pemandangan..
#2: ckp kt pakcik taxi nk g parkson, rupanya2 ade 5 parkson kt HCMC..so dihantarnye ke parkson yg paling jauhh sekali...hamekkk kau..
#3: restoren dh tutup..sungguh klakor...kerana bg alamat restoren halal ni, smapai2 kedai dh tutup dh jd kedai gunting rambut..so terpaksa carik taxi lain n mkn je kt restoren yg dkt ngan hotel..vn halal..


TIPS No.3:

For those yg pergi HCMC untuk memborong di Ben Thanh Market, cariklah hotel2 yg berdekatan ye..so leh menapak je g market tuh..lg2 yg bwk anak kecik..sbb market ni sgtlah tak friendly stroller or kanak2..dgn stay di hotel2 yg berdekatan, bolehlah g memborong sakan dgn meninggalkan anak2 dgn en suami ye..harap maklum!!


TIPS No.4:

Jgn lupe bwk kalkulator ye..kan dh ckp td ade masalah komunikasi..so kalau tunjuk angka kt kalkulator je br diorg leh paham bp harga yg kite nak...dh bwk kalkulator tu jgn lupa conversion nye pulak..nnt bertukar2 le pulak dgn USD, MYR ngan VND.

Walaupun adenya masalah komunkasi, tetapi ade jgk sesetgh peniaga yg pandai berbahasa melayu. so dgn adenye kalkulator senang nak tawar menawar..jgn malu mintak kurang yer sbb mmg kompom akan dpt murah nyer..percayalah!!!!


Itu jerr kot setakat ni...sesapa yg ade pendapat lain jgn segan2 share ye...


puanseri
0163223094
smi3780@gmail.com

Sep 13, 2011

Pengalaman lepas banyak mengajar..

4:45 PM 4 Comments
Walaupun baru menjangkau 16 minggu, tetapi kali ini aku bertekad untuk lebih bersedia. Bersedia untuk menyusukan anak ke dua sehingga umurnya mencecah 2 tahun. Pengalaman lepas banyak mengajar. Walaupun hanya mampu menyusukan elman secara eksklusif selama setahun, tp perasaan ralat masih lg bersisa. Mungkin aku tak cukup bersedia ataupun cepat menyerah kalah. Doa aku semoga lebih cekal dan kuat pada kali ini.

Lega sikit kali ini, tak banyak yang pelu disediakan. Semuanya masih elok dan tersimpan rapi. Cuma ade sikit je penambahbaikan.

Checklist for getting ready:

1. Breast pump - sayang gile kt medela fs nih. wpon mahal tp berbaloi2. thanks pd ida yg share psl bende ni n sanggup redah kastam klia semata2 nk clearkn parcel..heheh..

p/s : this time kena tukar soft fit n spare kits for office purposes!!

2. Avent manual breast pump - hadiah kawin dr ida ni juga masih elok.suction sgt ok tp kena exercise tgn la sket kalau nak pam selalu. 

3. Breastmilk bottle storage - dh ade dlm 90 bottles. yang ni kena tambah lg. kalau ikut experience mmg tak cukup. dulu dlm pantang je dh dkt 90 bottles ebm, so mmg standby dgn plastik. xpn tambah 50 bottles lg..

4. Ice pack - ada empat jenis (medela, coleman, safety plus n mom's little ones) tp most expiry after 2 years. so mmg kena beli yg baru n i prefer coleman n safety plus. 
5. Cooler bag - still in a good condition (medela for 4 bottles storage n lock & lock for 6 bottles storage)

6. Sterilizer - yg ni mmg tak pernah ada. This time mmg wajib beli. Insap dh gune periuk rebus botol!!

7. Vitamins - a must!! looking for this set since elman lg. so this time kena make it happen ye!!


Ada lagi ke yg tak tersenarai???takpela lain kali buat contigency list pulak..

puanS




Sep 6, 2011

Epidural...perluke???

3:36 PM 2 Comments
Dah lama nak tulis entry pasal epidural neh, tp hrni baru terajin nak type. Maklumlah mood raya still on, buat kerja pn tak berapa rajin. Teringat one of FB fren tny pasal epidural nih, tp 90% said NO. Kebetulan magazine Nur September 2011 ada keluar artikel pasal ni, so tanpa berlengah nak tahu juga betulke epidural ni merbahaya.

Kalau ikut experience, masa lahirkan my first son mmg amik epidural. Alhamdulillah sampai sekarang takde masalah2 sakit blkg ke hapa. Sgt bersyukur membuat keputusan utk memilih epidural sbb dpt membantu melahirkan elman secara normal dgn berat 3.75kg.

Tapi setiap kelahiran itu, kita tidak tahu bagaimana nasib kita. Kelahiran secara normal adalah sangat diharapkan oleh setiap ibu. Tetapi ada juga yang memilih untuk menjalani pembedahan atas alasan-alasan tertentu. Takde satu kelahiran di dunia ini dpt kita tentukan, semuanya dgn izin dan kuasa Allah.

Pelbagai cara dan teknik boleh digunakan bagi memudahkan proses kelahiran dan mengurangkan kesakitan. Tetapi itu semua bergantung kepada tahap kesihatan dan juga permintaan si ibu.

Epidural Anesthesia?
- satu proses pembiusan bagi mengurangkan kesakitan semasa bersalin paling berkesan dan selamat untuk ibu dan bayi.
- terbukti selamat dan telah digunakan di Barat sejak 30 tahun yang lalu.

Siapa yang beri Epidural?
- Pakar bius (Anesthesiologist)

Bilakah Epidural mula berkesan dan berapa lamakah kesannya?
- kesannya akan bermula dalam 10minit dan kesan maksimum dalam 30minit
- kesan pengurangan sakit berterusan sehingga kelahiran bayi tanpa perlu mencucuk semula jarum epidural di blkg badan
- ubat boleh ditambah selagi diperlukan di sepanjang proses bersalin (selalunya pakar bius sudah dapat mengagak berapa lama tempoh epidural itu perlu digunakan)

Adakah Epidural melambatkan proses bersalin?
- setiap individu bertindak secara berbeza-beza kepada ubat epidural
- mostly akan gembira kerana epidural akan memberi mereka lebih tenang dan selesa
- boleh membantu mempercepatkan proses bersalin

Apakah kesan sampingan dari pembiusan Epidural semasa bersalin?
- komplikasi jarang berlaku, if happen biasanya tidak membimbangkan dan dapat diatasi
- antara komplikasi yang boleh berlaku termasuklah:
  1. penurunan tekanan darah
  2. badan menggigil
  3. sakit kepala dan sakit belakang

Bolehkah ibu meneran bila diperlukan?
- epidural analgesia memberi peluang kepada ibu berehat semasa proses bersalin yang agak lama iaitu ketika pembukaan pintu rahim berlaku
- epidural analgesia akan mengurangkan kesakitan dan membenarkan ibu meneran bila perlu sahaja
- nurse akan mempastikan ibu menerab apabila berlaku kontraksi
- tiada masalah sekiranya rasa meneran itu tidak ada

Adakah kaedah lain untuk mengurangkan kesakitan semasa bersalin?
1. suntikan pethedine - perlu diberi 4-6jam sekali
    - kesan penahanan sakit biasanya kurang berbanding epidural, lgpn ia boleh memasuki darah bayi dan 
       menyebabkan kesan sedatif terhadap bayi
2. menyedut gas Entonox (Oksigen + nitrous oxide)
    - ibu kena menyedut gas ini sebelum sakit datang. Pengurangan sakit yang tidak begitu kuat (50%). Ramai
      yang tidak menggunakannya dgn betul so kurang berkesan.

NUR September 2011

Aug 15, 2011

Sesungguhnya aku berpuasa..

4:10 PM 0 Comments
Assalam..lamanya tak update kt blog nih..sedar2 dh masuk 15 hari berpuasa kan..Alhamdulillah, Allah masih lg beri kita kesempatan untuk menunaikan Rukun Islam yg ke3 pada tahun ini..semoga ramadhan kali ini lebih bermakna dan lebih baik dr yg sebelumnya..Amin!!

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri

Tiada henti-henti
Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Ku memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah
Dengan rahmatMu oh Tuhanku
Ku tempuh jua

Impian Ramadhan - Raihan ft Man Bai

Jun 28, 2011

Mari Uji Sihat tak Usus kita!!

1:39 PM 2 Comments
Seperti entry saya yang lepas ada cerita mengenai penuaan usus. Jadi, kt bawah ini ada beberapa soalan untuk pastikan samada usus kita sihat ataupun tak!!
ADAKAH ANDA????
  1. Suka makan daging tetapi tidak suka makan sayur-sayuran?
  2. Sering kentut?
  3. Mempunyai tekanan hidup yang keterlaluan?
  4. Kerap mengalami masalah perut yang berbunyi?
  5. Cirit-birit lebih daripada 3x seminggu?
  6. Sembelit lebih daripada 3x seminggu?
  7. Mengalami sakit perut yang tidak diketahui sebab-sebabnya?
  8. Mengalami masalah najis berdarah dan warna najis yang terlalu gelap?
  9. Mengalami masalah penurunan atau penambahan berat badan secara drastik?
  10. Kerap mengalami masalah perut kembung?
Jika jawapan anda "YA" bagi mana2 dua (2) perkara diatas :
---> amalan pemakanan anda adalah tidak sihat!!
---> usus anda mula memberontak/membantah!!

Jika jawapan anda "YA' bg mana2 lima (5) perkara diatas :
---> anda dinasihatkan utk beri perhatian kpd penjagaan kesihatan usus kerana masalah2 usus telah memberi signal waspada!!

puanS

Tahukah Anda???Usus kita lg tua dr usia kita!!

12:57 PM 0 Comments
Untuk pengetahuan anda, usus adalah organ manusia yang mempunyai banyak penyakit. Mengikut ramalan, kanser usus besar akan jd pembunuh utama especially women melebihi breast cancer yg jatuh no.2 sebyk 30%.

BAGAIMANA NAK JAGA SALURAN USUS DR PENUAAN

Bukan setakat muka je kita nak jaga dr penuaan, usus juga kena diberi lebih tumpuan yer. Sepatutnya usus yg sihat adalah seusia dgn usia fisiologinya. Tp menurut kajian, thn2 kebelakangan ni, org muda dlm lingkungan usia atr 10 - 20 thn menunjukkan trend yg signifikan bg penuaan dlm saluran usus terutama golongan gadis.Sekiranya dilihat berdasarkn usia usus, tidak keterlaluan utk katakan mereka berada dlm lingkungan umur 60 thn.

Faktor2 utama yg menyumbang kpd penuaan usus ini adalah amalan pemakanan yang tidak seimbang dan sihat dr pengurangan berat bdn yg tidak saintifik, diet dan sebagainya. Selain itu, aktiviti sosial yg kerap serta pengaruh tekanan kerja/hidup juga menumbang kpd penuaan usus.
Menurut pakar pemakanan, saranan pengambilan serat makanan harian bg setiap individu ialah 20-25mg. Ini kerana serat makanan dapat menyekat aktiviti bakteria berbahaya dalam usus dan menjadi "alat pembersih" dlm saluran usus.

BAGAIMANAKAH UTK MENCEGAH PENUAAN SALURAN USUS??

a)  Meningkatkan bakteria berguna dalam badan
    - Bifidobacterium merupakn bakteria berguna dlm badan manusia yg berfungsi telah mendapat pengiktirafan antarbangsaa sbb:
  1. dapat membersihkan sisa2 dlm usus
  2. menyekat dan menentang pencerobohan bakteria dlm badan organisma
  3. menggalakkan penyerapan nutrisi
  4. menyingkirkan faktor-faktor penuaan
  5. melindungi saluran usus dgn berkesan
    - So mcmana nak tingkatkn bakteria berguna dlm bdn??One of it adalah yogurt.Yogurt adalah minuman bakteria asid laktik. Namun yogurt mengalami penguraian oleh asid perut dan hempedu, so mmg tak sampai la ke usus besar. Cara yg paling berkesan ialah meningkatkan kuantiti bakteria berguna serta membekalkan makanan yg mencukupi scr beterusan kpd bakteria.

b) Melakukan senaman yang bersesuaian/digemari
- buat aktiviti sukan yg disukai dan lakukan secara konsisten. Selalu lakukan push up utk kuatkn otot perut, menggalakkan pergerakan peristalsis usus, mempercepatkn pembuangan najis, mengekalkan keseimbangan flora usus dan mencegah penuaan usus.

c) Mengambil 5 jenis buah2an dan sayur-sayuran setiap hari
- buah dan sayuran kaya dgn selulosa dan merupakan "alat pembersih" dlm badan manusia. Ia juga dapat membantu menyingkirkn toksin dlm badan dan mengurangkan masa toksin berada dalam badan.

d) Mengawal makanan yang diambil
- makanan yg sedap di makan biasanya bukan feveret usus. Makanan yg berkolesterol tinggi, berprotein tinggi serta mempunyai rasa yang berat dan kandungan serat yg rendah akan menyebabkn usus berminyak dan najis yang berlebihan akan berkumpul di dlm usus yg berlipat2. Bukan shj boleh mempengaruhi nafas dan kulit, malah meningkatkan risiko menghadapi kanser kolorektum.

- serat larut air adalah feveret usus dan lemak adalah elemen yg paling sukar utk disingkirkan dr usus. Start dgn diet yg seimbang jika ingin mengurangkn berat badan dan memiliki usus yg sihat.

- kurangkn ambil makanan dan steamboat yg berminyak, roti putih serta pastri yg sedap. Banyakkan memakan jagung,ubi keledek dan bijirin yg dpt menggalakkan pergerakan peristalsis usus dan melambatkn proses penuaan usus.

e) Detoksifikasi

- penuaan bdn manusia bermula dari usus sbb ia akan mengurangkn bakteria berguna dlm usus dan meningktkn bil bakteria berbahaya. So, kita kena bersihkan usus dgn kerap bg meningkirkn toksin2 dan bakteria berbahaya dr usus.

- air suam menggalakn proses metabolisme, mengurangkn masa najis berada dlm usus, mengurangkn penyerapan toksin pd dinding usus serta melarutkn toksin yg larut air.

- minum segelas air suam setiap pg sebelum makan dpt membantu proses detoksifikasi.


puanS



Jun 8, 2011

1001 Cerita Kawen

2:20 PM 2 Comments
Uiks lama rasanya tak buat entry kt blog nih.Sedar2 je dah bulan Jun..Cepat btol masa berlalu. Last month sibuk dgn my hero yg asyik demam + tumbuh gigi + sakit telinga. Lepas tuh sibuk attend wedding sana sini.

So entry kali ni nak cerita psl kenduri kawen la. Biasanya start je cuti sekolah, byklah bunga manggar terpacak di tepi2 jln. Kalau balik kampung ikut jln Kuala Selangor, confirm dkt 10 kenduri spjg jln sblm sampai kg.


Punyala byk kt simpang neh, tak tahu yang mana satu kan??ade yg senget le, yg kembang, keguguran le..isk mcm2 lah. Tp bayangkanlah member2 yg dtg dr jauh2 tu n tak familiar dgn jalan nk g kenduri neh, mesti tak tahu kenduri yg mana satu nk attend neh..hahahha..tiba2 teringat my fren salah pergi kenduri. Siap dah makan2 la. Nasibla rumah kenduri yg dia singgah tu member jugak , kalau tak giler malu..
**sorry diyana, citer salah kenduri ko aku ingat sampai bila2!!!

Itu baru cerita bunga manggar. Belom lagi bab kereta yg parking tepi2 jln dgn sukarela2 yg terpaksa berpanas sbb nak jaga lalulintas. Kalau rumah tu dkt ngan mainroad, oklah jugak nak parking tepi jln. Kalau kenduri kt kawasan perumahan, terpaksa la parking kt tepi2 rumah org. Tp sian my fren, kereta kena pecah sbb attend wedding member kt gombak. **rose, if u read my blog <--this is ur story!!
Kalau kenduri kt kg2 lak, terpaksa la parking kt lereng2 bukit, semak samun, tepi parit.Yang paling ngeri pernah tgk kereta habis calar balar sbb jalan sempit n of kos senang je bergesel.Huh!!Tp paling best kenduri kt dewan la kot or hotel2. tak payah susah2 carik parking..huhu..tp yg tak bestnye dh rasa tak bermasyarakat le pulak. Takde rewang2!

Yang bestnya pergi kenduri neh, selain mkn sedap2 ialah tgk adat dan gaya hidup masyarakat lain. Menu mkn pn satu hal, mesti ade je specialty kt satu2 kawasan tuh. Tp sekarang mostly dh ramai hire catering je. So kdg2 lauk lebih kurang sama. Isk dh tak best kan??Mesti 4-5 thn akan dtg dh takde lg org buat rewang2 nih or gotong royong. Terselamat la pengantin basuh kawah yg besar2 n hitam legam tuh.


Ntah gambo sape aku amik ni.Pinjam ye!

Seronok sebenarnya kenduri kawin neh. Boleh jumpa kawan2 lama, saudara mara, kekasih lama..hahhahaha. Kalau bukan time kenduri ntah bila nak berkumpul sembang gelak2 lama2. Macam-macam la cerita keluar. Kalau nk diikutkan cerita psl kenduri ni mmg pajang berjela2. Satu hari pn tak habis nak cerita. So kat sini share yg mana2 patut je la yg dirasakan best ye.

Sebenarnya nak cerita masa cuti sekolah baru2 ni, kitorg balik kg my hubby sbb cousin dia kawin. dari KL terus singgah hantar pengantin kt Manjoi, Ipoh. Yang hebatnya kitorg takde alamat, main bedal je pergi ikut GPS. Dah sampai manjoi, punyala byk simpang sana sini. Dah kami pening. Tp yg paling amat kelakar, my SIL bg landmark signboard IPOH kt atas bukit tuh!!muhaahhahaha. Dia ckp dr tempat kenduri tuh nampak signboard IPOH ni. Signboard ni dkt hiway pn kami nampak. At last, kami pun upah satu budak tu hantar kami ke rumah kenduri. So masalah settle. Itula akibatnya taknak dgr cakap GPS. Dah bg direction betul tp lg mau pertikaikan..


Actually my hubby ni berdarah banjar, tp kenduri sama je mcm kenduri2 lain tp loghat diorg yg tak berapa nak paham. Dah rasa mcm kt negara lain lak. Tp yg paling teruja bila saudara mara sepupu sepapat duk sembang psl FACEBOOK!!wahhhh hebat btol makcik2 ni ade fb siap ckp nak tag2 gambar segala. maju!maju!

Last week kitorg attend wedding kt Benta, Pahang. Mcm2 hal rupanya kisah nak nikah ni rupanya. Duit mas kahwin digubah jd bunga pn jd masalah sbb tok kadi ckp camner nk kira betul ke tak??mcm2 kan. Sian pengantin kena explain. Alhamdulillah semuanya dh selamat, so happy newly wed for both of u!!welcome to the big M club..


Dulu tak berapa nak confident nk letak gambar sendiri dlm blog. So skrg dh berani la jugak sket2 ye dsbbkn dh nampak pinggang ececece..inilah gambar terbaru puanS tau..thanks PB, u really made my day!!

Nak tahu apa2 psl PB, just call puanS at  0163223094 ataupun emailto smi3780@gmail.com

puanS

May 23, 2011

Ear infection!

11:38 PM 0 Comments
Hrtu i ade buat entry pasal my hero tumbuh gigi..so a week after dia ok sket, then tiba2 telinga dia bengkak..macamana la i boleh tak perasan..patutla dia meragam n muntah..nasib baik mlm tuh i perasan bila dia tido tertonggeng..punyala terkejut tgk blkg telinga dia bengkak sampai tersenget telinga kanan..apalagi kami pn merempit ke sjmc tanpa berlengah lg..

Gambar ni pn diambil on 2nd day..kira dh surut jugak..

Slps dr check, dia ckp my son kena ear infection. Dia suh monitor je within 24hrs. If mlm esok tak ok, dia suh refer paed atau pakar telinga. Then dia bg antibiotik ngan ubat titik sbb i mmg dh get ready Veron kt umah.

Sampai je kt rumah, i terus je google psl ear infection. Kes tak puas hati dgn apa yg dr ckp la ni. Sbb i tanya mcmana boleh kena infection, dr tu ckp sbb kuman. Pehtu i tny lg macamana boleh kena, dr tu jwb benda yg sama. So utk mendapatkn kepastian, i pn jdla DR in the house. Membaca psl ear infection neh.

So bwh ni i share ngan semua psl ear infection that i found from kidshealth.org.

 

What Is Ear Infection?

- most common childhood problems
- happens when germs like bacteria and viruses get inside your ears
- ear is divided into three parts: outer, middle, and inner
- when the germs bother your outer ear, it's called swimmer's ear
- the middle ear is a small pocket of air behind the eardrum
- you have a middle ear infection when germs get into the middle ear and the area fills up with fluid (or pus), which contains germ-fighting cells. When the pus builds up, your ear starts to feel like a balloon that is ready to pop, which can really hurt.

How Do I Get an Ear Infection?

Between your middle ear and your throat there is a passage called the eustachian. The eustachian tubes (you have one on each side) keep pressure from building up by letting air move in and out of your middle ear. When you were young, especially before you turned 3, the eustachian tubes were very small and less able to keep germs out.

The eustachian tubes get longer and usually work better in older kids, but they can still cause problems. If you have allergies or catch a cold, the eustachian tubes can get blocked up and let germs get in the middle ear. Then the number of germs can grow inside your middle ear and cause an infection.

You do not catch ear infections from other people, though you might catch a cold that then leads to an ear infection. If you have an ear infection, you might have ear pain, a fever, or trouble hearing.

What Does the Doctor Do?

The doctor will look into your ear with a special flashlight called an otoscope. With the otoscope, the doctor can see your eardrum, the thin membrane between your outer and middle ear.

The doctor may use the otoscope to blow a little puff of air in your ear. Why? To see if the air causes your eardrum to move the way a healthy eardrum does. An infected eardrum won't move as it should because the pus presses against it and may make it bulge. An infection also can make the eardrum red.

If you have an ear infection, the doctor will make a decision about what to do next. He or she might ask your parent to watch you over the next day or two to see if you get any better. The doctor also might suggest a pain reliever to keep you comfortable.

If bacteria are causing the problem, the doctor might prescribe a medicine called an antibiotic, which usually clears up a bacterial infection, so you'll feel better in a few days. If you are given an antiobiotic, it's very important to keep taking the medicine for as many days as the doctor instructs — even if your ear stops hurting. If you don't take all the medicine, the infection could come back and your ear will start hurting again.

A kid who has chronic, or frequent, ear infections might need a few other tests. They include an audiogram, which tests your hearing, and a tympanogram, a machine that checks whether your eardrum moves normally.

How to Prevent Ear Infections

1. Avoid places where people are smoking. Cigarette smoke can keep your eustachian tubes from working properly.
2. Try not to catch colds. These steps can help:
  • Stay away from people who have colds, if possible.
  • Wash your hands regularly.
  • Try not to touch your nose and eyes.
puanS.

May 6, 2011

Tribute for Mak!!Alfatihah.

2:13 PM 0 Comments
Ahad ni hari ibu. Semua org post gambar mak masing2 kt fb. Dlm hati mmg nk buat tp tgn ni tak daya nk teruskn. Tak sanggup nk tatap wajah mak setiap kali bukak fb. Rasa takut tak terkawal emosi.

Mak, sempena hari ibu ni saya nak ucapkan selamat hari ibu kt emak. Semoga mak tenang kt sana. Kami tak pernah lupakan mak. Setiap kali rindu dtg, kami sedekahkn Yassin utk mak. Itu je yg boleh ubat rindu kami kt mak.

Sejak mak pergi, rasa mcm hidup ni kosong je. Nak balik kg pn dh tak seseronok dl. Ingat lg kali terakhir buat surprise birthday party utk mak. Mak suke sgt siap ckp lagi tak pernah seumur hidup sambut hari jadi n potong kek. Nasib kami sempat buatkn utk mak!!

Tapi kami redha mak pergi dr mak menangung derita. Melihat mak terbaring kesakitan lg melukakan hati kami. Kami tak pernah kesal menjaga emak bergilir2. Itu je yg mampu kami buat utk ringankan penderitaan mak. Belum puas rasanya menjaga mak.

Mak, Kak Ani dh dpt anak angkat. Alhamdulillah dh lama dia tgg. Gembira sgt tgk dia n Edy. So kiranya dh tambah 3org la cucu laki. Tunggu ewah je mak. InsyAllah kalau ade rezeki dia. Saya akan tolong dia selagi boleh. Macam yg mak pesan, suh jaga ewah n adik baik2. Lgpn kan kami ade abang, dia tak pernah abaikan kami. Kalau ade award the BEST abang in the world, kami nk bg kt dia. Dia dh tak garang mcm dulu dh.

Selamat hari ibu ye mak.Alfatihah.

May 5, 2011

Gripe water!!

2:01 PM 0 Comments
Last week almost a week cuti sbb my son demam panas nak tumbuh gigi. Sekali 8 batang la pulak tu. Gigi geraham. High fever sampai 40degC. So worried!! Tiap2 hari pukul 4-5 pg dia bgn merengek2. Badan pn panas je. Nasib dh standby ubat bontot. Tp yg peliknya, after 8-10 hours panas balik. So kire bertahan dgn ubat bontot je la.


Ni la gambar dia lps masuk bilik treatment kt Klinik Menara Bukit Jelutong. Meleleh je air mata. Dr ckp bg something yg sejuk yg boleh bg soothing time teething nih mcm yogurt, jeli atau ais krim. After few days still tak ok lagi. Then my sis pny MIL ckp, bg gripe water to relief dia pny pain. So sedaya upaya kami mencari gripe water mcm kt bwh ni. RM10.00 je beli kt pharmacy MyLife Bukit Jelutong. So far mcm ok jer cume dia byk kentut n kuat nenen.hrp2 dh ok le tuh. Selain utk sakit gigi, gripe water ni sesuai utk colic. Kt bwh ni I bg brief description psl gripe water for our reference.



  Woodward's™ Gripe Water’s contains:
  - Dill herb and Sodium Bicarbonate and brings rapid relief of wind and gripe.
  - Dill Seed Oil warms and relaxes the tummy, breaking down trapped air bubbles.
  - Sodium Bicarbonate neutralises acid in the baby's tummy.
 
The results are usually a resounding and satisfying burp!
Woodward’s™ Gripe Waterdoes not contain alcohol or colouring and is certified halal.

May 4, 2011

Mother's Day Special!!

5:38 PM 0 Comments
Calling for special promotion for special ONE with special corset purchase!!
LIMITED during this mother's day promotion...
come and grab one
for yours,
wife,
mother,
mother in law,
sister,
mom to be,
bride to be,
or else that you love most!!!

With every purchase of FULLSET CORSET PREMIUM BEAUTIFUL (long bra + waist nipper + girdle)
you are entitle to get one of this Crabtree and Evelyn!!
Hurry while stock last!!!

What you need to do is

JUST call/sms 0163223094

or email to smi3780@gmail.com



"Mama, Mama you know I love you
Mama, Mama you're the queen of my heart
Your love is like tears from the stars
Mama I just want you to know lovin' you is like food to my soul"


May 3, 2011

Where do i begin???

3:06 PM 0 Comments

Ceritanya bermula begini.

Gambar di atas nih adalah permulaan cerita. Lihat sajalah betapa besarnya perutku. Padahal br je masuk 24weeks (6bln). Kalau dh 6 bln besar ni bygkanlah bila dh cukup bln..mmg tersangatlah besarnya. Some other says yg i nih peknen kembar. Risaula jugak sbb my hubby family byk yg kembar. Tp sebenarnya tak kembar pn, tapi tak tahulah kenapa perut i jd superb besar cenggini.

Masa trimester pertama lagi i dh ambil langkah awal utk prevent stretch mark.Risau kalau2 perut pecah. Hari2 sapu n berbotol2 habis. And one day i noticed something coming out and rasa spt ade benda timbul di bwh perut. Dsbbkn perut yg besar, takleh nampak pn garisan apa yg kluar kt rumah sbb cermin kecik je. So bila kt opis, ade cermin besar and bolehla tgk apa yg terjadi..OMG!!!stretch mark.....hmmmmm every single day i never missed utk sapu cocoa butter..tp rupa2nye langsung tak memberi kesan...

And start the day stretch mark tu timbul seiring dgn perkembangan perut i yg makin membesar. Yg memburukkan lg keadaan, masa last trimester I dpt gatal2 seluruh bdn. Akak i ckp pembawa budak. Tp tuhan je yg tahu betapa gatalnye. Dan tempat yg paling kronik of cos la kt perut sbb kulit tgh meregang. Gatal + stretch mark = kulit epal tua kecut!!

Tp Alhamdulillah, semua sakit2 n gatal2 tuh mcm hilang je bile melahirkan si dia Aakif Elman.

   
Disbbkn i nih dh takde mak n also mother in law, so i decide utk pantang sendiri. I taknak susahkn sape2 and make myself ready to confine sendiri.Siap beli buku Nurfarahin Jamsari lg for reference.

44days confinement without any changes. Strectch mark still there. My tummy mcm pregnant lg. Dan disinilah bermulanya pencarian membetulkan mana2 defects (seluruh bdn ok!).Segala petua mak nenek dah ikut, tp bkn membetulkan keadaan makin bertambah buruk lg adala. Start sarung balik corset Scarlet yg mula2 i beli dl before kawin. Tp end up kulit makin gatal2. Then try beli corset Avon lak. Mula2 pakai ok tp lasting 2-3 hours je..sakit n tak selesa. So nk pakai corset apalg nih???Masih tak berputus asa, try lak control makan. Uiksss inilah penangan paling hebat sbb i fully breastfeed, bile xmkn rasa mcm nak pengsan jer. Lapar giler2. Lg2 mlm.

After 2 months mencarik2, i found that satu corset nih claims that it will hilangkan stretch mark n also losing weight. Keep on reading and do research here and there, blog hopping, read reviews, comment,testimonial and i made up my mind to give a try. Kalau bagus mcmana sekalipn kalau tak cuba mana nak tahu kan??

A few days before new year, I call my USM's fren Maisarah to try Premium Beautiful (which I know from fb). She said, we just need to wear this corset at least for 8 hours a day consistently.I never believe if I'm not worn it to my body.And today, cliche to say that my stretch mark almost gone.The best part is all my back pain also gone.Thanks a bunch PB!!

Do get yours and try for ur own good..believe me n u will experience urself how magic it will be!!

puanS

Apr 28, 2011

Decisions of life - between ME n YOU!!

4:32 PM 0 Comments
Kehidupan yg kita lalui hrni adalah tindakan yang kita pilih pada masa lampau. Perjuangan hidup tak bernoktah sehinggalah ke nafas yang terakhir. Samada betul atau salah pilihan yang kita buat, kita perlu hadapi dan terima kerana setiap atas sesuatu itu tentu ada buruk baiknya. Samada kita takut atau berani, pilihan itu kita yang tentukan. Setiap detik dr bukaknya mata sehinggalah terpejamnya mata, tak terkira berapa keputusan yg kita telah buat tanpa kita sedar.
         
And now, what happen to my life is choosen by me. Hidup serba kekurangan pada zaman kanak2 membuatkan aku bulat and tekad supaya ianya tidak diwarisi oleh anak2ku. Bersyukur dilahirkan di dalam keluarga yang besar dan mempunyai kedua ibu bapa yg sangat garang dan tegas. Tapi emak pergi di saat kami amat memerlukannya. Bukan senang membiarkan emak pergi tp aku redha dr melihatnya menderita.
         
Mula bergaul dgn kwn2 dr keluarga yang senang sejak di sekolah menengah lg membuatkn aku rasa kerdil dan naif. Namun aku kuatkn semangat spy aku boleh berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah bersama mereka. Dan jurang itu aku rapatkn dgn keputusan peperiksaan aku. Betullah utk mengubah kehidupan kita perlu berani dan sentiasa berusaha untuk mencapai sesuatu. Yakin bahawa Allah itu sentiasa bersama org2 yg sabar dan sentiasa berusaha untuk berubah kearah yang lebih baik.
         
Dan sehingga ke hari ini aku tak pernah berhenti menjadikn kehidupan aku lebih baik dr sebelumnya. Aku takkan mengalah dan membiarkan masa menelan usia. Sesungguhnya impian aku masih jauh dan hanya aku shj yang mampu menggapai apa yang aku impikan dan bknnya org lain. Kerana semuanya terletak di tgn aku. Kehidupan ini tak semudah dan seindah yang kita impikan. There's up and down. Keputusan yang kita buat penuh dengan kebarangkalian dan ketidakpastian. Buangkan jauh2 segala ketakutan itu. Berusaha dan terus berusaha dan sentiasa tawakkal kpd Allah s.w.t. Minta petunjuk drNya. Insya'Allah semoga apa yang kita usahakan dipermudahkan.


puanS

Apr 20, 2011

Ada NUR di wajahnya!!

11:24 AM 0 Comments

When the first time I met her, I'll never believe her age is only 26. That it was last 2 months (actually a week before my 30th birthday) when I asked my fren to bring Hanis in front of me. At that time her face kluar dlm Berita Harian. Thats a coincidence because I never taught she is glemer like artis lak when I decide to met her. After knowing her, then I know dia mmg glemer pn..heheh but still willing to see me even ME is no one. 
I believe susah payah n jerit perih dia dh terbayar by seeing org sekelilingnya bergembira dan menghargainya. Thats a life!! What we do right now semuanya adalah utk org yg kita sayang and our life. Along the way kita nak juga org lain gembira kerana menggembirakn org lain adalah penghargaan paling istimewa dlm hidup. 

Just call me if you want to met Hanis Haizi in person!!
puanS

Apr 18, 2011

OMG..I'm addicted again and again!!!

12:18 PM 5 Comments
Slps rembatan pertama, n makes me addicted!! 
Le Pliage 'Arbre de Vie' (Tree of Life)

oh no!!!addicted n make me suffocated..cannot decide which one..will grab it soon!!!
this one
 Longchamp Planete Argile

or
 Longchamp Planete Black

or BOTH..ahaks!!tgg BONUS next month ok???

Mar 17, 2011

How to identify POLICARBONAT feeding bottle??

12:19 PM 0 Comments
Feeding bottle polikarbonat adalah bersifat keras dan lutsinar. Sifat keras and lutsinar ni disbbkn oleh penambahan Bisphenol A (BPA) semasa pembuatannya. Thats why botol ni clear je compare dgn botol lain. So kite boleh differentiate dgn identify kod identifikasi plastik kat bottom of the bottle. Botol PC ni classified in no. 7  dlm kod plastik.So kalau nampak simbol2 kt bwh ni kt bwh botol susu means botol tu botol PC..tp for those yg aware psl no.7 ni, most botol or container mmg diperbuat dr PC. so just throw away after use n jgn reheat or else guna byk2 kali..merbahaya!!
  1. Nombor 7 Pla_7.jpg
  2. Nombor 7 dan PC Pla_7PC.jpg
  3. Nombor 7 dan ‘other’Pla_7ot.jpg
So bile dh kenalpasti botol PC ni, so elakkn dr terbeli botol yg kononnye cantik tp merbahaya or murah..kalau dh beli bolehle tukar guna botol susu bayi yang bebas BPA yg affordable..byk dh skrg kalau tgk kt kedai..melabur sket utk anak2 apa salahnye drpd terdedahnye bahaya..prevent better than  cure..so beringat sebelum kena..kalau nk beli botol plastik juge bolehle pilih alternatif lain mcm polypropylene (PP), polyethersulfone (PES), polyamides (PA) yg BPA free..sbb botol plastik ni lg murah compare ngan botol kaca ngan stainless steel..tp still don't use it for a long period..make sure tukar every 11mos or less..tp most recommended gunala botol kaca or stainless steel yg confirm tahan lama n selamat..so beli sekali je, takyah tukar2..hikhik 

puanS

p/s:miscurrent, thanks for the comment..so i buat entry ni utk clarify..correct me if i'm wrong!!

Mar 15, 2011

Berita Harian Online | Kenapa tunggu 2012 haram botol susu polikarbonat

3:52 PM 2 Comments
Berita Harian Online Kenapa tunggu 2012 haram botol susu polikarbonat


kenapa 2012 baru nk haramkn ye??kenape tidak serta merta..tp most bottle yg BPA free ni a bit pricey..tak semua mampu nk beli..kalau PP or PES feeding bottle roughly min dlm RM20++..lagi2 botol kaca or stainless steel, lgla mahal..so for those yg kurang kemampuan, terpaksa diorg guna botol policarbonat yg confirm merbahaya tuh..hmmm

just my 2cents!!
puanS

Feb 22, 2011

Increase milk supply or FM??

4:10 PM 1 Comments
Spt entry lepas, ade story pasal FM kan sbb stock EBM dh kurang..tp saje aku lengah2kn utk beli FM..belum bersedia rasanya nk bg sidia susu formula..since dlm perut lg aku dh nekad nk bg dia fully breastfeed sampai 2thn..tp ni br nk masuk 11bln, susu dh kurang..sesuatu mesti dilakukan dgn segera..so aku carik alternatif utk perbykkan susu instead of mengalah n bagi FM....

masa dlm pantang sampai dh keje awal2 dl aku amalkan minum longan kering..sgt berkesan sbb setiap kali pumping session mesti dpt lebih dr 6oz-8oz..thanx Noraida for the tips!!tp yg tak tahannya aku rasa mcm kena asma lak..may be longan ni sejuk kot..cepat je dpt batuk n kdg2 bernafas pn berbunyi..inila dia dried longan..


carik balik sume info2 pasal bf ni masa pregnant termasuklah buku2 n artikel2..then terjumpa satu artikel bertajuk "How To Increase Milk Supply" written by Shima from Mom's Litle Ones. So, here are some of so-called remedies which her have tried to encounter this problem. n my comment in purple font.

1) Consume certain food and drinks – for example Japanese green tea, clorophyll drink, 
     pucuk manis, ulam pegaga, papayas, dates
     japanese green tea n pucuk manis tak pernah cube lg..mcm payah je nak dpt, 
     chlorophyl pernah cube tp tak tahan dgn rasanya..huhu..ulam pegaga, betik n kurma dh
     cube..tp mcm takde perubahan.

2) Feed on demand and not the clock.
    Of course!!

3) Nurse every chance you have even if the baby does not initiate it.
     Every single second i have.

4) Express milk after feeding the baby. You are actually telling your body to produce more.
     Masa dlm pantang sgt rajin mengosongkan breast after breastfeed..Now dh tak buat
     sbb rasa mcm dia dh sedut habis..hehhe..

5) Get enough rest, calories and fluids. Don’t worry about dieting since nursing mothers
     usually get back in shape faster that mothers who bottle-feed their child.
     rest of cos not enuf,never have a sleep tight after being a mom. calories intake dh over
     kot. plain water mmg payah nk cukupkn 2L per day.diet??hmm i'm nursing mother for
     11mos, but to back in shape i think will take another year or 2year..kalu tak
     terpeknen..huhuuh

6) For working mothers, nurse baby the last thing in the morning (before going to work)
     and the first thing in the evening (right after coming back to work) and allow the baby
     free access to the breasts when at home and during weekends.
    the 1st thing in the morning and the last thing at the nite!!weekend is 24seven.

7) Do not use pacifiers.
    my son hisap jari..keturunan..   

8) If possible, use double pump. Double expression considerably reduces pumping time and
    promotes milk production. Research shows that double pumping increases the prolactin
    levels.
    guna medela fs..fo sure double pumping!!

9) Pump more at work. Instead of 2 pumping sessions add one more session.
     now buat 2 session jer kt opis..1session at home early in the morning..mlm je payah nk
     mengepam sbb sidia asyik bergayut jer..

then pernah try jugak fenugreek chocolate milk sbb fenugreek aka halba ni pn boleh increase milk supply..but nothing change..still sama even dh habis semuanya diminum..


last week aku try makan pil tambah susu beli dr farmasi, dh habis semua pil aku telan tp tidak juge membuahkan hasil..ape nk buat nehhh..

hrtu pernah jugak google pasal shaklee..supplement..tp tak pernah try lagi..ok ke erk?dlm Pa&Ma pn ade kluar psl shaklee ni edisi feb 11.

ade juge ckp minum milo or holicks n susu plus oat boleh tambah susu juga..tp hr2 bekpes bancuh milo dgn oat..tidak juga berkesan...so hrni mencuba balik makan lobak putih dgn brokoli..harap2 yg ni menjadikla...
utk sidia yg tersayang, akan aku usahakan sehingga berjaya..doa dan tawakal semoga Allah memberkati usaha aku ni..Amin

puanS.