Follow Us @seri.mahani

Nov 15, 2018

Stress boleh jadi punca berat badan naik!

9:00 AM 0 Comments
Badan ‘Naik’ Bukan Sebab Bahagia??

Ramai orang ingat kalau badan kita makin berisi, itu maknanya kita tengah bahagia. Namun sains membuktikan sebaliknya.

Kajian menunjukkan berat badan mudah naik disebabkan gagal menangani stres. Nak tahu kenapa? Ini 6 buktinya.

1. STRES MENINGKATKAN SELERA MAKAN. RASA NAK ‘BAHAM’ SEMUA!

Bila otak terlalu risau, tubuh akan terdorong untuk merembeskan hormon grehlin. Hormon inilah yang menyebabkan minda terangsang untuk makan makanan kegemaran yang tidak sihat.

Sebab itulah kita akan rasa nak makan makanan yang menenangkan seperti coklat atau minuman kegemaran – kononnya untuk stress-relief atau reward diri. Situasi ini selalu terjadi kerana tindakbalas yang berlaku dalam badan kita sendiri.

Terdapat juga kajian sebuah jurnal di Science Direct telah membuktikan bahawa comfort food seperti coklat boleh menjadi ‘jalan keluar’ yang pantas bagi mengurangkan rasa stres.

2. PROSES PEMBAKARAN LEMAK TERHALANG

Walau sekuat mana pun kita bersenam dan berdiet, tetapi berat badan masih tidak turun-turun. Badan pula ‘naik’ bagai dipam-pam. Nak kata makan banyak sangat, tidak juga. Rutin senaman pun masih diteruskan seperti biasa. Tapi kenapa susah betul nak turunkan berat badan? Cuba periksa semula kadar stres anda.

Tahukah anda, stres juga menyebabkan badan sukar memproses lemak untuk bertukar menjadi tenaga. Suatu penelitian mendapati bahawa apabila berada dalam keadaan tertekan, tubuh akan menghasilkan protein yang menghalang enzim yang berfungsi untuk membakar lemak.

Oleh itu, selain bersenam, jangan lupa tumpukan minda pada santapan rohani dan belajarlah menguruskan emosi. Dengan cara ini, barulah lemak dapat dibakar dengan lebih efektif.



3. STRES PEMUSNAH DIET

Memang betul diet bukanlah semudah yang disangka. Lebih-lebih lagi jika sudah terbiasa dengan pemakanan yang tidak sihat. Dalam keadaan stres, tekak lebih terasa mahu makan makanan sedap-sedap. Mungkin ramai menyangka bahawa ini hanya alasan bagi yang mudah mengalah, namun terdapat bukti yang dapat diterangkan secara saintifik dalam soal ini.

Menurut hasil kajian oleh jurnal Neuron, terdapat satu bahagian dalam otak yang berfungsi untuk merekod matlamat jangka panjang dan meyakinkan diri supaya kekal ke arah matlamat tersebut sehingga tercapai. Bahagian kecil ini juga menyimpan maklumat supaya minda berpihak kepada pilihan baik, selari dengan misi yang ingin dicapai. Apabila kerap stres, bahagian otak tersebut tidak dapat berfungsi dengan berkesan.

Kesannya, kita akan mudah beralih kepada diet lama yang memudaratkan kesihatan.

4. STRES MERANGSANG HORMON YANG MENGGEMUKKAN

Stres di tempat kerja membuatkan ramai tidak mendapat tidur yang berkualiti akibat minda yang berkecamuk. Kekurangan tidur mengurangkan rembesan hormon leptin, iaitu hormon yang merangsang minda supaya berhenti makan ketika kenyang. Kekurangan tidur juga boleh meningkatkan paras hormon yang membuatkan kita cenderung terhadap makanan.

Rasa stres dalam aktiviti harian turut meningkatkan produksi hormon kortisol. Paras kortisol yang tinggi ini mampu menjadikan tubuh kita aktif memproduksikan glukos, lalu meningkatkan paras gula dalam darah. Apabila proses ini sering berlaku, ia akan menyebabkan berat badan anda meningkat, seperti yang dijelaskan melalui Today’s Dietitian.

5. METABOLISME BADAN SEMAKIN PERLAHAN

Hari yang sibuk sama ada di rumah atau di tempat kerja kadang-kala membuatkan kita lupa untuk makan. Bila dah pukul 4 petang, baru makan tengah hari kerana terlalu asyik membuat kerja. Tabiat sedemikian dapat mengurangkan tahap metabolisme dalam badan.

Metabolisme yang seimbang penting untuk fungsi badan yang sihat secara menyeluruh. Pakar juga menyarankan untuk mengikut waktu pemakanan yang tetap untuk mengekalkan berat badan yang seimbang.

6. IA ‘MENYERAP’ TENAGA SEMASA BERSENAM

Sebenarnya tujuan untuk bersenam ialah untuk meningkatkan stamina dan tenaga dalam badan. Namun begitu, tanpa kita sedari kadangkala kita menjejaskan diri sendiri dengan melakukan dua perkara dalam satu masa. Kalau bersenam sambil risaukan kerja di pejabat, tubuh anda akan menjadi lebih cepat penat.

Satu kajian yang dijalankan menunjukkan bahawa individu yang bersenam sambil otaknya ligat memikirkan bermacam-macam benda akan menyebabkan ketahanan ototnya berkurang sebanyak 25%.  Maka anda mungkin tidak dapat berlari sejauh yang anda sasarkan. Tubuh pula juga terasa begitu lesu selepas sesi senaman.

post signature

Nov 14, 2018

10 tanda tanda rahim jatuh!

2:38 PM 0 Comments
Selepas team #G8unity kumpul berpuluh dah mencecah ratusan #testimoni pengguna jamu herba #maharani, ternyata ramai wanita sebenarnya ada masalah ini tanpa sedar.

Kita anggap benda nih biasa dan biarkan saja sampailah satu tahap kita dah tak tahan lagi dan boleh memudaratkan.



Jom samada kita ada tak tanda tanda awal ni?
Kalau ada bolehla bertindak dari sekarang untuk mencegah dari ia terus merebak.

Dapatkan nasihat doktor jika simptom2 ini berlarutan.

post signature

Beli PB percuma iron philips!!

2:05 PM 0 Comments
Fuhhhh sejak sejak SHOM buat collaboration dengan top 3 brand untuk home appliance nih jadi tak menang tangan lak amik order. 



Tuh nampak tuh sampai Jan 2019 tapiiii ada a few stock dah sold out dah kena borong!

Jadi mak nak buat promo besar besaran nih khas untuk yang dah lama duk intai intai kan iron PHILIPS GC7808/40 nih kan. Sekarang mak nak bagi FREE sajok!



Dahla compact, takyah laras suhu. Memang pojaan mak mak sekalian alam ni haa.

So apa tunggu lagi, dapatkan sekarang PERCUMA sahaja dengan setiap pembelian sepasang korset favorite Fazura!!



Serius stok memang LIMITED sangat. So cepat cepat booking okay.

Click je link nih ok.

post signature

May 31, 2018

Buang 10kg mudah dengan set kombo kurus

9:28 AM 0 Comments
Selepas berjaya menurunkan lebih 50kg, CDM Hajjah Siti Rohana berkongsi kisah lose weight journey sepanjang bulan Ramadhan.


Dah lama tak jumpa Kak Ana. Masa last jumpa tuh beratnya mencecah 102kg. Tapi tengoklah sekarang. Serius bezaaaaaa sangat. Kak Ana nih sangatlah bersungguh orangnya. Bukan hanya dalam bisnes tali apa saja yang diusahakan akan dilakukan sampai jadi untuk beri inspirasi pada yang lain terutama pada semua yang mempunyai hasrat yang sama.

Orang perempuan dan nak kurus mana boleh pisah. Kalau tak masakan azam setiap tahun yang di renew adalah sama saja. Pffttt.

Make a long story short, semasa Iftar G8unity yang lepas Kak Ana dengan berbesar hatinya berkongsi tips mudah bagaimana beliau menurunkan 10kg di bulan puasa. Bulan puasa antara masa paling sesuai untuk menurunkan berat katanya. Sebab kita akan berlapar seharian, jadinya proses lebih mudah.

Meh kita tengok apa yang kak ana amalkan sepanjang bulan puasa untuk turunkan berat sebanyak itu.



4 produk SHOM yang kak ana amalkan;

1. Shake me - soy protein yang membantu mempercepatkan proses pembakaran lemak.

2. Min kaffe - untuk bekalkan tenaga dan nutrien supaya badan kekal cergas dan bertenaga

* kedua dua produk nih mengandungi Garam Buluh yang sangat bagus untuk kesihatan badan. Membantu menyahkan toksid serta meneutralkan asid dalam perut.

3. N’licious - membantu proses penghadaman supaya berjalan lancar.

4. Yang terakhir, untuk memastikan proses penurunan berat lebih efisyen dan efektif kak ana sarung Premium Beautiful. Selain bertindak sebagai ‘pengikat perut’ ia juga membantu mengelak daripada kulit kendur dan menggeleber apabila berat susut.



Inilah gambar Kak Ana yang dulu. Takde yang mustahil katanya asalkan ada kemahuan. Paling penting kena KONSISTEN dan jangan cepat give up.

Jadi hari terakhir PROMO SET KOMBO KURUS ni mak tawarkan dengan harga hanya RM359 termasuk pos.

Set terdiri daripada;
2kotak Min Kaffe
1kotak N’licious 1kotak Shake Me



Ada berbaki 15hari lagi nih sebelum raya. Sempatttt korang nyahkan 5-6kg dari badan sebelum raya. 

Cepat dapatkan sekarang ok.

post signature

May 29, 2018

Fazura x Premium Beautiful

10:09 AM 0 Comments
Every woman dreams of having a desirable body shape. With Premium Beautiful, it’s definitely possible. Designed exclusively for today’s modern woman, it brings out the healthy and balance body contour in every woman.

This Raya, we want you to be more empowered, more confident and more curvaceous with the right support from our body shaping lingerie.

Let’s be inspired and empowered to dress confidently, just like @missfazura.



post signature

Apr 24, 2018

Infinence x Rizman Ruzaini Plain Hijab Series

6:40 PM 0 Comments
[Alessia Series] She who wears Alessia is a perfect reflection of beauty in simplicity. Capturing the essence of pastel hues while accentuating the mood with a statement piece of RizmanRuzaini signature brooch, which is the essential definition of casual but never out of trend.  























post signature

FELORA Rizman Ruzaini hijab series

5:00 PM 0 Comments
[Felora Series] She who dons in Felora radiates a vibrant yet contemporary style that can be spotted from afar. With the quintessential blend of pastel hues, these delicate pieces complement every modern woman's wardrobe, making it an essential shawl for all.
















post signature

Apr 17, 2018

Promosi Tukar dan Beli Premium Beautiful

11:58 PM 0 Comments



1st time dalam sejarah sempena projek 'Raya Bergaya' ni, mak nak open special promo untuk peminat tegar Premium Beautiful mahupun yang dah lama mengidam nak pakai tapi tak kesampaian.

Istimewa untuk korang yang mempunyai satu set;
• Premium Beautiful lama
• Dah lusuh ataupun lama bersimpan
• Dah longgar sebab badan makin kecik
• Dah ketat sebab lama tak pakai
• Ada korset jenama lain yang ada value tapi teringin nak pakai Set Premium Beautiful BARU Raya ni

Korang boleh TRADE IN Premium Beautiful lama korang kepada Set Premium Beautiful yang baru. Siap dapat packaging baru dengan bau kedai lagi. Best ohoiiii

Apa yang perlu korang buat?

Cari balik set Premium Beautiful dan contact mak untuk explain lebih details tentang program Trade In PB lama kepada PB baru ni.

Kalau set tak lengkap macam mana?

Jangan risau, just contact saja mak akan bantu korang dapatkan promo ini

Apa-apa just  roger mak untuk arrange kan Set Baru untuk korang. Cepat tau sebab dekat-dekat nak puasa n raya ni set memang laju je keluar.

Limited SLOTS only. First come first serve!

post signature

Apr 14, 2018

Infinence X gaya koleksi raya 2018

9:14 AM 0 Comments
Untuk tatapan korang semua. Mari kita rambang mata nak pilih mana satu. Ada 9 pilihan design dengan 3 warna warna pastel yang sangat cantik. Koleksi kalini sangat cantik dan sesuai digayakan bukan sahaja di pagi raya tapi majlis rumah terbuka dan juga jamuan makan malam. Kesemua rekaan Rizman Ruzaini ni boleh dimiliki dari agent Sahajidah HaiO yang sah sahaja.

Jadi apa tunggu lagi PRE ORDER NOW!!

post signature

Mar 14, 2018

10 Soalan HOT untuk Miss Fazura

10:11 PM 0 Comments
We (Sahajidah HaiO) sat down with Nur Fazura - Official to ask her 10 burning questions every entrepreneur would like to know and here's what she has to say.

Oh, and for those who missed out her speech during our SMSSM Recognition event, fret not cause we'll post it up real soon.

Enjoy!!




post signature

Mar 9, 2018

Perlu ke berbengkung semasa berpantang?

8:24 AM 0 Comments
Semasa mengandung, secara fisiologinya. Badan kita nih akan merembeskan sejenis hormon bernama 'Relaxin' dengan lebih tinggi terutamanya pada minggu ke 14 dan penghujung kandungan.

Apa fungsi Relaxin ni?

1. Meningkatkan kadar pengepaman darah oleh jantung (Cardiac output)
2. Mengembangkan salur darah ke buah pinggang
3. Melancarkan perjalanan darah melalui arteri
4. Merehatkan urat ligament pada bahagian pelvis
5. Melembutkan & meregangkan bahagian pubic symphysis.

Ni semua penting untuk memastikan kandungan membesar dengan sihat dan juga sebagai persediaan untuk proses kelahiran. Kepala bayi nak lalu kat terowong sempit, kenalah lembut-lembutkan terowong dan kembang-kembangkan bahagian tersebut supaya mudah nak lalu. Allah dah cipta semuanya indah dan semulajadi.

Selepas bersalin, hormon relaxin ni kembali ke tahap asal (dalam tempoh 6bulan). Tapi badan yang dah kembang, masih kembang. Dari situ lah, peranan kita penting untuk membantu pengecutan kawasan yang kembang ituuuu.

Kalau tak, berkemungkinan kita akan kembanglah sampai ke tua. Sebab tu lah, ramai yang badan tip top masa anak dara. Lepas beranak je terus bloob mengembang!

Jadi, tugas kita adalah untuk bentukkan semula badan kembali ke pangkal jalan. Kita bantu dia dengan bantuan bengkung. Bengkung moden yang PALING BERKESAN dan MUDAH yang amat untuk DIPAKAI, adalah PremiumBeautiful. Tak perlu lilit-lilit mahupun bergelut bila nak ke tandas.

13 sebab kenapa korang kena berpantang dgn Premium Beautiful;

  1. Mengempiskan perut
  2. Menurunkan berat badan dengan cepat
  3. Melangsingkan badan
  4. Mengangkat dan menyihatkan rahim dengan lebih cepat
  5. Menyembuhkan luka episotomi dengan lebih cepat 
  6. Mengeluarkan darah-darah kotor dari badan. Boleh mengelak dari masalah rengat
  7. Menghilangkan stretchmark
  8. Meningkatkan metabolisma ibu-ibu bersalin
  9. Memperbanyakkan pengeluaran susu ibu 
  10. Lebih selesa
  11. Tidak panas
  12. Senang dipakai dan dibuka. Takda masalah untuk bergerak.
  13. Dan paling penting tak menyakitkan langsung
post signature

Mar 5, 2018

9 Checklist Barang Wajib Ada Semasa Berpantang

6:26 PM 0 Comments
Selepas proses kehamilan yang panjang dan proses kelahiran yang menakjubkan, inilah masa yang ditunggu tunggu oleh para ibu untuk berehat bagi proses membaik pulih kesihatan dalaman dan luaran.

Tempoh berpantang ini adalah sangat penting bagi memastikan kesihatan kita tidak akan terjejas pada masa akan datang. Untuk ibu yang berpantang anak sulong, kat sini mak nak kongsikan 9 benda yang korang wajib ada semasa berpantang. Checklist nih korang boleh mula sediakan seeloknya selepas trimester yang kedua.

1. Pam susu

Bagi mak ini adalah wajib samada korang tak berniat pun nak fully breastfeed. Yang tak fully breastfeed korang boleh cari yang manual mahupun silicon tuh. Nih sangat sangat diperlukan semasa di hospital juga semasa anak terpaksa ditahan akibat jaundis. Selain tu nak elak dari bengkak susu semasa pantang. Bengkak susu ni boleh buat kita demam urat dan jugak bentan. Dengan adanya pam susu ni boleh bantu korang untuk pam susu dimana saja.

2. Baju t shirt yang selesa dan kain batik

Yang nih keperluan asas. Walaupun korang memang sejenis tak reti pakai kain batik, masa dalam pantang seminggu pertama tuh pakai kain batikla paling senang lagipun nak urut ke hape memang guna kain batiklah. Baju janganla ketat sangat. Biarla yang boleh buat kita warm.

3. Nursing bra, t shirt nursing, singlet nursing


Yang nih tujuannya nak memudahkan ibu ibu menyusu anak tanpa mendedahkan badan. Kang kalu main selak je pengsan orang yang tengok. Lagipun tak elok la kan duk tayang kat orang. Prepare la 2-3helai dah cukup dah. Ada jugak singley yang siap skali dengan bra. Haa yang nih sangat recommended weh. Senang nak letak breast pad nanti.

4. Disposable panties

Nih haaa panties pakai buang. Wehh masa seminggu pertama lepas bersalin tuh kan, darah nifas memang sangatlah melambak. Dari duk pening duk fikir nak basuh panties kan guna saja yang nih. Senang sangat. Banyak je jual kat watson/guardian. Beli je banyak banyak pun takpe. Ada yang cotton dan sangat selesa dipakai.

5. Tuala wanita



Ada hospital yang bagi modes ni, tapi seeloknya kita prepare siap siap tuala wanita yang kita biasa pakai dan selesa. Kalu mak memang suggest korang pakai je bio seleza. Memang korang akan rasa kering je sepanjang hari, takde bau, menampung darah supaya tak bocor. Paling penting anti bakteria dan elak jangkitan pada luka episotomi tuh. Beli sekotak yang mixed tuh memang cukup untuk sepanjang tempoh berpantang.

6. Set berpantang

Set berpantang nih ikut preference masing masing. Tapi sediakan siap siap awal sebelum sarat. Tanyala pada kakak kakak ataupun mak korang untuk pilih yang mana sesuai. Mak guna set berpantang NR nih. Bagus dan sangat melawas. Badan pun tak letih. Mak tambah dengan minyak mustajab untuk disapu pada satu badan dan kepala. Standby pilis dan minyak angin jugak tau. Yang tuh takde dalam set berpantang selalunya.

7. Bengkung

Ibu selepas bersalin akan mengalami regangan pada tulang pelviks. Salah satu kesan regangan tuh menyebabkan ibu selepas bersalin nih akan mengalami sakit belakang. Jadi pemakaian bengkung sangatlah penting dalam tempoh ni sehingga 6bulan selepas kelahiran.

Terpulang korang nak guna bengkung cemana pun. Tapi dari pengalaman mak dam customer, ramai yang memilih untuk berpantang dengan Premium Beautiful. Sesuai untuk yang bersalin czer jugak. 

PB ni mudah dipakai dan selesa. Nak pakai 24jam pun tak jadi masalah. Bila pakai tuh segala sakit sakit badan tuh tak terasa n badan kita akan rasa warm je. Paling best masa menyusukan anak, tak sakit pinggang. Bengkung pun tak berkalih kalau kita bergerak. Mostly yang guna PB masa pantang nih cakap, rasa cam bukan dalam pantang rasanya sebab badan rasa cargas. Mak bidan pun suka sebab badan kita tak masuk angin dan batu merian cepat je masuk. Jangan terkejut kalu mak bidan pun promot PB. Bonus susu pun meriahhh!

8. Stokin.

Haaa jangan nak ngelat ye. Beli sesiap berhelai helai. Kaki kena jaga jangan bagi sejuk. Lepas mandi kena terus pakai sepanjang hari.

9. Tungku

Nih kena ada. Tak kesahla korang nak guna yang elektrik ataupun yang tradisional. Guna batu sungai pun best. Sedap weh bertungku masa pantang. Rasa cam badan kita nih kena tuam tuam gituh. Selalunya yang camnih ada jual kat hardware. Ni confirm tahan lama boleh pakai sampai anak no10. Hiks

Oklah itu je dari mak bidan terjun. Moga bermanfaat untuk semua orang. 
post signature