Follow Us @seri.mahani

Oct 23, 2017

Kurus Tanpa Control Makan?

4:37 PM 0 Comments
SAYA TAK KUAT NAK KURUS DENGAN KAWAL SELERA MAKAN
Bacalah kisah benar dari Kak Hafiza nih;

Highlight ko kemain kan. Sebelum ni belum sebulan dah tampil anggun menawan.

Hehehe nie nak lunch dah nie, tu tetiba keluar idea gitu. Tadi g kedai sebelah tengok lauk apa yanh diorang masak, macam warden kan sibuk melawat kawasan.

Hah sekali ternampak ikan keli goreng garing, selera sangat. Tu yang terus kata TAK KUAT KAWAL SELERA MAKAN.

Pada yang kuat mama is salute korang la, moga istiqamah. Pada yang tak kuat jom buat macam mama. Pakai waist nipper jer insyAllah mampu kawal kuantiti makan kita.

Boleh la makan, tapi kawal. Kata nak kurus tapi tak kawal makan dah kenapa. Kalau tak kawal awak kunyah PB pun tetap gak tak kurus.

Bila pakai WAIST NIPPER nie dia  macam PENANDA ARAH atau dia macam stopper. So korang rasa cepat kenyang, takde la makan ikut sedap tekak.

Lepas tu amalkan minum min kaffe dengan garlic tablets, confirm meletup kebabom.

Ok now mama terbayang ikan keli garing tadi, lapaq perut sungguh.



Kat Malaysia memang hazab la weh nak control makan. Semua kemain sedap. Semua jenis masakan ada. Tuh belum kalau pergi makan kat kedai yang ada 1001 jenis lauk, rasa cam nak makan semua kan.

Mak setuju dengan cakap kak Hafiza nih. Nak turunkan berat, rule no.1 is control food intake. Boleh makan tapi jaga portion. And YES, PB memang sangat membantu bahagian ni. Sebab once korang dah sarung ke badan, korang hanya boleh makan ikut keperluan badan ye bukan kehendak tekak!

Kalau korang follow rule nih..memang proses nak dapat body voluptuous tuh tak amik masa lama pn kalau korang jadikan habit amik makanan dalam kuantiti yang sedikit dan konsisten pakai PB 8jam sehari dalam tempoh 6bln.

Ehhh jangan percaya dululaaaa..try dulu ok๐Ÿ‘Œ๐Ÿผ

Oct 22, 2017

Resipi Kueh Kaswi

2:43 PM 0 Comments
Ada yang panggil kapur apung eh..mak panggil kaswi. Cuma mak selalu confuse dengan kueh lompang sebab kalernya sama. Hiksss setelah dikaji rupanya beza kat tepung je. Kalau kueh lompang guna tepung beras.

Tapi harini mak nak share cemana pestime mak buat kueh kaswi n menjadi. Yahooooo!



Bahan bahan;
1ketul besar gula kabung/2 keping gula melaka
2cawan gula perang/1 1/2cawan gula biasa
7cawan air

2cawan tepung gandum
1cawan tepung ubi
1sudu air kapur
1sudu garam
Kelapa parut

Cara memasak;
  1.  Buat air gula terlebih dulu. Masak semua gula dengan air sampai mendidih dan biarkan sampai sedikit pekat. 
  2. Kemudian tutup api dan biarkan sampai suam.
  3. Boleh panaskan periuk pengukus dengan api besar.
  4. Campurkan tepung gandum dan tepung ubi.
  5. Masukkan ke dalam air gula yang telah suam tadi. Kacau hingga sebati.
  6. Dah sebati masukkan garam dan juga air kapur.
  7. Tapis bancuhan tadi ke dalam jag. Ade tepung yang berketul2 tuh boleh penyet2kan atas tapis tuh. Nanti adunan jadi cantik.
  8. Bila air pengukus dah menggelegak, tuang bancuhan tadi ke dalam dulang di dalam periuk pengukus.
  9. Biarkan sejam atau lebih sampai masak dengan api besar.
  10. Sesekala boleh lap penutup pengukus untung elak air menitik. Nak senang balut penutup dengan tuala.
  11. Dah masak, biarkan sejuk. Dah sejuk boleh potong kemudian gaulkan dengan kelapa parut yang telah ditambah sedikit garam.
  12. Boleh makan dah.
Selamat mencuba!




Oct 20, 2017

Menu sedap ikan masin.

6:39 PM 0 Comments
Takde idea eh nak masak apa petang nih?

Nah mak bagi korang menu turun temurun ntah apa nama pn taktahu. Ikan masin dimasak bersama air asam jawa sesedap rasa mak bagi nama!!

Bahan-bahan;
2 ekor ikan masin (rendam dgn air garam dulu bg kurang masin)
1 labu bawang besar
2 biji bawang putih
3 biji cili padi (ikut pedas korang le)
Halia
Minyak masak
Pati asam jawa



Cara nak masak;
1. Memula goreng separuh masuk ikan masin tuh. Jangan garing sangat nanti keras.
2. Dah half cook tuh boleh keluarkan then goreng semua bahan2 yang ada kecuali asam jawa. 
3. Bila semua dah seia sekata, masukkan balik ikan masin tadi.
4. Pastuh masukkan air asam jawa. 
5. Biarkan sekejap sampai kuah menjadi pekat.
6. Tadaaaa dah siap pn.



Korang boleh guna ikan duri masin takpun ikan talang pn sedap. Kalu takde boleh guna ikan jaket/cencaru masin. Potong kecik2 baru sedap.

Selamat mencuba.

Oct 19, 2017

6 tips mudah kuruskan muka

5:41 PM 0 Comments
Muka gemok! 

Sape ade masalah nih baik baca entry mak ni sampai habis. ๐Ÿ˜ eh kadang tuh kan badan keding je tapi muka ngan badan tak berkadar terus. Macam lepas makan, nasi tuh naik ke muka..LOL

Ok petang nih mak nak share 6️⃣TIPs mudah nak kuruskan muka lak.

Tips 1️⃣

Berdiri tegak dan lihat ke hadapan. Tepuk lembut pipi 2-3min untuk melancarkan pengaliran darah di bahagian pipi! Mungkin darah tak bape lancar di bahagian tuh sebab jadi chubby..๐Ÿ˜š

Tips 2️⃣

Berdiri tegak dan lihat ke hadapan. Jelirkan lidah sepanjang yang boleh. Ulangi sebanyak 10kali. Korang buat dalam toilet ke takpun sambil sambil tengok tv. Ce rasa apa jadi bila kita menjelir, seluruh otot muka bergerak kan. Terutama di bahagian leher dan tulang pipi berasa tegang dan ketat.

Tips 3️⃣

Kebanyakan selebriti Korea mengamalkan senaman wajah dengan menyebut MA ME MI MO MU sebanyak 10kali untuk menguatkan otot muka dan bibir. Cubalaaa bukannya susah pn. Cara nih buat muka kita bersenam dan memecahkan lemak pad muka terutama di bahagian dagu.

Tips 4️⃣

Tepuk dagu menggunakan belakang tangan setiap hari pagi/ptg/malam 40kali semasa mengadap cermin untuk mengurangkan dagu berlapis. Haaa sebelum tempek bedak tuh tampor dulu lemak tuh supaya tak bermaharajalela kat situ.

Tips 5️⃣

Kunyah chewing gum. Bagi otot otot mulut dan rahang bersenam. 

Tips 6️⃣

Nih paling senang banget. Sapu jek bio ever plus kt rahang sampai belakang telinga. Terus muka tegang dan darah berjalan lancar. Sapu nak bagi tegang muka, tapi kulit muka pn jadi licin dan halus.

Mak nak try jugaklah tips tips nih. Mudah sangat! Nak pisahkan muka dan leher yang semakin nak bersambung nih! 



Kueh Lopes Noxxa Mudah Sangat.

9:19 AM 0 Comments
Actually teringin nak buat kueh kaswi. Tapi bila sampai kedai, boleh lak tukar nak buat kueh lopes. Lagipun emran suka, terus lah bertukar menunya!



Ok nih kali kedua mak try buat guna noxxa. Senang dan mudah sangat plus takde daun pisang dan juga daun pandan. So kiranya kueh lopes moden giler!pffttt

Bahan bahan:
2 cawan pulut susu
2 cawan air daun pandan (mak guna air biasa)
1 cawan santan
1 sudu air kapur
1 sudu garam
1 cawan gula merah/gula kabun
1/2 cawan gula putih
2 cawan air

Cara masak:

1. Rendam pulut dalam sejam atau lebih. Mak suka rendam lama (semalaman). Rendam dengan air kapur dan pewarna hijau (pandan).

2. Lepas rendam toskan air dan masukkan ke dalam periuk noxxa. Masukkan air pandan ataupun air biasa
 mengikut sukatan atas tuh. Pastuh tekan HP 3min.

3. Lepas dah masak, lepaskan wap dan buka penutup. Kacau pulut dan masukkan santan.

4. Tukar tombol arah steam, dan tekan steam 3min.

5. Sementara tuh boleh buat kuah gula. Masukkan semua bahan dalam periuk dan kacau. Buh daun pandan bagi wangi. Bila semua dah larut boleh tutup api dan biarkan sejuk.

6. Selepas 3min, buka penutup periuk noxxa dan keluarkan pulut. Jangan biarkan lama lama dalam periuk tuh nanti jadi berkerak lak.

7. Pulut tadi masukkan ke dalam bekas leper dan tekan dengan senduk plastik sampai padat. Kalau ada daun pisang boleh jadikan lapik atas dan bawah.



8. Tekapla dengan apa2 bentuk bila nak makan. Gaul dengan kelapa supaya tak melekat. Then siram air gula. Tadaaaa dah boleh makan dah.



Selamat mencuba.๐Ÿ’‹


Oct 18, 2017

4 Petua Kecilkan Pori Muka

4:12 PM 0 Comments
Haishhh masalah sungguh ni. Lagi lagi nak bermekap. Kena tempek cc cream la foundation berlapis lapis bagi nampak sekata. Dia punya lobang punya besar, sebatu boleh nampak.

Sebab harini mak rajin kan, mak nak share petua mudah giler sebab barang barang ni ada je kat dapur kita. Korang boleh try anytime. Sambil masak kari pn boleh buat!



✅ Guna Ais Kiub

Nih mungkin ramai dah pernah dengar kan. Paling bagus guna ais buat sendiri (lagi elok guna air yang bertapis). Oles muka dengan kiub ais selama 10-15saat ataupun sampai ais tu cair terutama kt bahagian yang ada masalah. Seeloknya buat selepas cuci muka pagi dan malam. Boleh juga buat sebelum apply mekap. Korang akan rasa kulit jadi lembut dan pori tadi dah mengecil. Kalau yang pakai mekap tuh, mekap senang nk blend dan tahan lama.



✅Guna baking soda.

Haaa bukan setakat buat kek je. Untuk muka pn boleh. Campur satu suda baking soda tu dengan air. Buat cam nak bancuh bedak sejuk/masker. Pastuh tempek kt muka atau kawasan yang liang pori terbuka. Biarkan kering selama 5-10min sebelum bilas dengan air suam. Alaaa buat macam masker tuh. Selain mengecilkan roma, korang boleh menghilangkan whitehead dan jugak melawan jerawat muncul di muka.



✅Guna Putih Telur + jus oren/lemon

Yang nih pun famous jugak. Jadikan masker muka. Gunakan 2biji putih telur mentah campur dengan 1/4jus oren/lemon. Sapu dekat muka dan biarkan selama 15min sebelum dibilas dengan air suam. Petua yang nih kalau korang amalkan selalu boleh memutihkan kulit jugak.



✅Yang last gunakan pencuci muka yang kurang berbuih..takde buih langsung lagi bagus. 

Nih nasihat dari pakar kulit tau! So yang mak dah try adalah Infinence hydrating duo mousse dan juga cetaphil gentle cleanser. Memang tak berbuih pn. Memula memang macam tak biasa tapi bila lepas bilas jek memang muka rasa suci murni jek. So dedua nih boleh cuci daily mekap tuh dengan efisyen sekali. Fragrance FREE dan paling penting tak menutupi liang roma. Cuci bersih sampai ke liang liang gitu.

Menarik tak?
Ajaklah kenkawan tuh cuba sekali. ๐Ÿ’‹

Oct 17, 2017

Mencari SEMANGAT yang hilang.

5:24 PM 0 Comments

Hidup dengan TUJUAN.

Cerita nih panjang. Tapi mak rasa nak kongsikan pada semua, moga ada antara kita yang sedang ampuh jiwanya terkesan dengan kisah benar ini.

Ini kisah luar biasa seorang pemuda bernama Terry Fox. Seawal usia 18thn, Terry mendapati dirinya mengidap kanser. Di diagnosis dengan osteosarkoma iaitu sejenis kanser yang cergas dan agresif serta sering menyerang kaki dan tangan. Dan mungkin akan merebak ke organ2 utama yang lain.

Terry hanya mempunyai dua pilihan samada putus harapan (berserah) dan menunggu mati ataupun mencari sesuatu yang bermakna untuk hidup.

Semasa Terry terbaring di katil hospital, Terry memilih untuk membuat sesuatu yang bermakna untuk dia terus hidup dari meratapi kesakitan yang dia alami. Terry mengimpikan untuk berlari merentas Kanada bagi mengumpul dana untuk mengkaji penyakit kanser bagi membantu insan lain yang senasib dengannya.

Pada hari itu, dia tekad dengan apa yang dia mahu. Meletakkan sepenuhnya komitmen dalam hidupnya untuk memerangi kanser, Terry terus membentuk visi supaya tujuannya tercapai.

Matlamat larian berkaki satu Terry diberi nama MARATHON OF HOPE bagi mengumpul USD1juta bagi penyelidikan kanser. Jumlah akhir yang terry kumpul adalah USD24.17juta.

Terry mendapati tujuan yang begitu besar menaikkan semangatnya dari segi fizikal dan mental pada setiap hari. Kuasa yang berpunca dari tujuan ini membawa dirinya ke tahap prestasi yang luar biasa. Walaupun Terry hanya memiliki satu kaki yang sihat dan kaki palsu. 

Sejak 12 April 1980, Terry berlari sejauh 26batu hampir pada setiap hari, yang merangkumi jumlah 3,339 batu dalam masa 143hari. Pencapaian yang sangat menakjubkan!! Apabila Terry berbuat demikian, beliau telah memberikan harapan kepada beribu2 orang di seluruh dunia.

Lalu kita pun bertanya pada diri,
Apakah yang aku lakukan dengan hidup ini? Apakah erti kerja/bisnes aku ini? Apakah yang akan aku tinggalkan pabila hidup berakhir nanti?"
Soalan yang penting bukan?
Itulah tujuan hidup kita..untuk mati. 

mokseri,
suka tulis panjang panjang.

Oct 16, 2017

Ibu Hanim No.1 Leadership Guru In Malaysia

5:23 PM 0 Comments


Alhamdulillah Ahad lepas mak berpeluang bersemuka dengan seorang GURU hebat nih di program BAHTERA edisi selatan. Beliau adalah Datuk Faridah Hanim Haron atau lebih mesra dengan nama Ibu Hanim.

Namanya mula meniti dari bibir ke bibir selepas beliau tekad untuk resign 24jam di usia emas dari kerja sebagai seorang penasihat korporat di Petronas.

Mula keluar je suara memang seorang ibu yang mempunyai aura luar biasa. Mulanya mak nak join sesi pagi saja. Tak sangka pulak sebenarnya beliau ada membuat bengkel khas untuk "build high performance team".

Elmu FREE kan. Takkan nak disia siakan!


Selepas sesi 1jam lebih yang telah membuka mata dan kepala bagaimana nak menghadapi dunia yang beredar begitu pantas. Pengenalan dan penerangan tentang dunia VUCA yang sangat details. Rasa macam beban atas kepala hilang!! Aah 


Sesi petang bermula pada pukul 2pm. Memang full house sampai ada yang sanggup duduk atas tangga. Bermula dengan sesi mengenal personaliti diri serta bagaimana nak membina satu team impian. Topik yang agak berat nih banyak merungkai masalah bila bekerja secara berkumpulan dan juga mengenali sikap orang lain.

Best sebab Ibu tak lokek berkongsi tentang bagaimana mudahnya menjadi seorang influencer marketer dengan cara yang betul!!

Nanti mak kongsikan lagi ye.

Sekarang rasa lebih bersemangat sebab mak nampak apa hala tuju bisnes nih. Dan paling penting MATLAMAT mak adalah untuk memandaikan lebih ramai ibu2 berniaga ONLINE semakin mudah!!

Terima kasih Allah atas peluang dan kesempatan ini. Moga dapat kongsikan elmu ini dengan lebih ramai lagi orang di luar sana. Nak tahu boleh je PM mak terus ok. 

seri.PINpreneur.com ๐Ÿ’‹

Oct 13, 2017

Miss Fazura in da house.

8:00 AM 0 Comments
It's time for some EXCITING news!

Introducing our new ambassador - the one and only Ms. Fazura - an accomplished and much-celebrated artiste in Malaysia who will soon be the new face of Sahajidah Hai-O Marketing! 

Follow us closely for more updates! 



Oct 11, 2017

Tips Menjemput Rezeki

8:11 PM 0 Comments
Amalkan setiap kali selepas solat.

Surah Ar-Ra'd - ุณูˆุฑุฉ ุงู„ุฑุนุฏ

Bismillah
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
A001
Alif, Laam, Miim, Raa'. Ini ialah ayat-ayat Kitab (Al-Quran); dan apa yang diturunkan kepadamu (wahai Muhammad) dari Tuhanmu adalah benar; tetapi kebanyakan manusia tidak (mahu) beriman.
(Ar-Ra'd 13:1) | <Embed> | English Translation | Tambah Nota Bookmark
A002
Allah jualah yang menjadikan langit terangkat tinggi dengan tiada bertiang sebagaimana yang kamu melihatnya, kemudian Ia bersemayam di atas Arasy; dan Ia memudahkan matahari dan bulan (untuk faedah makhluk-makhlukNya) tiap-tiap satu dari keduanya beredar untuk suatu masa yang telah ditetapkan. Allah jualah yang mentadbirkan segala urusan; Ia menerangkan tanda-tanda kekuasaanNya satu-persatu, supaya kamu yakin kepada pertemuan Tuhan kamu (untuk menerima balasan).
(Ar-Ra'd 13:2) | <Embed> | English Translation | Tambah Nota Bookmark

A003
Dan Dia lah yang menjadikan bumi terbentang luas, dan menjadikan padanya gunung-ganang (terdiri kukuh) serta sungai-sungai (yang mengalir). Dan dari tiap-tiap jenis buah-buahan, Ia jadikan padanya pasangan: dua-dua. Ia juga melindungi siang dengan malam silih berganti. Sesungguhnya semuanya itu mengandungi tanda-tanda kekuasaan Allah bagi kaum yang (mahu) berfikir.
(Ar-Ra'd 13:3) | <Embed> | English Translation | Tambah Nota Bookmark
post signature

Mencari NUR!

6:31 PM 0 Comments


Ramai orang tidak perasan perkara ini.
Kunci keberkatan hidup. Bagi anak lelaki dengan mak ayah, bagi isteri ialah restu daripada suami. Dan kebahagiaan suami isteri membawa kepada keberkatan famili.
Dan yang paling besar yang perlu kita cari adalah keberkatan dari Allah SWT dan Rasulullah SAW.
Ramai tidak perasan formula simple ni tapi sangat luar biasa.
Bila hati kita tidak tenang, masalah datang bertubi-tubi dalam banyak aspek kehidupan tak kisahlah hidup berumah tangga ke single, Allah SWT beri “signal” dan ingatan kepada kita dalam banyak cara.
Kadang-kadang, Dia beri ingatan kepada kita berkali-kali tapi tidak sedar.  Ramai tidak sedar yang dia semakin jauh dari Tuhan. Ada Tuhan tetapi ‘touch and go’ bila perlu sahaja. Bukan jauh hanya dari segi konon aku solat (apatah lagi tidak), tapi jauh dari redha dan kasih sayang Dia.
Tanda-tanda Dia tidak gembira dengan kita? Dia beri kita hidup tidak tenang. Ada harta, ada duit tapi tidak tenang. Apatah lagi tidak ada semua tu, lagilah tidak tenang. Hidup sentiasa takut. Takut rugi, takut gagal serta hidup dalam ketakutan dan kerunsingan.
Dan hidup kita “kebocoran” juga bila kita hidup penuh kemarahan. Setiap hari kita marah orang. Allah SWT tengok, Allah SWT perhatikan dan ia juga menjadi tarikan lebih banyak perkara yang akan menaikkan kemarahan.
Saya cakap ini sebagai ingatan buat diri saya. Bila kita buat apa yang Allah SWT suka, Dia akan uji juga tapi ujian dalam kasih sayang. Tapi jika buat apa yang Dia tidak suka, Dia mungkin akan beri juga tapi dalam keadaan murka dan jadikan kita menderita, bukan di dunia tapi di sana. Sebab ‘tu kita sentiasa doa bila baca Al-Fatihah dalam solat. Minta Dia tetapkan diri kita sentiasa dalam petunjuknya dan jalanNya.
Dan jangan lupa juga bersedekah. Kalau boleh ada yang sedekah atau perkara baik yang kita buat, kita sembunyikan kerana ia akan buat Allah SWT dan Rasulullah SAW lebih sayang. Kata guru saya, “kadang-kadang “tabung” yang kita kurang isi bukanlah tabung masjid, tetapi tabung rohani kita.” 
Kita mungkin bersedekah sebab nak orang nampak. Kita mungkin nak cerita semua kebaikan kita kepada seluruh dunia tetapi kita missed tentang betapa sakitnya “jiwa” kita bila ia tidak diisi dengan keikhlasan perhubungan denganNya tanpa diketahui sesiapa kecuali kita denganNya. Belajar agama nak orang nampak, mengaji nak orang dengar, sedekah nak dunia tahu. Jiwa dan rohani kita semakin sakit. Hidup dalam kebanggaan akan mengundang kemurkaan.
Buat Rasulullah SAW gembira bukan hanya dengan berselawat. Rasulullah SAW suka orang yang tenang, orang yang berbuat baik kepada orang lain, orang yang tidak marah. Jika Rasul SAW  suka, pasti Allah SWT akan suka kita. Itu kunci barokah! 
Wallahu A’lam.
Dikongsi dari Richworks Sdn Bhd.

Oct 9, 2017

Perluke buat MAMOGRAM?

6:08 PM 0 Comments



Mammogram adalah hasil prosedur diagnostik mammografi yang berupa gambar, di mana payudara mendapatkan paparan radiasi dalam dosis kecil untuk menghasilkannya. Mammogram tidak jauh bezanya dengan x-ray atau rontgen.

Siapa yang memerlukan MAMMOGRAM?
  1. Wanita yang berumur 40tahun dan keatas.
  2. Wanita yang berumur 35tahun ke atas yang mempunyai sejarah keluarga/saudara mara mengidap breast cancer. 
  3. Wanita yang dinasihatkan doktor untuk menjalankan mammogram.
  4. Wanita yang mempunyai rekod masalah lampau.

Mengapa wanita memerlukan MAMMOGRAM?
Mammogram dapat mengesan kanser payudara pada peringkat awal iaitu sebelum ketumbuhan dapat dirasai oleh payudara. Ia juga berkesan meneliti kesihatan am payudara.

Bagaimana MAMMOGRAM dilakukan?
Mammogram dilakukan oleh juru X-ray wanita. Ia mengambil masa selama 10minit - 30minit. Bahagian dada perlu didedahkan. Kemudian payudara akan diletakkan di antara dua plat yang terdapat pada mesin. Selepas itu dedahan pada sinar-X akan dibuat. 2 kepinh filem sinar-X akan diambil bagi setiap sebelah payudara untuk melalui sudut yang berlainan. Pemeriksaan mammogram adalah selamat kerana radiasinya adalah di tahap yang sangat rendah.

Dimana nak buat pemeriksaan MAMMOGRAM?
Di pusat2 kesihatan/hospital kerajaan mahupun swasta yang menawarkan pemeriksaan mammogram.
Klinik Nur Sejahtera LPPKN.


Berapa BAYARAN yang dikenakan?
Untuk 40tahun ke atas pemeriksaan adalah PERCUMA di semua hospital kerajaan. Boleh juga memohon subsidi dari LPPKN serta pusat2 kesihatan yang menawarkan perkhidmatan percuma. 

Ini adalah salah satu usaha kita untuk menyelawatkan nyawa yang tiada galang gantinya.

"Early detection saves lives"


Oct 6, 2017

Cara mudah masak laksa yang sedap!

12:15 PM 0 Comments
Lama rasanya tak melaksa. Eh mak mmg hantu laksa tau. Mak belajar buat laksa masa umur 13tahun lagi. Sebab suka kan, kadang makan kat kedai tak kena dengan tekak tuh yang gigih masak sendiri.

Lagipun bahan2 yang digunakan sangat sikit dan mudah didapati.

Antara bahan2 adalah;

Ikan Selayang/Sardin
Laksa Kering
Bawang Besar
Cili Kisar
Daun Kesum/Cenohom
Bunga Kantan
Asam Keping


Sekali bawang besar abis daaaa..guna saja bawak merah. Takde hal. Lagi banyak bawang lagi sedap tau laksa. Yang tuh bunga kantan ye. Jangan tersilap dengan bunga kiambang lak. Tingat member mak cakap bunga kantan tuh ade dlm kolam!!๐Ÿ˜ bunga kesum ataupn cenohom tuh ikutla banyak mana korang nak letak. Mak suka letak banyak2, bg wangi.

Nih ikan selayang. Mak panggil ikan sardin. Dulu mak siap bergaduh ngan orang kedai Aceh. Hiksss mana mak tahu namanya ikan selayang ๐Ÿ™ˆ. Tuh asam keping mak import dari kampung. Memang beli banyak2 dari kampung sebab diorg buat sendiri. Dahla banyak murah lak tuh. 

Paling penting ni haaaa laksa kering! Mak mmg tak suka sangat laksa basah. Nnt kuah dan laksa tak berkawan baik sangat kt dlm mangkuk. Hiksss. Sejak duk JB nih, banyak lak jenis laksa kering ada. Semua mak try so far ok je. Masa pilih tu jgn amik yg dh hancur nnt rebus makin hancur. Amik yang maintain keras seketul gituh. Sampai je rumah terus rendam sekejap bg kembang.

Cara2 nak masak!

1. Memula rendam laksa kering tuh bagi kembang. Dalam sejam tuh dh kembang elok dah. 

2. Sambil tunggu laksa kembang boleh rebus dulu ikan tuh dengan asam keping. Air agak2 lepas paras ikan ok dah. Sebab nanti nak guna air tuh utk masak kuah laksa.



3. Rebus sampai masak. Kemudian biarkan sejuk sekejap. Dah boleh rebus laksa lak. Mak suka rebus laksa sekali dengan tulur. Jimat masa kekdahnya.


4. Bila ikan dah sejuk sikit, boleh mulakan acara mengisar semua bahan. Kisar bawang besar, cili kering..pastuh isi ikan..pastuh tulang ikan (nih kena tapis). Masukkan semua dalam periuk. Cili kisar tuh ikutla tahap kepedasan korang. Pastuh masukkan daun kesum dengan bunga kantan. Hidupkan api. Kemudian perasakan dengan garam (garam basar lg sedap). 


5. Tadaaaaa dh siap! Mak suka masak lama sikit dengan api kecil supaya kuahnya jadi pekat. So ikut koranglah nak lama mana. Dah boleh makan dah!



Nak sedap cam biasa buh timun, bawang n cili padi! Slurpppppp ๐Ÿ˜‹





Oct 5, 2017

Bagaimana hamil dengan PCOS?

8:41 AM 0 Comments
Sindrom Ovari Polisistik (PCOS) adalah satu keadaan penyakit sistem reproduksi yang berlaku dari ketidakseimbangan hormon dalam badan yang memberi kesan terhadap kitaran haid dan ovulasi.
Wanita yang mengalami sindrom ovari polisistik (PCOS) lazimnya mengalami kesukaran hamil.
Bagaimanapun, ada juga wanita yang mempunyai sindrom ini berupaya hamil secara semula jadi tanpa bantuan rawatan kesuburan.
PCOS adalah keadaan dimana kilang telur atau ovari seseorang wanita menjadi bengkak disebabkan benih terperangkap di dalamnya dan tidak boleh menetas pada waktu subur.
Keadaan ini membuatkan ovari yang membengkak itu menyebabkan berlaku masalah kesuburan dan gangguan kitaran haid.
Ramai dalam kalangan penghidap PCOS mengalami masalah tidak datang haid untuk jangka waktu panjang. Ada pula yang mengalami perdarahan haid yang sangat banyak atau berpanjangan.
Punca sebenar berlakunya PCOS tidak dapat dikenal pasti namun genetik mungkin salah satu faktornya.
“PCOS cenderung berlaku dalam kalangan ahli keluarga. Seseorang wanita itu mempunyai peluang tinggi mengalaminya jika ada wanita lain dalam keluarganya mengalami masalah haid tidak teratur atau kencing manis.
“PCOS juga dikatakan boleh diwarisi sama ada daripada sebelah ibu atau keluarga bapa,” Menurut pakar kesuburan Sunfert International Fertility Centre Dr Eeson Sinthamone.
Masalah kegemukan atau berat badan berlebihan tidak ketinggalan turut menjadi puncanya dan ada mengalami masalah tumbuh rambut yang lebat pada kaki, dada serta bahagian muka.
“Biasanya PCOS disahkan apabila wanita mengalami sekurang-kurangnya dua daripada petanda atau masalah iaitu anovulasi, sista dan hiper-androgenisma.
“Anovulasi ialah keadaan apabila masalah telur tidak keluar langsung, diikuti oligo-ovulasi iaitu telur yang jarang keluar.
“Hiper-androgenisma pula ialah masalah berlebihan hormon lelaki hingga menyebabkan tumbuh bulu roma seakan-akan ‘bermisai’, selain kulit kasar dan berminyak teruk seperti keadaan kulit lelaki.
“Selain itu, ada juga yang mengalami masalah bilangan folikel kecil seakan-akan sista di dalam ovari, biasanya bersaiz lapan milimeter malah ada yang lebih kecil."


Jika sudah lama berumah tangga tetapi belum dikurniakan cahaya mata? Usah mudah menuding jari mengatakan si isteri mandul kerana ia kadangkala berpunca daripada masalah hormon. Kenalpasti masalah supaya kita cari jalan penyelesaianya.
Kpd wanita2 yg menderita dgn masalah PCOS nih, jgn buat senyap jek tau..amik langkah awal utk pencegahan.
Antaranya;
1. Dapatkan rawatan dan nasihat doktor!
2. Mengamalkan diet yang sihat dan seimbang.
3. Boleh dicegah dengan menyarung korset FIR kami yg berkualiti tinggi bagi membantu melancarkan perjalanan darah yg membantu menstabilkan hormon.