Follow Us @seri.mahani

Apr 24, 2018

Infinence x Rizman Ruzaini Plain Hijab Series

6:40 PM 0 Comments
[Alessia Series] She who wears Alessia is a perfect reflection of beauty in simplicity. Capturing the essence of pastel hues while accentuating the mood with a statement piece of RizmanRuzaini signature brooch, which is the essential definition of casual but never out of trend.  























post signature

FELORA Rizman Ruzaini hijab series

5:00 PM 0 Comments
[Felora Series] She who dons in Felora radiates a vibrant yet contemporary style that can be spotted from afar. With the quintessential blend of pastel hues, these delicate pieces complement every modern woman's wardrobe, making it an essential shawl for all.
















post signature

SERYN Rizman Ruzaini hijab series

4:52 PM 0 Comments
[Seryn Series] She is the symbol of wisdom with an appreciation of beauty. Artistically carries the hopes and desires of every woman; Seryn is the Cleopatra of the modern world.















post signature

Apr 17, 2018

Promosi Tukar dan Beli Premium Beautiful

11:58 PM 0 Comments



1st time dalam sejarah sempena projek 'Raya Bergaya' ni, mak nak open special promo untuk peminat tegar Premium Beautiful mahupun yang dah lama mengidam nak pakai tapi tak kesampaian.

Istimewa untuk korang yang mempunyai satu set;
• Premium Beautiful lama
• Dah lusuh ataupun lama bersimpan
• Dah longgar sebab badan makin kecik
• Dah ketat sebab lama tak pakai
• Ada korset jenama lain yang ada value tapi teringin nak pakai Set Premium Beautiful BARU Raya ni

Korang boleh TRADE IN Premium Beautiful lama korang kepada Set Premium Beautiful yang baru. Siap dapat packaging baru dengan bau kedai lagi. Best ohoiiii

Apa yang perlu korang buat?

Cari balik set Premium Beautiful dan contact mak untuk explain lebih details tentang program Trade In PB lama kepada PB baru ni.

Kalau set tak lengkap macam mana?

Jangan risau, just contact saja mak akan bantu korang dapatkan promo ini

Apa-apa just  roger mak untuk arrange kan Set Baru untuk korang. Cepat tau sebab dekat-dekat nak puasa n raya ni set memang laju je keluar.

Limited SLOTS only. First come first serve!

post signature

Apr 14, 2018

Infinence X gaya koleksi raya 2018

9:14 AM 0 Comments
Untuk tatapan korang semua. Mari kita rambang mata nak pilih mana satu. Ada 9 pilihan design dengan 3 warna warna pastel yang sangat cantik. Koleksi kalini sangat cantik dan sesuai digayakan bukan sahaja di pagi raya tapi majlis rumah terbuka dan juga jamuan makan malam. Kesemua rekaan Rizman Ruzaini ni boleh dimiliki dari agent Sahajidah HaiO yang sah sahaja.

Jadi apa tunggu lagi PRE ORDER NOW!!

post signature

Mar 14, 2018

10 Soalan HOT untuk Miss Fazura

10:11 PM 0 Comments
We (Sahajidah HaiO) sat down with Nur Fazura - Official to ask her 10 burning questions every entrepreneur would like to know and here's what she has to say.

Oh, and for those who missed out her speech during our SMSSM Recognition event, fret not cause we'll post it up real soon.

Enjoy!!




post signature

Mar 9, 2018

Perlu ke berbengkung semasa berpantang?

8:24 AM 0 Comments
Semasa mengandung, secara fisiologinya. Badan kita nih akan merembeskan sejenis hormon bernama 'Relaxin' dengan lebih tinggi terutamanya pada minggu ke 14 dan penghujung kandungan.

Apa fungsi Relaxin ni?

1. Meningkatkan kadar pengepaman darah oleh jantung (Cardiac output)
2. Mengembangkan salur darah ke buah pinggang
3. Melancarkan perjalanan darah melalui arteri
4. Merehatkan urat ligament pada bahagian pelvis
5. Melembutkan & meregangkan bahagian pubic symphysis.

Ni semua penting untuk memastikan kandungan membesar dengan sihat dan juga sebagai persediaan untuk proses kelahiran. Kepala bayi nak lalu kat terowong sempit, kenalah lembut-lembutkan terowong dan kembang-kembangkan bahagian tersebut supaya mudah nak lalu. Allah dah cipta semuanya indah dan semulajadi.

Selepas bersalin, hormon relaxin ni kembali ke tahap asal (dalam tempoh 6bulan). Tapi badan yang dah kembang, masih kembang. Dari situ lah, peranan kita penting untuk membantu pengecutan kawasan yang kembang ituuuu.

Kalau tak, berkemungkinan kita akan kembanglah sampai ke tua. Sebab tu lah, ramai yang badan tip top masa anak dara. Lepas beranak je terus bloob mengembang!

Jadi, tugas kita adalah untuk bentukkan semula badan kembali ke pangkal jalan. Kita bantu dia dengan bantuan bengkung. Bengkung moden yang PALING BERKESAN dan MUDAH yang amat untuk DIPAKAI, adalah PremiumBeautiful. Tak perlu lilit-lilit mahupun bergelut bila nak ke tandas.

13 sebab kenapa korang kena berpantang dgn Premium Beautiful;

  1. Mengempiskan perut
  2. Menurunkan berat badan dengan cepat
  3. Melangsingkan badan
  4. Mengangkat dan menyihatkan rahim dengan lebih cepat
  5. Menyembuhkan luka episotomi dengan lebih cepat 
  6. Mengeluarkan darah-darah kotor dari badan. Boleh mengelak dari masalah rengat
  7. Menghilangkan stretchmark
  8. Meningkatkan metabolisma ibu-ibu bersalin
  9. Memperbanyakkan pengeluaran susu ibu 
  10. Lebih selesa
  11. Tidak panas
  12. Senang dipakai dan dibuka. Takda masalah untuk bergerak.
  13. Dan paling penting tak menyakitkan langsung
post signature

Mar 5, 2018

9 Checklist Barang Wajib Ada Semasa Berpantang

6:26 PM 0 Comments
Selepas proses kehamilan yang panjang dan proses kelahiran yang menakjubkan, inilah masa yang ditunggu tunggu oleh para ibu untuk berehat bagi proses membaik pulih kesihatan dalaman dan luaran.

Tempoh berpantang ini adalah sangat penting bagi memastikan kesihatan kita tidak akan terjejas pada masa akan datang. Untuk ibu yang berpantang anak sulong, kat sini mak nak kongsikan 9 benda yang korang wajib ada semasa berpantang. Checklist nih korang boleh mula sediakan seeloknya selepas trimester yang kedua.

1. Pam susu

Bagi mak ini adalah wajib samada korang tak berniat pun nak fully breastfeed. Yang tak fully breastfeed korang boleh cari yang manual mahupun silicon tuh. Nih sangat sangat diperlukan semasa di hospital juga semasa anak terpaksa ditahan akibat jaundis. Selain tu nak elak dari bengkak susu semasa pantang. Bengkak susu ni boleh buat kita demam urat dan jugak bentan. Dengan adanya pam susu ni boleh bantu korang untuk pam susu dimana saja.

2. Baju t shirt yang selesa dan kain batik

Yang nih keperluan asas. Walaupun korang memang sejenis tak reti pakai kain batik, masa dalam pantang seminggu pertama tuh pakai kain batikla paling senang lagipun nak urut ke hape memang guna kain batiklah. Baju janganla ketat sangat. Biarla yang boleh buat kita warm.

3. Nursing bra, t shirt nursing, singlet nursing


Yang nih tujuannya nak memudahkan ibu ibu menyusu anak tanpa mendedahkan badan. Kang kalu main selak je pengsan orang yang tengok. Lagipun tak elok la kan duk tayang kat orang. Prepare la 2-3helai dah cukup dah. Ada jugak singley yang siap skali dengan bra. Haa yang nih sangat recommended weh. Senang nak letak breast pad nanti.

4. Disposable panties

Nih haaa panties pakai buang. Wehh masa seminggu pertama lepas bersalin tuh kan, darah nifas memang sangatlah melambak. Dari duk pening duk fikir nak basuh panties kan guna saja yang nih. Senang sangat. Banyak je jual kat watson/guardian. Beli je banyak banyak pun takpe. Ada yang cotton dan sangat selesa dipakai.

5. Tuala wanita



Ada hospital yang bagi modes ni, tapi seeloknya kita prepare siap siap tuala wanita yang kita biasa pakai dan selesa. Kalu mak memang suggest korang pakai je bio seleza. Memang korang akan rasa kering je sepanjang hari, takde bau, menampung darah supaya tak bocor. Paling penting anti bakteria dan elak jangkitan pada luka episotomi tuh. Beli sekotak yang mixed tuh memang cukup untuk sepanjang tempoh berpantang.

6. Set berpantang

Set berpantang nih ikut preference masing masing. Tapi sediakan siap siap awal sebelum sarat. Tanyala pada kakak kakak ataupun mak korang untuk pilih yang mana sesuai. Mak guna set berpantang NR nih. Bagus dan sangat melawas. Badan pun tak letih. Mak tambah dengan minyak mustajab untuk disapu pada satu badan dan kepala. Standby pilis dan minyak angin jugak tau. Yang tuh takde dalam set berpantang selalunya.

7. Bengkung

Ibu selepas bersalin akan mengalami regangan pada tulang pelviks. Salah satu kesan regangan tuh menyebabkan ibu selepas bersalin nih akan mengalami sakit belakang. Jadi pemakaian bengkung sangatlah penting dalam tempoh ni sehingga 6bulan selepas kelahiran.

Terpulang korang nak guna bengkung cemana pun. Tapi dari pengalaman mak dam customer, ramai yang memilih untuk berpantang dengan Premium Beautiful. Sesuai untuk yang bersalin czer jugak. 

PB ni mudah dipakai dan selesa. Nak pakai 24jam pun tak jadi masalah. Bila pakai tuh segala sakit sakit badan tuh tak terasa n badan kita akan rasa warm je. Paling best masa menyusukan anak, tak sakit pinggang. Bengkung pun tak berkalih kalau kita bergerak. Mostly yang guna PB masa pantang nih cakap, rasa cam bukan dalam pantang rasanya sebab badan rasa cargas. Mak bidan pun suka sebab badan kita tak masuk angin dan batu merian cepat je masuk. Jangan terkejut kalu mak bidan pun promot PB. Bonus susu pun meriahhh!

8. Stokin.

Haaa jangan nak ngelat ye. Beli sesiap berhelai helai. Kaki kena jaga jangan bagi sejuk. Lepas mandi kena terus pakai sepanjang hari.

9. Tungku

Nih kena ada. Tak kesahla korang nak guna yang elektrik ataupun yang tradisional. Guna batu sungai pun best. Sedap weh bertungku masa pantang. Rasa cam badan kita nih kena tuam tuam gituh. Selalunya yang camnih ada jual kat hardware. Ni confirm tahan lama boleh pakai sampai anak no10. Hiks

Oklah itu je dari mak bidan terjun. Moga bermanfaat untuk semua orang. 
post signature

Feb 24, 2018

Kfry Urban Korea IOI Putrajaya

12:20 PM 0 Comments

Finally dapat jugak merasa Korean Food nih. Actually kalau korang walk in kan, memang ramai gile orang queue. Tak kiralah weekend ke weekdays ke sama saja.

Tapi masa mak pergi nih malam minggu. Memang ramai jugaklah. Nak rasa punya pasal, sanggup mak beratur while others pergi solat Maghrib jap. Nasib tak lama sangat la, dalam lebih kurang 30min dah sampai ke depan dah. 



Actually mak dah try call untuk book tapi hotline busy sangat. Asyik engage. Mak tanya kat diorang, rupanya kalau nak senang booking je tru fb (messenger). Korang boleh je booking anytime dan paling lambat 2jam sebelum korang nak pergi makan. Haaa korang boleh je click KFRY nih nak book. Boleh terus order makanan yang korang nak juga sesiap. Selalunya macam bumbuk tuh cepat habis. Silalah order dulu ye sebelum datang nanti kempunan.



Walaupun tak biasa makan Korean Food, tapi sup Jjigae [tɕ͈iɡɛ] ni super sedap. Kena dengan tekak mak sebab dia masam masam pedas. Korang leh tambah maggie dan kuah for FREE. Tapi sekali tambah je la maggie tuh. Portion pun sangat besar. Seperiuk ni korang boleh makan up to 5orang dewasa. Harga pun affordable. Yang ni kalau tak silap mak dalam RM47++.



Yang ni mak tak ingat dah apa namanya. Tapi mak amik yang ada ikan bilis tuh. Sedap gak weh, bila makan korang akan rasa crunchy dan ade letup letup telur ikan dalam dia. Menu wajib order kekdahnya. Semua portion besar tau. So jangan tamak!


Kepak ayam goreng pedas manis manis ni pun sedap jugak. Haishh semua lah sedap. Adik mak cakap, paling sedap katanya. Dia pun yang habiskan separuh. Kepak ayam ni pun harga dalam RM20++ je.



Last sekali kami order mangoo bingsoo nih. Bapak besor dia punya bekas. Memang korang tak mampu nak habiskan sensorang diri. Rasa dia tak manis dan tak muak. 

Kami datang berempat masa nih. Total semua bil dalam RM137++ jek. Kiranya satu kepala less than RM40. Bagi mak sangat affordable, rasa yang sedap dan perut yang kenyang. Rasa cam nak pergi repeat saja lagi!

Actually Kfry yang pertama nih dibuka kat Holiday Villa, JB. Yang kedua dia IOI Mall, Putrajaya dan yang ketiga kat Batu Pahat.

Mak kalau dah suka, anak anak ngan apaknya sekali ku angkut untuk makan sama sampai suka. Hiksss
post signature

Feb 13, 2018

G8unity Power Up Seminar

9:54 AM 0 Comments

Dari Facebook, Instagram sampailah ke blog. Hari hari mak cakap pasal G8UNITY nih tau. Biar sampai lekat kat kepala korang. Hikhik

Actually mak bukan apa, tanak korang confuse dan terpedaya. Bila korang berniat nak memulakan bisnes ataupun ada orang berkongsi peluang bisnes bersama SHOM, benda pertama yang korang kena check adalah TEAM. Sebab di bawah SHOM ada beribu ribu team tau, ada yang still guna cara lama, ada yang fokus produk extra, ada yang fokus pada networking saja dan ada juga yang licik jadi scammer lak. Haihh tu pentingnya korang pilih team yang betul. 

Alhamdulillah dah masuk tahun ke5 mak buat bisnes nih. Setakat ni, inilah team terbaik yang mak kenal. Diajar serba serbi dari SELLING, NETWORKING dan juga SERVICING. Tiga aspek penting nih kena ada kalau kita nak bertahan lama buat bisnes nih.

So apa yang G8Unity sediakan adalah Unity Monthly Training yang diadakan setiap awal bulan di stokist B31, Bandar Baru Kelang. Selain tuh, MasterMind G8Unity jugak mengambil inisiatif untuk memberi ilmu lebih details kepada yang serius berniaga sejak dari mula. 

Pada 27hb Januari yang lepas, julung kalinya seminar Power Up bagi memberi pendedahan awal serta peranan setiap usahawan untuk maju dan bertapak dalam bidang perniagaan.


Seminar satu hari ini dihadiri lebih dari 200 usahawan dan diadakan di Kelab Golf Sultan Abdul Aziz Shah, Shah Alam. Kemeriahan dan semangat terus membara apabila warna putih dan merah memenuhi ruang dewan sejak dari awal pagi lagi.



Semua peserta dihidangkan dengan sarapan pagi sebelum sesi dimulakan.


Seminar dimulakan dengan bacaan doa oleh Saudara Ezam Shah. Bait bait doa yang cukup menyentuh hati semua peserta sehingga semuanya sunyi sepi hanya kedengaran esak dan sedu mengiringi. 




Sesi pertama dimulakan oleh CDM kamikaze iaitu CDM Salha Zain. Sebenarnya mak kagum sangat dengan CDM nih. Asalnya sorang rumah biasa biasa saja, tapi tengoklah sekarang. Aura yang beliau bawa mak rasa bergetar bila berada dekat dengannya. Berkongsi pengalaman dan takwim syarikat sepanjang tahun yang perlu diambil tahu oleh semua usahawan.

Pesannya lagi;
Everything begins inside your mind. With the right mindset you will succeed.


Kemudian sesi disambung oleh CDM Ija dengan topik Peranan Usahawan. Phewwwww tegas orangnya walaupun nampak lemah lembut. Bekas pegawai bank ini mengambil langkah drastik mengubah kerjaya demi kehidupan yang lebih baik. Dalam berniaga kita perlua tahu apa yang perlu kita utamakan.


Kemudian selepas lunch, sesi Penjenamaan Diri oleh my one and only CDM Mursyida Mohsin. Penjenamaan diri ni bukan hanya meliputi nak pakai cantik dan presentable saja, tetapi juga sikap, pereatakan dan pemikiran juga perlu di upgrade. 



Sesi terkahir adalah kata kata keramat dari CDM Hanis    Haizi. Serius setiap kali CDM Hanis ni pegang mic, perghhh rasa aura yang dilontarkan tuh tepat pada sasaran. Memang sesi yang ditunggu tunggu oleh semua orang.



Alhamdulillah majlis berjalan dengan amat sempurna. Pencapaian yang amat memberangsangkan. Dengan peningkatan 💯 sales pada bulan January 2018. Keep it up team. 



Kita lebarkan lagi sayap ke seluruh pelusuk alam ini!! 
 Haizi. post signature