Follow Us @seri.mahani

Sep 26, 2017

Dulu ulat bulu, sekarang rama rama

6:45 PM 0 Comments
Kalau 10 bulan lalu diri sendiri tak nekad untuk berubah memang sampai bila2 pun takkan berubah. 

Tak salah sebab kita berubah ke arah lebih baik, nak memajukan diri & tak nak dipandang lemah. Tujuan hidup ialah untuk menambah nilai yg berguna dan bermanfaat untuk diri dan orang sekeliling kita. 

Sebenarnya Kagum dengan perubahan diri leen sekarang. Gambar sebelum tu raya tahun 2014 amina baru setahun. Gambar selepas tu raya haji tahun ni.

Masa 2014 badan leen bongkok, gelebeh dan ada masalah dalaman. Muka pun tak bermaya. malu nak tunjuk sebenarnya. 

Namun nak kongsi dgn anda selepas pakai Premium Beautiful betul2 dah mengubah badan malah hidup leen.

Thank you #PremiumBeautiful kerana mengembalikan keyakinan dan kebahagiaan ku.

Alhamdulillah 💐

Testimoni : Azleen Abdul



Tiga tahun menanggung derita..

6:38 PM 0 Comments
TIGA TAHUN BMI KELAUT DAN MIGRAIN TAHAP HENTAK KEPALA DI DINDING

2014 - BMI memang ke laut. Selalu sangat diserang migrain tahap nak hentak kepala ke dinding. Lepas tu ikat dahi dengan kain ala2 naruto dengan harapan sakit tu hilang. Berat? Xmenentu..kejap 39kg, kejap 36kg, kejap 41kg. Ikut sesuka hati. Perut? Ala2 ada baby dalam tu sedangkan tak kahwin apatah lagi mengandung. Pipi? oh yes, kelihatan dengan jelas.

2017 - 2 tahun berPB. 

Baju yang sama tapi kali ni banyak ruang2 luas dan kain pun ada sedikit longgar.
Pipi? Bolehla. 

Berat? Alhamdulillah maintain 41kg walaupun ada orang kata Cik Anis bela saka sebab makan banyak tapi badan maintain. 

BMI pun dah okay - normal. Migrain pun jarang2 sangat singgah. 

Alhamdulillah. Benar, PB bukan hanya untuk orang gemuk yang mahu kurus, tapi bagus juga untuk orang yang kurus tapi mahu sihat macam Cik Anis. 

Kredit to Cik Anis.



Lemper, kueh jawa yang semakin dilupakan.

9:57 AM 0 Comments
Sambungan kisah kenduri kahwin adik mak haritu..

Since pakcik mak nak sponsor kenduri malam tuh, sebagai acara bersama2 keluarga dan saudara mara mak memberi cadangan untuk membawa kembali suasana "gejobos" seperti di kampung.

Kalau dulunya di kampung, sehari sebelum kenduri orang kampung akan datang berkumpul dan bergotong royong untuk masak bersama. Antara aktiviti yang sering dilakukan bersama adalah membuat kueh tradisional Jawa iaitu LEMPER dan koci.

Entry kali ni mak cite pasal lemper dulu ok. Lemper ni diperbuat dari pulut yang berintikan sambal kelapa. Haaa sambal tuh diimport dari kampung terus. Senang dan sedap. Terasa Jawanya tuh..hikks

Bahan utama adalah;

1. Pulut yang telah dimasak.
2. Inti kelapa.
3. Daun pisang (ada dua bahagian)
4. Lidi









Cara cara nak membuatnya;

1. Kepal sedikit pulut dan letak inti kelapa didalamnya.

2. Gulung dengan daun kelapa yang bersaiz kecil berbentuk 4segi tepat.

3. Kemudian bungkus dengan daun pisang yang lebih besar.

4. Kemaskan dibahagian tepi pada kedua2 belah dengan menggunakan lidi supaya ianya tegak. *nampak cam mudah tp part ni la susah sket camne nak bagi sisi tepi tuh tegak instead of baring. 

5. Tadaaaaaa dh siap untuk dikukus dan dimakan !





Haaaa yang ni lah mak cakap kalau tepi dia tuh baring maknanya tak jadilah lemper..yang tegak tuh la lemper namanya !!!



Semangat tau buat..tapi mak sempat makan seketul je kot haritu. Tengok sekali lagi dah licin!! Tapi takpe saje nak kenalkan pada anak2 supaya satu hari nanti diorang takkan lupa makanan2 orang lama nih..

Oklah nnt mak sambung lagi ok...

BACALAH 3 minit untuk perubahan masa depan anda.

9:25 AM 0 Comments


Suatu hari seorang Raja mendapat hadiah 2 ekor anak burung helang.

Lalu dia berpikir, akan bagus sekali jika helang ini dilatih untuk terbang tinggi. Tentu akan lebih indah lagi. Lalu beliau memanggil pelatih burung yang tersohor di negerinya untuk melatih 2 helang ini.

Setelah beberapa bulan, pelatih burung ini melapor : 

Seekor helang telah terbang tinggi & melayang² di angkasa. Namun yang seekor lagi tidak berganjak dari pohonnya.

Raja pun memanggil semua pakar haiwan untuk memeriksa helang kesayangannya ini namun tidak ada yang berhasil menyembuhkan & membuatkn helang ini terbang.

Berbagai usaha telah dilakukan, tetapi helang ini tidak juga bergerak dari dahannya.

Kemudian ia bertemu dengan petani yang sangat mengenal akan sifat helang & Raja meminta bantuan petani itu.

Keesokan harinya ketika Raja mengunjungi helang ini, beliau terkejut melihat helang ini sudah terbang tinggi.

Dengan penuh perasaan ingin tahu Raja bertanya kepada petani, apa yang telah si petani lakukan.

Petani menjawab :

"Saya hanya memotong cabang pohon yang selama ini dihinggapinya".

Dahan itu yang membuatnya selama ini SELESA sehingga MALAS untuk terbang.

Kita sedia dilahirkan sebagai PEMENANG, ditakdirkan untuk terbang tinggi, namun ada yang memegang terlalu erat iaitu KETAKUTAN.

Tidak ada yang mahu melepaskan ketakutan itu & tidak berganjak dari posisinya.

Atau kadang kita terlalu memegang zon keselesaan, sehingga takut & tidak mau melepaskannya.

-Takut penat
-Takut ditolak
-Takut kerja keras
-Takut mencuba
-Takut rugi
-Takut risiki
-Takut tidam berkembang
-Takut gagal
-Takut pindah
-Takut sibuk
-Takut di ejek
-Takut tidak boleh
-Takut berubah
-Takut prospek
-Takut follow up
-Takut sharing
-Takut belajar
-Takut mengembangkan diri
-Takut bermacam macam lagi yang kita miliki.....

Lepaskan segala ketakutan itu, lepaskan zon keselesaan itu, kenali dirimu serta tumbuhkan kekuatan & rasa percaya dirimu.

Maka kamu TERBANG TINGGI

Kenali dirimu dan potensi diri kerana kita ditakdirkan menjadi seorang PEMENANG !!

- Berani bermimpi
- Berani melangkah
- Berani berjuang habis - habisan
- Sampai akhirnya anda berjaya terbang tinggi

DREAM - PRAY - ACTION

Dan ketika ada kesempatan pergilah bersama rakan-rakan lama. Berkumpul bukan sekedar makan dan berbual-bual.

Tetapi ingat, waktu hidup kita semakin SINGKAT!

Mungkin, lain waktu kita tidak bertemu lagi.

Mungkin, lain waktu kita sudah semakin susah berjalan.

Menghabiskan Sebahagian Waktu  Dengan Rakan Atau Sahabat Akan Membuat Hidup Lebih Sihat Secara Mental Dan Fisik 

Umur itu seperti ais dipakai atau tidak dipakai ia tetap akan mencair.

Begitu juga dengan USIA..
Digunakan atau tidak digunakan dengan bijak, umur kita tetap berkurang !

Hal yang harus dilakukan SETIAP HARI; Tersenyum dan Tertawalah !

Air yang mengalir tidak dapat berbalik arah. Itulah hidup kita, umur tidak berbalik menjadi muda kembali! 

~ Jalani Hidup ini dgn santai/tenang
~ Jangan Mau Menang Sendiri 
~ Jangan Suka Sakiti Sesama
~ Jangan suka Mengeluh
~ Jangan Mencela
~ Hiduplah dgn Ceria

Perbanyak waktu untuk  berdoa, berkumpul bersama keluarga dan teman teman 💋

Sep 25, 2017

OST Titian Cinta

10:57 PM 0 Comments
Lama dah mak tak layan cite akasia kul 7 petang2 nih. Walaupun Zul Ariffin yang berlakon, mak memang tak layan sangat. Tapi kali nih cam terjebak pulak. Mungkin mak suka tengok heroinnya lembut je mukanya.

Jom kita layan lagu OST citer nih dari Asfan Shah - Sumpah Cintaku 😘

Disaat saling mengenali
Ku tahu cinta mu memanggil
Dalam perasaan yang tak kau dengari

Lambaian mu di dalam mimpi
Bayangan senyum bidadari
Indah segenap rasa tak terbagi

Belah lah jasad ku
Tirai kenangan ku
Pasti akan kau jumpa api cinta menyala

Hingga akhir nafas ini
Sayang sampai akhir pasti
Cinta ku tersimpul mati
Di syurga tetap kau ku nanti
Sumpah cintaku hanya padamu

Disaat saling mengenali
Ku tahu cinta mu memanggil
Dalam perasaan yang tak kau dengari

Belah lah jasad ku tirai kenangan ku
Pasti akan kau jumpa api cinta menyala

Hingga akhir nafas ini
Sayang sampai akhir pasti
Cinta tak bisa berganti
Sumpah ku hanya kau disisi

Genggam tanganmu yang suci
Sampai rambutku memutih
Cinta ku tersimpul mati
Di syurga tetap kau ku nanti
huooo... ooo...
(sumpah cintaku hanya padamu)
..............................................................
Sumpah cintaku hanya padamu
Sumpah cintaku hanya padamu




Team Sohibul Bait

10:34 AM 0 Comments
Selepas hujung minggu yang sangat HECTIC..

Pernah dengar tak Sohibul Bait tuh apa?
Sohibut bait tuh tuan rumah yang mengadakan kenduri walimatul urus dalam bahasa jawanya.

Selepas beberapa faktor yang tak dapat dielakkan, kami bersepakat untuk mengadakannya di Dengkil. Alhamdulillah saudara mara sebelah arwah mak dan ayah semuanya datang. Hampir separuh orang kampung pun datang dari jauh meraikan kedua mempelai.

Paling tak sangka kami menjangkakan jemputan yang hadir seramai 1500 orang, namun rezeki adik mak..jemputan yang hadirnya mencecah hampir 4,000 orang. Dari pukul 11pagi hingga 6ptg jemputan datang bertali arus, terpaksa  catering masak 4kali. Fuhhhh bagai nak tercabut skru dalam badan nih haaa.. tapi Alhamdulillah semuanya berjalan sangat lancar dan dipermudahkan.

Nanti mak review pasal Yuhanis Catering eh. Memang servis dan makanan yang disediakan TIPTOP. Siap bertambah2 lagi tetamu makan. Takde yang membazir. Yang sedihnya mak tak sempat pn nak makan. Tengok semua dah licinnnn.

Oklah harini nak cerita pendek dulu..nanti mak sambung lagi pasal persiapan sebelum majlis kenduri. Penyediaan kueh mueh tradisional orang Jawa yang jarang jarang dijumpai lagi sewaktu majlis kahwin seperti koci dan lemper.

Btw selamat pengantin baru pak chik. Semua doa yang baik2 untuk korang berdua. Pesan arwah mak kami dah tunaikan sebaiknya. Ok habuk masuk mata....adioss


post signature

Sep 20, 2017

Kasut Travel Yang Sedap Dipakai.

10:30 AM 0 Comments
Setiap kali travel setiap kali tu lah beli kasut..kaki mak ni sejenis yang tak bape lasak cam mak. Kalu salah pilih kasut, mmg mak sanggup je berkaki ayam. Macam masa kt Jepun hrtu mak pakai boot yang bertumit skit. Kat Jepun, kebanyakkan tempat yang kitorang pergi memang kena berjalan agak jauh dari tempat bas parking. Struktur jalan pun berbatu batu tuh yang jadi kaki makin bertambah sakit.

Serik dah pakai boot, masa pergi Italy bulan 3 lepas mak memang survey kasut yang betul betul sesuai supaya kaki mak tak meragam lagi. Tak best tau kalau kaki sakit masa travel. Boleh jadi kemurungan gitu.

Jadi, masa pergi Italy tuh ingat nak beli kasut Adidas sneakers biasa tuh. Tapi bila tanya seller, diorg cakap kasut tuh kalau nak jalan sekejap2 bergaya bolehla. Kalau nak travel memang sakit kaki. Diorang suggest untuk pakai kasut yang tapaknya tebal sikit. Yang ada macam gabus peti ais katanya. Contoh macam Adidas Boost tuh.



Seriously memang sedap gila dan selesa dipakai walaupun mak berjalan ntah berapa km pn. Tumit tak sakit langsung. Kaki pun tak bengkak sakit bila balik hotel. Memang tak menyesal langsung beli.

Tapi masa mak pergi Italy haritu terpedaya gak tengok banyak kasut Geox. Bagus katanya kasut nih sbb tapaknya mmg support kaki then ade lubang udara yang buat kaki tak berbau kepam. 99€ harganya.



Memula pakai tuh tak selesa sgt lg, tp bila dh 2-3x pakai haaa barulah sedap. Tp mak suka lg pakai kasut Adidas tuh.

So kalau korang travel yang banyak berjalan kan, mak recommend pakai kasut Adidas macam tuh. Cari tapak yang tebal macam ade gabus peti ais tuh. Memang korang leh maraton berpuluh km tanpa sakit kaki.

post signature

Jul 15, 2017

Miliki BMW318i dengan hanya RM1000 sahaja!

9:35 AM 0 Comments
Good news!!!

Bonanza25 buy n win start today..


Stand a chance to win amazing prizes especially our GRAND PRIZE - a BMW 318i - when you make any purchase of SHOM products from as low as RM1,000.

Hurry  and participate in our Bonanza 25 "Buy & Win" Lucky Draw Contest today, a campaign brought to you exclusively by SHOM in conjunction with our 25th Anniversary Celebration!

Note :
1) This contest do not have any form / borang to fill up

2) All entries will be generated through online system. You will be able to check your total entry in your system based on monthly basis

3) Company will draw the winners through tax invoice pool through online system. And winner name will be automatically appear on screen during MUT25

Call me for more details..
post signature

Jul 13, 2017

Jana Pendapatan n berpeluang bercuti PERCUMA ke Korea Selatan

9:48 AM 0 Comments
Actually Korea, bukanlah satu tempat idaman mak. Ntah nape mak tabermknat nak pergi. Tapi tuh sebelum company announce pakej percutian PERCUMA yang terbaru nih...bila tengok saja mula dah rasa tak keruan. InsyAllah percutian kali nih dijadualkan pada pertengahan Januari 2018.

Kepada yang lama dah teringin nak merasai musim salji di Korea, korang kena tengok 7 tempat yang kami lawati ini. Pastinya buat korang teruja untuk bercuti bersama kami.


Attraction 1;
Ski Resort, Seoul

Attraction 2;
Winter Sonata Shooting Place, Nami Island

Attraction 3;
MBC World. Korea's first halayu theme park.

Attraction 4;
Bukchon Hanok Village

Attraction 5;
Gyeongbok Palace

Attraction 6;
Seoul Sky Observation Deck

Attraction 7;
Gympo Hyundai Premium Outlet

Selain tuh, company dengan berbesar hati memberi bonus kepada semua qualifier utk melihat sendiri base camp yang dijadikan tempat pengambaran Descendents of the Sun yang mana telah dijadikan tarikan terbaru di Korea Selatan.

Semua orang layak untuk pergi tiada yang terkecuali. Cepatttt hubungi mak untuk pertanyaan lebih lanjut.
post signature

Jul 7, 2017

Bagaimana AIDILFITRI anda?

12:18 PM 0 Comments

Sejuk dingin pagi 1 Syawal itu masih terasa. Bau rendang dan kuah kacang di dapur mengharumkan seisi rumah. Bara api yang membakar lemang di laman rumah masih berasap.

Di dapur, para suri dah mula sibuk dengan juadah. Pinggan mangkuk kaca yang berlaga sesama sendiri membangunkan anak-anak kecil yang juga turut keriangan walaupun tak mengerti apa-apa. Bunyi deru enjin motorsikal para bapa dari surau selepas solat subuh menambahkan hiruk-pikuk pagi raya.

Dari jauh, sayup-sayup kedengaran suara takbir raya bergema dari corong-corong pembesar suara masjid dan surau. Sinar matahari mula memancarkan warna emasnya, seluruh bandar, desa dan kampung bagai terkena magiknya raya.

Anda berdiri di hadapan cermin. Memerhatikan diri sendiri dalam pakaian raya yang paling baru yang anda ada. Sedondon seisi keluarga. Anda mula terfikirkan rumah siapa yang hendak anda kunjungi pagi ini, berapa duit raya yang patut anda beri, apa topik yang bakal dibualkan, siapa yang mahu anda temui, siapa yang anda rasa mahu jauhi?

Eh! Ini ‘kan raya? Takkan masih nak ada sengketa?

Bukan sengketa, cuma malu nak jumpa dia. Sahabat lama yang jauh lebih berjaya. Setiap tahun, hidupnya ada banyak peningkatan. Sedangkan dulu, zaman sekolah tidaklah secerdik mana. Ketika kerja pun jawatannya biasa-biasa. Entah ‘lah macam mana dan bila, tiba-tiba dia mula mencipta kejayaan demi kejayaan. Dari bisnes kecil-kecilan dari rumah, kini dah ada cawangan seluruh Malaysia.

Anda intai-intai juga Facebooknya. Apa yang dikongsi semua perkara yang buatkan anda lagi rasa berjauh hati. Melancong ke sini sana, menunaikan umrah bersama keluarga setiap Ramadhan, aktiviti sedekahnya bersama kakitangan dan team bisnesnya. Anda? Masih macam itu juga. Terperuk di bucu pejabat anda buat kerja-kerja yang sama dari dulu sampai sekarang.

Bukan tak ada cita-cita, tapi tak tahu nak capainya macam mana. Bukan tak ingin berjaya tapi tak yakin diri sendiri layak atau tidak untuk berjaya. Bukan tak teringin nak pergi melancong sana sini dan nak beli itu ini serta nak sedekah sebanyaknya, tapi macam mana? Aku hanya kerja biasa-biasa.

Anda renung luar jendela. Jalan-jalan dah dipenuhi dengan mereka yang berduyun-duyun nak menunaikan solat sunat Aidilfitri. Takbir masih lagi lantang berbunyi. Jiran-jiran mula bertukar juadah. Di halaman rumah penuh dengan kereta-kereta perantau yang pulang ke desa.

Macam mana aku nak berjaya macam dia? Bisik hati kecil anda. Raya tahun depan, adakah aku masih berhari raya seperti ini, atau mampukah aku berhari raya dengan lebih baik lagi? Anda berteka-teki.

Bagaimana Aidilfitri anda tahun ini? Mahukah anda lakukan sesuatu tindakan supaya Aidilfitri dan kehidupan anda di tahun hadapan lebih besar ertinya? Atau anda rasa ‘OK je’ dengan raya anda sekarang, walaupun anda tak mampu nak bahagiakan semua orang termasuk ibu bapa dan keluarga sendiri.  Adakah anda mahu jadikan Ramadhan dan Aidilfitri tahun hadapan lebih berbeza dan lebih bermakna dengan tahap kehidupan anda yang jauh lebih baik dan jauh lebih selesa?

Adakah anda mahu capai impian dan hidup lebih berjaya seperti rakan yang anda cemburui dan rasa segan nak bertemu muka?

Tepuk dada tanya selera. Fikirkan dan buat tindakan.
post signature

Jun 9, 2017